Yeni Şirketler

Devlet arsa verecek, sigorta primini ödeyecek

Erdoğan'ın son şeklini bugün açıklayacağı teşvik paketinde bedelsiz arsa tahsisis ve sigorta primlerinin devletçe ödenmesi var

Başbakan Tayyip Erdoğan, bakanlarla dün akşam konutta teşvik ve istihdam paketini çalıştı. Teşvikte vergi inidiriminin yanı sıra bedelsiz arsa tahsisi ve sigorta primlerinin devlet tarafından üstlenilmesi yer alıyor. İstihdam paketinde kamuya alınacak geçici işçilere saat başı ücret ödenecek.

Yaklaşık 9 aydır hazırlıkları süren teşvik sisteminde, sona yaklaşılırken milletvekilleri de devreye girerek, kendi illerinin daha çok teşvik alması yoğun lobi faaliyetinde bulundular. Yeni hazırlanan modelde üç yarı teşvik seçeneği Başbakan'a sunuldu. Seçeneklerin birinde Türkiye 4 ayrı teşvik bölgesine bölündü Diğerinde 5 teşvik bölgesine, üçüncü modelde ise 6 ayrı teşvik bölgesine bölündü.

Vergi iniyor

İllerin alacağı teşvik oranı ya da miktarını bulunduğu bölge belirleyecek. Türkiye'nin il bazında kaç bölgeye ayrılacağına ise Başbakan Erdoğan karar verecek. Hükümet bulunduğu bölgeye göre yatırım yapacak illere yapılacak yatırımlara yüzde 2 ile yüzde 30 arasında değişen oranlarda Kurumlar Vergisi indirimi uygulanacak. Paketteki teşvik bölgesindeki illere bedelsiz arsa tahsisi yer alırken, enerji desteği yer almıyor. Ayrıca bölgedeki yatırımcılarda işverenin ödeyeceği sigorta primlerini, devlet üstlenecek.

Aslı Işık/Gazete Habertürk