18 / 05 / 2024

Devlet kurumlarının bina yapmasındaki yasal engeller kaldırıldı!

Devlet kurumlarının bina yapmasındaki yasal engeller kaldırıldı!

Bakanlar Kurulu kararına göre tüm devlet kurumları, rant sağlama amacı da dahil olmak üzere bundan sonra yapacakları binaların önündeki yasal engelleri kaldırdı.



Hükümet, kamunun ürettiği mal ve hizmetlerin ücretlerinden muaf tutulacak ya da indirim sağlanacak kurumlan düzenleyen yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı çıkardı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla Toplu Konut İdaresi (TOKİ) inşaatları, gecekondu önlemeye yönelik ya da doğal afet sonrasında yapılacak inşaatlara sağlanan düşük maliyet ayrıcalıkları tüm kamu kurumlarım kapsayacak şekilde genişletildi. Dahası, artık muafiyet sağlanırken kamu kurumlarının kamusal amaçlı inşaat yapıp yapmadığına da bakılmayacak. 


RANT AMAÇLI YASAKTI 

Bugüne kadarki uygulamada TOKİ, gecekondu önleme bölgeleri ile tabi afetler nedeniyle kamu kurumlarının yapacağı inşaatlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ödenen ruhsat, plan ve benzeri çok sayıda maliyet yükünden muaf tutuluyordu. Aynca, muafiyetin temel şartı, yapılacak inşaatın kaynak yaratma ve gelir getirici nitelikte olmaması, sadece kamusal hizmetlerde kullanılması şartı aranıyordu. Bu şartlan sağlayan sınırlı sayıdaki kamu inşaatları ciddi tutarlarda mali yüklerden kurtulduğu için düşük maliyetle inşaat yapabiliyordu. 


MÜRACAATLAR DA KAPSAMDA 

Yeni düzenlemeyle, Çevre Bakanlığı'nın inşaatlar için aldığı ücretlerden tüm kamu kurum ve kuruluşları muaf hale getirilirken, kamu kurumlarının gelir getirmek ya da rant sağlamak amacıyla bina, tesis, gökdelen gibi inşaat yapmasının önündeki engel de kaldırıldı. Aynca bu düzenleme çıkmadan önce başvurusu yapılmış, ücreti tahsil edilmemiş işler de muafiyet kapsamına alındı. Muafiyetin genişlemesi nedeniyle kamu kurumlarının önümüzdeki dönemde düşük maliyetle bol miktarda bina yapabileceği, karann inşaat sektörünü canlandırabileceği ifade ediliyor. 


İşte muaf olan ücretler KAMU kurumları artık inşaatlar için bu hizmetlere ücret ödemeyecek: Plan inceleme ve işlem hizmeti ücreti, kıyı kenar çizgisi, arazi ve parselasyon plam, ifraz, tevhid, yola terk, ihdas, cins değişikliği ve benzeri arsa düzenlemesi hizmetleri, harita hizmetleri, proje inceleme, imar durum belgesi hazırlama, yol ve kanal kotu tutanağı hazırlama, yapı ruhsat ve yapı kullanma izni, enerji kimlik belgesi düzenleme ve her türlü veri aktarımı. 


Sözcü


Geri Dön