Ekonomi

Devletten faizsiz 100 bin TL! Hem de 2 yıl geri ödemesiz…

KOSGEB’den işverenleri yakından ilgilendirem hamle geldi. KOSGEB, istihdam edilecek her bir personel için, faizsiz kredi verecek. KOSGEB aracılığıyla Kovid-19 salgınından olumsuz yönde etkilenen mikro ve küçük işletmelere; 100 bin TL kredi desteği verilecek. Söz konusu krediye başvurmak için son gün 31 Mart olarak açıklandı

Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme idaresi Başkanlığı, küçük ve mikro işletmelere alacakları her yeni mezun istihdamı için 100 bin Türk lirası, kadın istihdamında da 110 bin Türk lirası kredi desteği sağlayacak.

Söz konusu krediye başvurmak için son gün 31 Mart olarak açıklandı. KOSGEB’in sıfır faizli 2 yıl geri ödemesiz kredi imkânından faydalanmak için işletmeler, 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdünde bulunduğu her bir personel için faizsiz ve 2 yıl geri ödemesiz kredi alabilecek.

Sonraki 2 sene 4 ayda bir 6 eşit taksit şeklinde komisyonsuz ve faizsiz olarak KOSGEB'e ödeme yapılacak. Mikro işletmeler 2, küçük işletmeler ise 5 personele kadar bu fırsattan faydalanabilecek.

İŞE KİMLER ALINABİLİR? 

Personeli işe almadan önce destek başvurusunda bulunacak. Anne, eş, kardeş, baba ve çocuk için destek ödemesi verilmeyecek. İşe alınacaklarda bazı şartlar aranıyor. Teknik lise ya da meslek lisesi mezunu olması şartı aranıyor. En az önlisans ya da lisans mezunu olmalı. Doğum yılı 1981 ve sonrası olanlar için geçerli olacak. Son 3 sene içinde 180 günden fazla çalışmamış şartı aranıyor.

İŞVERENDE ARANACAK ŞARTLAR 

Desteklenen sektörlerde 2019 yılı ve öncesinde kurulmuş olması şartı aranıyor. 2019 yılında cirosu en az 75 bin TL’yi bulan, bu destekten faydalanabilecek.

Hedef sektörlerde faaliyetlerini sürdüren genç girişimcilerde ciro şartı aranmadan, 2017 yılı ve öncesinde kurulmuş olmaları gerekiyor. Küçük ya da mikro işletme olmalı. Destek döneminde çalışan sayısı 2021 yılı ortalamasının altına düşmemeli. İşletmelerin, vadesi gelmiş ya da yapılandırılmış SGK ve vergi borcu olmamalı.

KOSGEB KREDİSİNİN KAPSADIĞI SEKTÖRLER

Gıda, imalat, tekstil, içecek, deri ve deri ürünleri, giyim eşyası, kağıt ve kağıt ürünleri, ağaç ve ağaç ürünleri, elektrikli teçhizat imalatı, kauçuk ve plastik ürünleri, mobilya imalatı, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, toptan ve perakende ticaret, konaklama ve yiyecek hizmetleri, lokanta ve seyyar yemek hizmeti, diğer faaliyet hizmetleri: kuru temizleme, kuaför ve güzellik salonları. İdari ve destek hizmetleri, tur operatörü, seyahat acentesi.
 

FAİZ VE KOMİSYON ALINACAK MI? 

Nisan ayında salgından etkilenen Mikro ve Küçük işletmelere Hızlı Destek Programı başlattıklarını anımsatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan programın yeni fazında imalat sektörünün dışında salgında gelir kaybı nispeten yüksek olan birçok ticaret ve hizmet sektörünü de programa dâhil ettiklerini vurgulayarak, son 12 aydaki ortalama istihdamını muhafaza eden işletmelerin 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdü verdiği her bir personel için 100 bin Türk lirası değerinde geri ödemeli destek alacağını duyurmuştu. 

Başvuran alıyor! 100 bin TL faizsiz kredi veriliyor!