22 / 11 / 2024
fuzul

Dev şirketler 'Türkiye'ye yatırım' kararı alıyor!

Dev şirketler 'Türkiye'ye yatırım' kararı alıyor!

Dünyada yangın sürerken, ekonomik ve siyasi istikrar arayan dev şirketler peşi sıra ‘Türkiye’ye yatırım’ kararı alıyor. Yılın 10 ayında 20 milyar $’lık yatırım açıklandı. Beklenti 2014’ün de hareketli geçeceği yönünde.






Küresel kriz tüm dünyada etkisini sürdürürken Türkiye, uluslararası dev şirketler yatırım için rotayı Türkiye’ye çevirdi. Gelişmekte olan ülkelere doğrudan yatırımlarda ivme kaybı yaşanırken Türkiye son 10 yılda 123 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekti. Sektör olarak incelendiğinde enerji, imalat sanayii, perakende ve finans yabancı yatırımcıların en fazla ilgi gösterdikleri sektörler arasında. Türkiye, son yıllarda çok uluslu şirketlerin bölge merkezi de olmaya başladı. Birçok şirket, Türkiye’yi Ortadoğu, Kafkasya, Avrupa, Afrika ve Orta Asya için önemli bir ‘operasyonel’ merkez olarak görüyor. 


DEVLERİN YENİ OYUN ALANI


Alstom, Axa, Imperial Tobacco, Metro Group, Microsoft gibi onlarca şirkete bu yıl yenileri eklendi. Türkiye’de Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarıyla faaliyette bulunan Almanya merkezli BSH, 2015’e kadar 300 milyon euro yatırım yaparak Türkiye’yi şirketin bölgesel üssü haline getirecek. DuPont da, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki üçüncü merkezini Türkiye’de açtı. Hintli Tech Mahindra da Türkiye’yi merkez üs yapanlardan...  Bu arada Ekonomi Bakanlığı verilerine göre yılın dokuz ayında 55.2 milyar dolarlık sabit yatırım belgesinin %23.6’sı enerjiye verildi. 


BAŞBAKAN’DAN TALİMAT 


ABD’li Energy Allied’ın Türkiye’deki yatırım bedeli 4 milyar doları bulacak. Şirketin Türkiye’de arazi arayışı sürüyor. Önceki gün yapılan ‘Yatırım Danışma Konseyi’ toplantısında da katılan şirketin CEO’su Mike Nassar, Başbakan Erdoğan’a yer bulamadıklarını aktardı. Başbakan da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten yer konusunda yardımcı olunması talimatını verdi. Türkiye’ye yatırım açıklayan bir başka şirket İrlandalı San Leon oldu. 


ÇİNLİLER YEDİ HES YAPACAK 


Enerji alanında Türkiye’ye yatırım yapan şirketler arasında Çinli CNTIC , Samsung’un inşaat ve yatırım birimi Samsung C&T, Fransız enerji şirketi GDF Suez ve yine Çinli Tianchen Corporation var. Kuveytli Aswar National Group da Amasya’da 1,2 milyar dolarlık yeni yatırım kararı aldı. 


NUTELLA YATIRIMA GELDİ


Nutella ve Kinder markalarıyla bilinen dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden İtalyan Ferrero, dünyadaki 19. fabrikasını Manisa’da açtı. Şirketin 300 milyon liralık yatırımıyya 200 kişiye istihdam sağlanacak. Fabrikada ilk aşamada Nutella, Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi markalı çikolataların üretimi planlandı. 


GE’DEN 3 YIL İÇİNDE 900 MİLYON DOLAR 


ABD’li General Electric (GE) Türkiye’de 3 yıl içinde 900 milyon dolarlık yatırım sözü verdi. GE CEO’su Jeffrey Immelt “Bu yatırımla 2 milyar dolarlık iş hacmi ve 200 yeni istihdam tahmin ediyoruz” dedi. 


AIRBUS ÇORLU'DAN HAVALANABİLİR 


Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden olan Airbus, Çorlu’da Avrupa Serbest Bölgesi’nde 10 bin metrekarelik bir arsa aldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şirket yöneticilerine “Burada uçak yapalım” çağrısı yapmıştı. 


TÜRK BANKALARI KÖRFEZ SERMAYESİNİN RADARINDA


Global piyasalardaki çalkantıya rağmen Türk bankacılık sektörüne hem Doğu,  hem de Batı sermayesinin iştahı büyük. Yıl içinde Abank’ı 460 milyon dolara satın alan Katar’ın en büyük özel sektör bankası Commercial Bank of Qatar satın almıştı. Kuveyt merkezli TII CEO’su Adnan Al Bahar Türk bankacılık sektörüne giriş planları yaptıklarını söyledi. Bahreyn merkezli Ahli United Bank’ın CEO’su Adel el-Labban ise Türkiye’de satın alma yapmayı düşündüklerini söyledi.  Finans kulislerinde adı geçen bir başka banka ise Körfez Bölgesi’nin 3. büyük bankası Emirates Bank. Emirates Bank’ın satışı uzun süredir gündemde olan Finansbank ve Tekstilbank’la ilgilendiği konuşuluyor. 


Gayrimenkul, yabancıların en fazla ilgi gösterdiği sektörlerin başında. Sadece yabancıya satıştan sektörün 2013 hedefi 3 milyar dolar. Orta vadede ise bu rakamın 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Yabancıya satışta en iddialı gruplardan biri olan Ağaoğlu Şirketler Grubu, Maslak 1453 projesinde 6 kuleyi blok olarak yabancı yatırımcılara satmış durumda. Ağaoğlu tek başına 2014 sonuna kadar toplam 2 milyar dolarlık yabancı satışı hedefliyor.


Akşam/Esin Gedik


Geri Dön