Yeni Şirketler

Devlete 25 milyar dolar kazandıracak adım

2B yeniden Meclis'e geliyor. Hangi ilde ne kadar 2B'lik arazi var?

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, BUGÜN'e 2B'lerin satışı konusunda teknik hazırlıkların bütün hızıyla devam ettiğini ve tasarının en kısa zamanda TBMM'ye sunulacağını söyledi.

Hükümet, geçtiğimiz yasama döneminde Köşk'ten `veto' edildiği için rafa kaldırdığı 2B'lerin satışını yeniden gündemine aldı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, teknik hazırlıkların hızla devam ettiğini belirtti. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin belirlenmesi konusunda, Tapu Kadastro, Orman Kadastro, Milli Emlak tarafından üç koldan çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Eroğlu, tasarının en kısa zamanda TBMM'ye sunulacağını söyledi.

Ormanları satmıyoruz

2B'ler konusunda kamuoyunda yanlış anlaşılmaların olduğunu dile getiren Eroğlu, "Sanki mevcut ormanları satacakmışız gibi yanlış anlamalar var. Asla öyle şey değil. Bu çok eskiden yerleşilmiş, üzerine köyler, kentler, şehirler kurulmuş yerleri kapsıyor. Bunlar daha çok eski hükümetler döneminde kurulmuş yerler. Bizim hükümetle uzaktan yakından bir ilgisi yok" bilgisini verdi.

Hangi arazileri kapsıyor?

Satışa çıkarılacak yerlerin 31.12.1981 tarihinden önce orman vasfını kaybetmiş arazileri kapsayacağını belirten Eroğlu şunları söyledi: "Anayasa'nın amir hükmü yerine getirilmemiş bugüne kadar. Biz, Anayasa'nın amir hükmünü şimdi yerine getirmek istiyoruz. Tasarı, ormanların değil, orman olma vasfını kaybettiği, bilim ve fen açısından da orman haline tekrar dönüştürülmesi mümkün olmadığı 31.12.1981 tarihi itibariyle tespit edilen, orman arazisi olmaktan çıkmış arazilerin satışını öngörüyor."

İnşaat sektörü canlanacak

Hükümet orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerini satarak bir taşla birçok kuş vurmayı planlıyor. 2B'lerin satışıyla hem son aylarda sıkıntı içine giren inşaat sektörünün rahat bir nefes alması sağlanacak, hem de 20- 25 milyar dolarlık bir kaynak elde edilecek. Bu kaynağın önemli bir kısmı orman alanlarının zenginleştirilmesinde ve anayasal güvence altında bulunan orman köylüsünün yoksulluğunun giderilmesinde kullanılacak. Ekonomi canlanacak. Emlak ve diğer vergi gelirleri ile Hazine'ye katkı sağlanacak.

Ne kadar arazi var?

Orman vasfını kaybetmiş olan 2B arazileri orman köylüsü olmayan kişi ve kuruluşların işgali altında bulunuyor. Türkiye genelinde 2B arazilerinin 473 bin hektarlık alanı kapsadığı belirtiliyor. 2B arazileri üzerinde şu anda, su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında bina ve işyeri bulunuyor. Altyapısı sağlanmış 400 bin bina ve işyerini boşaltıp yıkmak, hem ekonomik hem de sosyal açıdan imkansız göründüğü için, bu bina ve iş yerlerinin içinde oturanlara satılacak.

Sorun yaşayan iller

2B sorunu, en fazla Antalya'da yaşanıyor. Bu ilde orman vasfını kaybetmiş araziler 45 bin 548 hektarlık bir alana yayılıyor. Antalyaíyı 39 bin 287 hektar ile Mersin, 34 bin 887 hektar ile de Balıkesir takip ediyor. Ankara'daki 2B arazi miktarı 31 bin 706 hektarı, İstanbul'da 18 bin 233 hektar, İzmir'de ise 14 bin 772 hektarlık bir alanı kapsıyor.

Hazine arazisi üzerine sera

Türkiye'de 2B arazileri üzerinde şu anda ilçeler, beldeler, mahalleler, üzerinde 10 katlı 15 katlı binalar, iş merkezleri, fabrikalar bulunuyor. Dolayısıyla bugün 2B arazileri üzerinde 450 bin civarında bina bulunuyor. Bu binalarda da milyonlarca insan yaşıyor veya iş yeri sahibi konumunda bulunuyor. İstanbul'da sadece Anadolu yakasında 8 .500 hektar işgal altında bulunan 2B arazisi yer alıyor. Sadece Sultanbeyli'de 1.650 hektar 2B arazisi bulunuyor. İstanbul'da 2B arazisi üzerinde 100 bin adet bina bulunduğu belirtiliyor.

Devlet binaları da var

2B arazileri üzerinde sadece vatandaşların konutları yer almıyor, kaymakamlık binaları, belediye binaları, kurum ve kuruluşlara ait devletin birçok hizmet binaları da var. 2B konusunda en mağdur kent konumunda Antalya birinci sırada yer alıyor. Antalya'da Kepez ilçesinin neredeyse tamamı 2B arazisi üzerinde kurulu bulunuyor. 2B arazilerinin en çok bulunduğu kent olma özelliğine sahip sadece Antalya'da 100 bini aşkın vatandaş tapusuna kavuşmayı bekliyor.

Kazı kazan modeli

Antalya ve Mersin gibi kentlerde 2B arazileri üzerinde binlerce sera yer alıyor. Türkiye genelinde 2B arazileri üzerinde 2. 365 hektarlık alan sera alanı, 8. 41 hektarlık alan ise narenciye alanı olarak kullanılıyor. 2B satışıyla birlikte kazı kazan modeli devreye girecek. 2B arazileri üzerinde kurulu bulunan 450 bine yakın binadan alınmayan vergi, harç paraları geleceği için devlet kazanacak. Vatandaş ise yıllardır oturduğu evin tapusuna kavuşacak.

2B nedir?

2B, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. Maddesi `B' bendi için kullanılan bir kısaltmadır. Bu tabir, orman vasfını yitirmiş araziler için kullanılıyor. Daha açık bir ifadeyle, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyecek araziler 2B olarak tanımlanıyor.

Bugün