05 / 05 / 2024

Derince’ye 6 kat imar izni!

Derince’ye 6 kat imar izni!

Derince Belediye Meclisi’nde konuşan Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, “Kentsel dönüşüm sonrasında zemin artı 6 kat binalar inşa edeceğiz. Kimseye rant sağlamayacağız. Sadece devlet kazanacak” dedi...



Derince Belediye Meclisi’nde konuşan Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, “Kentsel dönüşüm sonrasında zemin artı 6 kat binalar inşa edeceğiz. Kimseye rant sağlamayacağız. Sadece devlet kazanacak” dedi.



Derince Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı Toplantısı’nın ikinci oturumu belediye hizmet binasında yer alan meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak 2015 yılı stratejik planı gündeme geldi. Konuyla ilgili bir sunum hazırlayan belediye yetkilileri meclis üyelerine stratejik planı anlattı. Sunum sonrasında konuşan CHP Grup Başkan Vekili Nihat Değer, “Biz CHP Grubu olarak stratejik planla ilgili çekimser oy kullanacağız” dedi.



CHP DEĞERÇEKİMSER KALDI


Çekimser oy kullanma gerekçelerini anlatan Değer, “Stratejik planda yer alan çeşitli maddelerle ilgili soru işaretlerimiz var. Tanıtım için 250 bin lira harcanacağı, belediye başkan yardımcıları ile gerçekleştirilecek toplantılara 25 bin lira ödenek ayrılacağı yazıyor. Ayrıca Ramazanlarda gösterişten uzaklaşarak iftar vermeyeceğinizi söylemiştiniz. Biz de bunu desteklemiştik. Ancak stratejik planda 90 bin lira Ramazan için ayrılmış. 300 bin liranın anket için ödeneceği yer alıyor planda. Bu anket 5 yılda bir defa yapılsa yeterli değil mi” ifadelerini kullandı.



STRATEJİK PLAN BİR TAHMİN


CHP’li kimi meclis üyelerinin konuşmalarının ardından söz alan Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, “Biz bu stratejik planı bir tahmin olarak hazırladık. Yapacaklarımızın tahmini. ‘Tanıtım için 250 bin lira harcanacak’ dedik. Eğer bu harcanmazsa, belediyenin tanıtımı istediğimiz gibi olmazsa ben ilgili müdürümü çağırıp hesabını soracağım. ‘Neden planladığımız gibi olmadı’ diyeceğim. Ramazan’da iftar vermeyeceğiz. Ancak personelimizi ve meclis üyelerimizi her yıl bir defa yemekte ağırlayacağız. 5 yıl için 90 bin lira ayırıyoruz. Sadece çay içilse bu paraya denk gelir zaten” dedi.

 

BAŞKAN, MUHALEFETE DERS VERDİ


Ali Haydar Bulut CHP’li üyeleri muhalefet dersi de verdi. Bulut şöyle konuştu, “Ben CHP’den daha ciddi eleştiriler beklerdim. 3 – 5 liralık kağıt kalem işleri yerine stratejik planda vaat ettiğimiz projelere karşı bir şeyler söylenmesini beklerdim ancak bu olmadı. 550 milyon liralık bir stratejik plandan bahsediyoruz, biriniz çıkıp ‘Yıllık 50 milyon bütçeyle bunu nasıl 5 yılda gerçekleştireceksin’ demiyorsunuz. Anket için 300 bin liradan bahsettik. Biz bunu yapmak zorundayız. Halkın bizden ne istediğini bilmek zorundayız. Bizi sevip sevmediklerine bakmayacağız bu anketlerde. Zaten 5 yılda bir seçim adıyla bir anket yapılıyor. Ve hepimiz sonuçlarını görüyoruz.

 

DERİNCE’YE DEĞER KATACAK


Şimdi kimse çıkıp diyebiliyor mu ‘Deniz Mahallesi’nde kentsel dönüşüme karşıyım’ diye? Hayır. Çünkü bu projenin Derince’ye değer katacağını hepimiz biliyoruz. Kentleşme sorununu ortadan kaldıracağını biliyoruz. Stratejik planda yer alan projelerimizin hepsi hayata geçtiğinde Derince’ye değer katacak.” Bulut’un kentsel dönüşümle ilgili sözlerine cevap veren CHP’li Nihat Değer, bölgede yapılacak kentsel dönüşüme karşı çıktıklarını söyledi. Değer, “Tek bir vatandaş bile ‘Ben istemiyorum’ derse bu proje yapılmamalı” şeklinde konuştu.

