Dev hastaneler geliyor!
Sağlık sektöründe son dönemde büyük boyutlu hastane yatırımları dikkat çekiyor. Bundan 20 yıl önce 5 bin metrekarelik hastanelerle yola çıkan özel sağlık kuruluşları artık büyüklüğü 100 bin metrekareyi bulan hastaneler açmaya başladı.
Türkiye’de son yıllarda kamunun altyapı projeleri dışında büyük yatırımlar parmakla gösterilecek kadar azaldı. Hükümetin son dönemde büyük yatırımları hızlandırma adına attığı adımlar bu anlamda önem taşıyor. Sağlık sektöründe ise yatırımcıların büyük boyutlu hastane yatırımı planları dikkat çekiyor. Büyük metrekarelerde hastane projeleri için düğmeye basan sağlık gruplarının sayısı artıyor. Acıbadem’den MLP Care’e (Medical Park) ve Medicana’ya kadar pek çok özel sağlık kuruluşunun yanı sıra yeni açılan üniversite hastaneleri de büyük metrekarelerde hizmet veriyor.
Yaptığımız araştırmaya göre şu anda sağlık sektöründe dokuz büyük özel hastane yatırımı var. Bunların büyüklükleri 25 bin ile 220 bin metrekare arasında değişiyor. Bunların, bazılarının açılışı çok yakın. Bazıları ise birkaç yıl içinde devreye alınmayı bekliyor.
SAĞLIK KOMPLEKSLERİ ARTIYOR
Türkiye'deki büyük sağlık grupları için anahtar teslim hastane yatırımları gerçekleştiren Acendis şirketinin CEO'su Haşan Şahin, Türkiye'de son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen büyük sağlık yatırımlarının hız kesmediğini belirtiyor. Türkiye'de özel hastanelerin 5 bin metrekare büyüklüklerle yola çıktığını ifade eden Şahin, "Zamanla 10-15 bin metrekarelere çıktı. Şimdilerde ise 100 bin metrekarelere yaklaşan büyüklüklerde sağlık kompleksleri söz konusu, önümüzdeki dönemde bu tür yatırımların sayısı artacak" diyor.
DEV HASTANELER GELİYOR
Koç Üniversitesi Hastanesi, son dönemdeki en büyük metrekareye sahip hastane yatırımı . 2012’de temeli atılan birinci etap Eylül 2014’te tamamlandı ve hizmete açıldı. İkinci etabın inşaatı ise Kasım 2014’te başladı. 220 bin metrekarelik kompleksin 2017’nin ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. İkinci fazı tamamlandığında 450 milyon dolarlık yatırım tutarıyla hayata geçecek olan hastane, 3 bin personel, 400 tek kişilik hasta odası, 77 yoğun bakım yatağı, 88 gözlem yatağı ve 250 poliklinik muayene odasıyla hizmet verecek.
Bugün bünyesinde bulunan 21 hastane ve 17 tıp merkezinde 21 bini aşkın çalışanıyla sağlık hizmeti veren Acıbadem Sağlık Grubu’nun yurtiçinde devam eden dört hastane projesi var. Bunlar da büyük metrekareleriyle dikkat çekiyor. Altunizade’de inşaatı devam eden hastanenin ocak ayında tamamlanması ve 1 Mart’ta da hasta almaya başlaması hedefleniyor. Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, 98 bin metrekare kapalı alana ve 325 yatak kapasitesine sahip olan bu hastanenin grubun en büyük hastanesi olacağını söylüyor. Maslak Acıbadem Hastanesi’nin ikinci etabına başladıklarını da anlatan Aydınlar, “Maslak hastanemizi genişletiyoruz. 60 bin metrekare ilave hastane binası yapıyoruz. Ataşehir’de de 40 bin metrekare kapalı alanı olan bir hastane yapıyoruz. Son olarak Kartal’da 25 bin metrekare bir hastane yapıyoruz. Ataşehir, Maslak ve Kartal’daki yatırımların 2018’de faaliyete geçmesini planlıyoruz” diye anlatıyor.
