28 / 04 / 2024

Devlet kiraladığı hizmet binalarına fazla para ödüyor!

Devlet kiraladığı hizmet binalarına fazla para ödüyor!

Devletin, kiraladığı hizmet binalarına mevzuattaki yetersizlikler nedeniyle pahalı kira ücreti ödediği bildirildi. Kamu yöneticilerinin kiralık binaları açık ihale yerine doğrudan temin yöntemiyle seçtikleri de belirlendi...



Devletin, kiraladığı hizmet binalarına mevzuattaki yetersizlikler nedeniyle pahalı kira ücreti ödediği bildirildi. Kamu yöneticilerinin kiralık binaları açık ihale yerine doğrudan temin yöntemiyle seçtikleri de belirlendi.


Finansal kaynak için başta Ankara’daki ikiz kuleler olmak üzere kamuya ait gayrimenkulleri özelleştirme yoluyla satıp kiraya çıkan devletin, eksik mevzuat nedeniyle yüksek kira bedelleri ödediği bildirildi.


Düzenleme yetersiz


Muhasebat Kontrolörleri Derneği’nin yayın organı Mali Kılavuz’da “Hizmet Binası Kiralamalarında Yüklenme Sorunu” adı altında teknik bir çalışma yayımlandı. Eski Muhasebat Kontrolörü Murat Adıyaman’ın çalışmasına göre kiralama konusunda mevzuat yönünden ciddi eksiklik var. Mevzuatta kamu hizmet binalarının nasıl kiralanacağına ilişkin yeterli düzenleme yok.


Kiralama 1 yılla sınırlı


Çalışmada, kamu hizmet binası kiralama işlerinin, devletin mal ve hizmet alım ve kiralamalarını düzenleyen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na tabi olmadığı, bu nedenle de kamu kurumlarının hizmet binalarını aslında 1 yıldan daha uzun sürelerle kiralayamadıkları belirtildi. Hizmet binası kiralamalarının ertesi yıla geçecek şekilde veya 2 yıldan daha uzun süreli yapılamamasının kamuya ek maliyet bindirdiği belirtilen çalışmada, “Daha uzun süreli kiralanabilmesi durumunda daha düşük fiyata kiralanabilecek yerler, sa-dece bu nedenle daha pahalıya kiralanabilmektedir” denildi.


Bina sahibi de yükseltiyor


Yüksek kira ücretlerinden kurtulmak için bina karalamalarındaki yasal boşluğun doldurulması gerektiği belirtilen çalışmada, kiraların yükselmesinde mülk sahiplerinin önlerini göremediği için kirayı yüksek tutmaları ve kiralanacak yeterince bina bulunmamasının da etkili olduğu belirtildi.



Erdoğan Süzer/ Bugün 


Geri Dön