Emlak Terimleri

Devlet eliyle iskan!

Devlet eliyle iskan nedir? Devlet eliyle iskân edilmem halinde geri ödeme vadesi ne kadardır? Faiz var mıdır? İşte İskan Dairesi Başkanlığı'nın resmi internet sayfasında yer alan yanıtlar...

Devlet eliyle iskan!

Devlet eliyle iskan hususu ile ilgili merak edilen hususlar, İskan Dairesi Başkanlığı'nın resmi internet sayfasında açıklanıyor.


İskan Dairesi Başkanlığı tarafından açıklanan bilgilere göre, iskan edilenlere verilen taşınmazların borçlandırma bedelleri, borçlandırmayı takip eden altmışıncı ayda ilk taksiti alınmak üzere onbeş yılda ve onbeş eşit taksitle faizsiz olarak tahsil olunuyor. 


İskan Dairesi Başkanlığı resmi internet sayfasında yer alan "devlet eliyle iskan" hususu ile ilgili soru ve yanıtlar şu şekilde sıralanıyor:


SORU: Yerleşim yerimizin kamulaştırılması nedeni ile İskân Kanunu kapsamında hak sahibi olabilmem için, aldığım kamulaştırma bedelinden herhangi bir miktar ödeme yapmam gerekir mi? Eğer öyleyse bu miktar ne kadardır?


CEVAP: Devlet eliyle iskân isteyen aile fertlerinin hepsinin, bedel artışları da dâhil olmak üzere aldıkları ve alacakları kamulaştırma bedellerinin tamamından, borçlandırmanın yapıldığı yılın Ocak ayında onaltı yaşından büyük işçiler için yürürlükte olan asgarî ücretin otuz günlük brüt tutarının yüzyirmi aylık karşılığı olan miktarını, kamulaştırma bedelinin bu miktardan az olması hâlinde ise tamamını Bakanlık Merkez Muhasebe Birimi Hesabına yatırmak, ileride alacakları bedelleri yatırmayı veya aktarılmasını taahhüt etmek zorundadır.


SORU:  Göçebe olarak yaşıyorum ve yerleşik hayata geçmek istiyorum Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olmam devlet eliyle iskânda hak sahibi olmama bir engel midir?


CEVAP: Devlet memurları, sözleşmeli olarak çalışanlar, kadrolu ve kadrosuz işçiler, kısa süreli de olsa mevsimlik ücret karşılığında çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olanlar veya esnaf, zanaatkâr, tüccar gibi ticaret ve gelir getirici işler ile uğraşanlar veya hayvancılık dışında herhangi bir iş ile uğraşanlar göçebe olarak hak sahibi olamazlar.


 

SORU:  Taşınmaz mallarım kamulaştırıldı, ancak kamulaştırma yapılan yer dışında ikamet ediyorum, hak sahibi olabilir miyim?


CEVAP: Hak sahibi olmanın koşullarından birisi de etkilenen yerleşim yerinde bizzat yaşıyor olunmasıdır. Bu durumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Belgesi ile tespit edilmektedir.


 


SORU: Devlet eliyle iskân edilmem halinde geri ödeme vadesi ne kadardır? Faiz var mıdır?


CEVAP: İskân edilenlere verilen taşınmazların borçlandırma bedelleri, borçlandırmayı takip eden altmışıncı ayda ilk taksiti alınmak üzere onbeş yılda ve onbeş eşit taksitle faizsiz olarak tahsil olunur. Taşınmazların borçlandırılmasında faiz yoktur.



SORU:  Taşınmaz mallarım kamulaştırıldı ve kamulaştırılan evimde yazları oturuyorum. Ancak çocuğumun okulu nedeniyle ikametgâhım başka yerde olduğundan hak sahibi olabilir miyim?


CEVAP: Hak sahibi olmanın koşullarından birisi de etkilenen yerleşim yerinde bizzat yaşıyor olunmasıdır. Bu durumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Belgesi ile tespit edilmektedir.


SORU: Kamulaştırılan evimizde evli çocuklarım ile birlikte oturuyorum, onlarda kendi başlarına hak sahibi olabilirler mi?


CEVAP: Aynı evde ikamet eden evli çocuklar kendileri bağımsız bir aile olarak hak sahibi olabilirler.