SERGİ ALANI BULUNACAK
Memorial Sağlık Grubu’nun yeni projesi İstanbul Bahçelievler hastanesi de büyük metrekaresiyle dikkat çekiyor. 71 bin 694 metrekare inşaat alanına sahip olan hastanenin 340 adet yatak kapasitesine ulaşması planlanıyor. Sanatın iyileştirici gücünden hareketle hastane lobisinde 800 metrekarelik sergi ve konser alanı bulunacak. 120 milyon dolara mal olan hastanenin bu yıl açılacağını belirten Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç, “Proje, doğaya saygılı yeşil hastane konseptiyle inşa ediliyor. Bu çerçevede, ‘Leed Platinum’ sertifika adayı” diyor.
Bünyesinde üç hastanesi olan ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde de yüzde 50 ortaklığı bulunan Bahat Sağlık Grubu da Halkalı’da 48 bin metrekarelik bir hastane inşa ediyor. 16 ameliyathane, 330 yatak kapasitesi ve 800 çalışana sahip olması planlanan hastane projesine 2015 yılında başlandı. Projenin Ekim 2017’de bitirilmesi planlanıyor. Batı Bahat Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Ömer Kurnaz, “Hastane için 100 milyon dolarlık yatırım söz konusu. Grubumuz orta vadede 10 hastaneye ulaşmayı hedefliyor. Önümüzdeki dönemde yatırımlarımızın kapsamını daha da genişleterek Bahat Holdingi kurmayı hedefliyoruz” diyor.
İKİ BÜYÜK HASTANE
Medicana Sağlık Grubu’nun da inşaatı başlayan ve başlamakta olan önemli yatırımları mevcut. Önümüzdeki beş yılda beşi yurtiçinde ve beşi yurtdışında olmak üzere 10 yeni hastane yatırımı planlayan grup, bunlardan dört tanesini bu yıl hizmete sokacak. Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, beş yılda yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırım planladıklarını söylüyor. Bozkurt, “inşaatı devam eden ve bu yıl açmayı planladığımız dört hastane var. Bunlar Kadıköy, Bursa, İzmir ve Ataşehir hastaneleri” diyor.
Bu dört hastaneden İzmir ve Ataşehir’dekiler büyük metrekarelere sahip olacak. Grubun inşaatına 2016’nın son çeyreğinde başladığı İzmir’deki hastanenin yatırım tutan 70 milyon dolar. Medicana’nın inşaatına başlanacak olan diğer büyük hastane yatırımı ise 25 bin metrekare kapalı alana sahip olması planlanan Medicana Ataşehir Hastanesi. 220 yataklı olması planlanan Ataşehir’deki hastanenin yatırım tutarı ise 65 milyon dolar bulacak.
HELİKOPTER PİSTİ VAR
Medical Park, VM Medical Park ve Liv Hospital’ın çatı şirketi MLP Çare Grubu, bugün 28 olan hastane sayısına 2017’de beş hastane daha ekleyecek. Bunun için 250 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Grubun en büyük hastanesi geçtiğimiz aylarda Esenyurt’ta kapılarını açtı. İnşaatı iki yıl süren ve yaklaşık 25 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen İstinye Üniversite Hastanesi, 62 bin 500 metrekare kapalı alanda hizmet veriyor. 307 yataklı hastanede acil durum transferleri için helikopter pisti de bulunuyor. Hastanenin çok sayıda ulaşım seçeneğine sahip olduğunu belirten İstinye Üniversite Hastanesi Genel Müdürü Tarkan Ayçetin, “Personel sayımız bir yıl içinde bin 300’ü aşacak” diyor.
Son yıllardaki en büyük sağlık yatırımlarından biri de Okan Üniversitesi Hastanesi oldu. Okan Üniversitesi, Kasım 2016’da 50 bin metrekare kapalı alana sahip, 250 yatak kapasiteli Okan Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ni açtı. 100 milyon dolara mal olduğunu belirten Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, Sabiha Gökçen Havalimanı’na çok yakın olan konumu nedeniyle yabancı hastalardan da yoğun ilgi beklediklerini söylüyor.
Ekonomist