28 / 04 / 2024

Dev otoyol ihalesi Binali Yıldırım'a gönderildi

Dev otoyol ihalesi Binali Yıldırım'a gönderildi

Karayolları Genel Müdürlüğü, İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu ihale teklifini, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a gönderdi



6 milyar dolarlık malî boyutuyla 2009 yılının en önemli altyapı projesi olarak gösterilen proje, tabii çevreyi etkilemeyecek. Ayrıca, Türkiye'nin sembol köprülerinden biri İzmit'e denizden inşa edilecek. Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, köprünün 3 bin metre açıklıkta (karadan karaya) inşa edileceğini belirterek, "Köprünün hangi yöntemle inşa edileceğine yüklenici karar verecek." dedi.

Dünyada, bu tür projelerde iki tip köprü yapılıyor. Bunlardan biri, İstanbul Boğazı'na inşa edilen birinci ve ikinci köprülerde olduğu gibi asma köprü. Köprülerin ayakları karaya yerleştiriliyor. Denizde, köprü için herhangi bir ayak bulunmuyor. İkinci yöntem olan 'eğik askılı köprü'de ise karada iki adet, denizde ise bir ya da iki adet ayak bulunuyor. Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu tip köprünün son olarak Yunanistan'da Rio Adası'na inşa edildiğini belirtiyor.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, proje tamamlandığında İstanbul-İzmir arası seyahat süresinin 3,5 saate düşeceğini söyledi. 35 dolar olarak belirlenen köprü geçiş ücretinin yüksek olduğu yönündeki eleştirileri ise Turhan, "Biz, İstanbul Deniz Otobüsleri'nin mevcut fiyatlarını da dikkate alarak hesaplama yaptık. Geçiş ücretini ona göre ayarladık." değerlendirmesini yaptı. Turhan, devletin yüklenici konsorsiyuma, projeyi cazip hale getirmek için araç geçiş garantisi verdiğine işaret ederek, "Günlük, belli sayıda arabanın geçişi için garanti verildi. Geçiş, garantinin altında kalırsa, devlet araç başına ödeme yapacak. Biz, araç geçişinin garantinin üstünde olacağına kesin gözüyle bakıyoruz." şeklinde konuştu.
Selim KUVEL/Zaman

Dev otoyol ihalesi sonuçlandı


Geri Dön