 

300 MİLYON LİRALIK PROJE


Değer’in ardından konuşmasını Başkan Bulut konuşmasını şöyle sürdürdü, “Biz bölgede kimseye rant sağlamayacağız. İşyeri sahibine işyeri, konut sahibine konut vereceğiz. Ben vatandaşımın mağdur olmasına asla izin vermem. Bölgedeki konutlar zemin artı 6 kat olarak inşa edilecek. Bu proje 300 milyonluk bir proje. Devlet bunun kredisini hazırlamış durumda. Hiçbir belediye henüz başvurmamış. Bu yüzden acele ediyorum. İlk başvuranlardan biri biz olalım ki istediğimiz şartlarda ödenek alabilelim.

 

SEVE SEVE BÜTÇEDEN HARCARIM


Kentsel dönüşüm için belediyenin bütçesinin tek kuruş çıkmayacak. Ama şunu da söylemek istiyorum eğer gerekirse seve seve belediyenin bütçesinden de harcama yaparım bu konuda. Türkiye’de yıllarca kentsel dönüşümden korkuldu. İnsanlar sadece evleri yıkılacak sandı. Rant var sandı. Derince’de ranta izin vermem. Deniz Mahallesi’nde benim babamın da evi var. Bu evi rant için yıktırır mıyım ben? Bizim amacımız Derince’ye değer katmak. Vatandaşa proje süresince kira yardımı yapılacak. Tek bir vatandaş mağdur olmayacak.”



KÖRFEZ’İN BÜTÇESİ NEDEN FAZLA?


Bulut’un konuşmasının ardından MHP’li Ali İhsan Altın söz aldı. Altın stratejik planda engelli vatandaşların ve Derince Sanayi Sitesi’nin eksik olduğunu ifade etti. Altın, Körfez Belediyesi’ni bütçesi ile Derince Belediyesi’nin bütçesini de kıyasladı. Altın, “Körfez ile aynı nüfusa sahibiz. Ancak bütçeleri neredeyse bizim üç katımız. Bunu anlamak mümkün değil. Bizim de bütçe artırımı için çalışmamız gerekiyor. Hala 50 milyon bütçe ile Körfezle aynı nüfusu yönetmek için çabalıyoruz” dedi.

 

TÜPRAŞ 10 MİLYON VERİ VERİYOR

Altın’ın konuşması sonrasında Ali Haydar Bulut tekrar söz aldı. Bulut Körfez ilçesinde sadece Tüpraş’ın 10 milyon lira vergi ödediğini belirterek bütçeler arasındaki farkın Körfez’de yer alan sanayi kuruluşlarından kaynaklandığını ifade etti. Konuşmalar sonrasında oylanan 2015 yılı stratejik planı oy çokluğu ile kabul edildi. Daha sonra 2015 yılı tahmini bütçesine geçildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen raporda Derince Belediyesi’nin 2015 yılı tahmini bütçesi 52 milyon 500 bin lira olarak açıkladı. Belediyenin gideri de bütçeyle aynı rakamda oldu.

 

MARKETİ SATSAM PROJEYİ ÖDER


CHP Grubu adına konuşan Nihat Değer, belediye bütçesi ile inşa edilen projelerin daha sonra satıldığını söyledi. Değer, “Yapıyorsunuz, sonra satıyorsunuz. Elimizde bir değerimiz kalmıyor” dedi. Ali Haydar Bulut ise, “Yaptığımız projelerin değeri oldukça yüksek oluyor. Mesela merkez caminin olduğu alandaki projeyi ben yaptığımda herkes karşı çıktı. Şimdi sadece marketi satsam projenin bedelini karşılıyor, otopark, cami ve kent meydanı yanımıza kar kalıyor. Bunun neresi kötü” şeklinde konuştu.



BÜYÜKŞEHİR YATIRIM YAPMIYOR


Yap, işlet, devret modeli ile gelecek bütün projelere kapısının açık olduğunu belirten Bulut muhalefet üyelerine proje tekliflerini belediyeye iletmelerini söyledi. MHP’li Yasin Özecik, Derince’nin Büyükşehir Belediyesi yatırımlarından faydalanamadığını söyledi. Özecik, “Son 5 yılda Derince üvey evlat muamelesi gördü. Bütün ilçelere yatırım var, Derince’ye yok. Bunu aşmanız lazım. Başkan olarak Büyükşehir yatırımlarını ilçemize çekmelisiniz” dedi. Başkan Bulut da stratejik planda yer alan yatırımların çoğunun Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirileceğini ifade etti.

 

BÜTÇEYE MUHALEFET ŞERHİ


CHP Grubu adına bütçeye muhalefet şerhi koyan Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Erdem Topçuoğlu’nun dilekçesinin okunduğu mecliste daha sonra bütçe meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Oylama sonucunda Derince Belediye Meclisi’nin 52.5 milyon liralık 2015 yılı tahmini bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi. Bir sonraki belediye meclisi 4 Kasım Salı günü, Derince Belediyesi hizmet binasında yer alan meclis toplantı salonunda gerçekleştirilecek.

 


Kocaeli Manşet 


Geri Dön