10 / 05 / 2024

DEÜ'den yeni rapor: Hasarlı binalarda beton ve donatı malzeme kalitesi ile işçilik son derece yetersiz!

DEÜ'den yeni rapor: Hasarlı binalarda beton ve donatı malzeme kalitesi ile işçilik son derece yetersiz!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerle ilgili raporlar peş peşe hazırlanıyor. DEÜ'den yeni rapor: Hasarlı binalarda beton ve donatı malzeme kalitesi ile işçilik son derece yetersiz!



Sözcü Gazetsi'nde yer alan habere göre; DEÜ tarafından hazırlanan yeni raporda, "Hasarlı ve göçen binalar genellikle deprem yükleri altında sıvılaşabilen zemin üzerinde yer almakta ve temel sistemlerinde yetersizlik bulunmaktadır. Bu binalarda beton ve donatı malzeme kalitesi ile işçilik son derece yetersizdir" ifadelerine yer verildi. 

Raporda, depremlerde binaların çökmesinde etkin rolü tespit edilen “yumuşak kat” düzensizliğine vurgu yapıldı ve "Hasarlı ve göçen çoğu binanın zemin katında çeşitli dükkanlar yer almakta olup, yumuşak kat düzensizliği bulunmaktadır. Hasarlı ve göçen bazı binalarda çekme kat bulunması nedeni ile rijitlik düzensizliği bulunmaktadır" denildi. 

DEÜ den yeni rapor: Hasarlı binalarda beton ve donatı malzeme kalitesi ile işçilik son derece yetersiz!

Kolon kiriş birleşim bölgelerinde etriye sıklaştırması yapılmayan yapılarda hasarın bu bölgede yoğunlaştığı ve binanın ağır hasar görmesine sebep olduğu hatta çoğu zaman yapının tamamen göçmesine neden olduğunun görüldüğüne dikkat çekildi. 

Deprem yönetmeliklerine uygun şekilde yapılan, beton ve donatı kalitesinin yeterli olduğu binalarda önemli hasar olmadığının altı çizilen raporda, "Coulomb gerilimin diyagramının kırmızı renkli bölgelerine karşılık gelen kuzeybatıda Sivas ve çevresi, kuzeydoğuda Malatya ve çevresi, güneydoğuda Gaziantep’in güneyi ve Suriye, güneybatıda Hatay ve çevresi, batıda ise Aksaray’a kadar gerilim artımının olması nedeniyle deprem riskinin yüksek olduğu söylenebilir" açıklamasına yer verildi. 

DEÜ den yeni rapor: Hasarlı binalarda beton ve donatı malzeme kalitesi ile işçilik son derece yetersiz!

DEÜ tarafından hazırlanan söz konusu rapor web sitesi üzerinden de yayımlandı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, ekiplerin elde ettikleri bulgular kapsamında ilgili kişi ve kurumlara rehberlik edeceğini düşündükleri bir rapor oluşturulduğuna vurgu yaptı. 

Yapılan tespitlerin orta ve uzun vadede Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’ne referans sağlayacağını düşündüklerini dile getiren Nükhet Hotar, "Muhterem Cumhurbaşkanı’mızın önderliğinde ülke çapında başlatılan çalışmaların, daha güvenli kentlerin ve yapıların oluşmasına vesile olacağına inanıyoruz" diye konuştu ve bu noktada raporun deprem ve afete hazırlık politikalarıyla ilgili çalışmalara katkıda bulunacağına inandıklarını dile getirdi. 

İstanbul'da acil durumda girilemeyen 9 bin 73 sokak var! Büyük depremde 91 bin bina ağır hasar görecek! Korkutan senaryo

Betonda 'agrega' sorunu! Ani çökmelere zemin hazırlıyor!

İstanbul'da deprem göçü hızlandı! Şehrin kuzeyine ve TOKİ konutlarına talep katlandı! İşte en çok talep gören yerler...


Geri Dön