05 / 05 / 2024

Dev projelerin gözü kurda!

Dev projelerin gözü kurda!

İhaleyi alırken doların TL bazında sabitlenmediğini ve tüm yükümlülüklerinin de dolar üzerinden olduğunu belirten Fettah Tamince, "Biz dolar üzerinden gelir hedefliyoruz. Sonuçta turizm projesiyiz" dedi.




Haliçport projesini 24 Temmuz'da KDV hariç 1.3 milyar dolarlık teklifle kazanan Fettah Tamince, o gün teklif verirken The Wall Street Journal'a dolar kurunu 1.80 TL öngördüklerini söylemişti. 1 ay içinde dolar kuru 2 TL'ye yaklaştı. Dolar bugün 1.98 TL'nin üzerinden işlem görüyor. Kurda çok anormal değişimler olmazsa büyük sıkıntı görmeyeceklerini ifade eden Tamince, "Kur 2.2 TL'yi aşarsa piyasada sıkıntı olur. Türkiye'nin borçlanmasında sıkıntı olursa finansman sıkıntıları yaşanabilir" diye konuştu.


İhaleyi alırken doların TL bazında sabitlenmediğini, tüm yükümlülüklerinin de dolar üzerinden olduğunu belirten Tamince, "Biz dolar üzerinden gelir hedefliyoruz. Sonuçta turizm projesiyiz" dedi. 1.5 yıllık projelendirme sürecinde özsermayenin yeterli olacağını belirten Tamince, şöyle devam etti: "4-5 yıl sonra kurdaki hareketlenme bir yere geldi. Kurun üzerinde yıllarca baskı oldu. O da farklı sektörleri büyüttü. Bizim büyük bir finansman ihtiyacımız yok. Projelendirme sonrasında dünyadaki gelişmelere bakacağız." Tamince'nin ihaleyi kazandığı günden bu yana geçen 1 ayda projenin ihale maliyeti kura bağlı olarak 21 milyon TL arttı. 


Fettah Tamince Cengiz: Kur gerileyecek SON dönemlerde üçüncü havalimanı ihalesi, Akşam gazetesi gibi birçok yatırım yapan ve ihalelerde yarışan Cengiz İnşaat'ın sahibi Mehmet Cengiz de kuru konuşmak için erken olduğunu önce piyasaların düzene gireceğini ifade etti. Cengiz, "Ben dolarda düşüş bekliyorum" dedi. 


Vatan


Geri Dön