27 / 11 / 2024

Devler, altın satıp tarım arazisi aldılar!

Devler, altın satıp tarım arazisi aldılar!

Altın fiyatların artık balonun oluştuğunu öngören ve düşünen fonlar (akıllı para) ise portföylerindeki altını satıp tarım arazisine yöneliyor. Yani milyar dolarlık bu fonlara göre yeni güvenli liman altın değil "verimli toprak!"




Servet sahiplerinin güvenli limanı altına olan talep giderek artıyor. Piyasalardaki aşırı dalgalı seyir ve belirsizlik ortamı yatırımcıların ve fonların nakit varlıklara ve bu değerli madene akın etmesinde etkili oluyor. Buna bağlı olarak ise altın rekor üstüne rekor kırıyor. Fiyatlar son günlerde aşırı arttı ve 1.800 dolar/ons da aşıldı. Yerlisi, yabancısı hemen her kanattan küçük-büyük demeden altına bir hücüm yaşanıyor. Bu maraton koşucusu 12 yıldır durmaksızın koşuyor ve bir gün zirveye ulaşacak...

1999 yılına baktığımızda altıın son 20 yılın en dip seviyesine (252.8 dolar/ons) geldiği görülüyor. Tabii bu dönemde IMF altın satıcısı konumundaydı. Avustralya ve İngiltere merkez bankaları da öyle... Ve sonrasında başlayan ralli 12 yıl sürdü.

Altının geldiği bu seviyeler ise bazı uzmanlar tarafından kritik olarak nitelendirilse de yükselişin devam edeceğini öngörenler de yok değil. Altın fiyatların artık balonun oluştuğunu öngören ve düşünen fonlar (akıllı para) ise portföylerindeki altını satıp tarım arazisine yöneliyor. Yani milyar dolarlık bu fonlara göre yeni güvenli liman altın değil "verimli toprak!"

Bir çok yatırımcı Amerika'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Latin Amerika ve Afrika'ya kadar bir çok bölgede araziye yatırım yapıyor. İşte bu alana yönelen yatırımcıların başında para shirbazı Soros geliyor. Soros geçtiğimiz ocak ayında altının balon olmaya başladığını ima eder nitelikte açıklamalarda bulunmuştu. Ve sonucunda portföyündeki altın ve gümüşü elinden çıkardı.

Soros Güney Amerika'daki çiftlik alanında faaliyet gösteren Adecoagro SA'nın yüzde 23.4 ortağı konumunda. Yine hedge fonlardan Ospraie Management LLC ve Passport Capital LLC toprağa yatırım yapıyor.

Rogers Holding'in başkanı Jim Rogers da şu anda dünyadaki en iyi yatırımın tarım arazisi olduğunu belirtiyor. Bu kişi 1996'da emtialardaki ralliyi de tahmin etmişti. Öyle görünüyor ki tarım ürünlerinin fiyatları önümüzdeki süreçte bu hedge fonların spekülasyonuna bağlı olarak artış trendini koruyacak.

Yine hedge fon yöneticilerinden Stephen Diggle da bu alanın "güvenli liman" olduğunu belirtiyor. Bu fon yöneticisi de Lehman'ın batmasından sonraki süreçte kendi parasıyla tarım arazisi alımına başladı. Diggle ayrıca, herkesin 'altın al' dediğini belirtirken "Fakat günün sonunda altını yiyemezsin" diyor.

Doğal kaynaklara ytırım yapan TIAA- CREF şirketinin Başkanı Jose Minaya ise tarım arazisine yatırımın "en az riski yatırm" olduğuna dikkat çekiyor.

HABERTÜRK


Geri Dön