30 / 04 / 2024

Dev İstanbul maketi Tepebaşı'nda sergilenecek!

Dev İstanbul maketi Tepebaşı'nda sergilenecek!

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "MIPIM'deki o maketi İstanbul’a getiriyoruz. Tepebaşı'nda 500 metrekare özel bir çadır kuruyoruz. 3-4 ay içinde maketi de o özel çadırın içine koyacağız. Üzerine eklemeler de yapacağız." dedi.



Fransa’daki MIPIM Fuarı’nda ‘İstanbul maketi’ çok beğeni topladı. O maket ne olacak?         

Gerçekten de çok güzel iş oldu. MIPIM'deki o maketi İstanbul’a getiriyoruz. Tepebaşı'nda 500 metrekare özel bir çadır kuruyoruz. 3-4 ay içinde maketi de o özel çadırın içine koyacağız. Üzerine eklemeler de yapacağız. 


MEYVELERİNİ TOPLUYORUZ


MIPIM bütçesiyle ilgili “İcraatta ve itibarda tasarruf olmaz” demiştiniz. Karşılığı alındı mı? 

MIPIM'de bütçe soranlara “Ne bütçesi? İstanbul'u anlatmaya bütçe mi yeter?” dedik. Ama harcadığımız paranın geri dönüşünü tabii ki alıyoruz. 10'a mı çarptı, 100'e mi çarptı, 1000'e mi çarptı bilemem. Ama çarpıyor. Firmalarla yaptığımız toplantılarda bu belli oluyor zaten. Önümüzdeki yıl fuarda bu kez TOKİ'yle, Büyükşehir'le beraber hareket ediyor olacağız.  


Fransa’da yabancılarla da görüşüyordunuz. Gelişme var mı?          

Evet. Büyük yatırımcı gruplar bize ziyaretlere başladılar. Rusya geldi, Kiev geldi. Moskova, Sen Petersburg ve Ukrayna da gelecek. Randevular yapılıyor. Bizi daha yakından tanımaya geliyorlar. Körfezden ve Kuzey'den İstanbul’daki projeleri gören yatırımcılar, ‘siz bunları yapabilecek kabiliyettesiniz. Gelin bizim ülkemize de yapın’ diyorlar. Biz de diyoruz ki ‘Gelin üçüncü dünya ülkelerinde beraber yatırım yapalım’. Tabii bu görüşmeler gayrimenkul odaklı. Ama ileride tekstili, lojistiği de konuşacağız.


Finans merkezi için çalışmaları hızlandırıyoruz


İstanbul Finans Merkezi projesinde son durum ne?       

Açıkçası biz bu iş başlarken finans merkezi için tüm her şey hazır sanıyorduk. Böyle giderse bu proje bir gayrimenkul yatırımı olmanın ötesine gidemez. Oraya teşvikler getirmezsen inşaat projesi olarak kalır. Satılır mı satılır... Ama amaç Ortadoğu'nun finans merkezini yaratmak. Bunun için teşvik lazım. Konuyu 15 gün önce hükümetimizle görüştük. "Sigorta şirketlerini, bankaları, finansın bütün aktörlerini  çekmemiz lazım” dedik. 


Ne yanıt aldınız?

Biz bu destekleri alırız, proje de hızlanıyor diye düşünüyorum. İTO olarak yabancıların şirketi hemen kurabilmeleri için yatırımcı destek merkezi gibi bir merkez düşünüyoruz.


Akşam


Geri Dön