Devre Mülk

Devre mülk dolandırıcıları yine iş başında! Mağdurların 5 bin yılda sadece 1 gün tatil yapabileceği ortaya çıktı!

Devre mülk dolandırıcılarının 'Bedava tatil kazandınız' yalanıyla vatandaşları termal otellere götürdükleri, sonrasında da İkna taktikleri ve  baskı kurarak devre mülk sattıkları ortaya çıkarken, yapılan hesaplamalar da ağızları açık bıraktı.

Son dönemlerde siber dolandırıcılar, vatandaşları; "bedava tatil kazandınız" diyerek termal otellere davet ediyor. Söz konusu bu teklifler genel olarak  telefon, e-posta veya sosyal medya üzerinden yapılıyor. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre simsarlar çoğu zaman, tatil ya da hediye vaadiyle de insanları cezbediyorlar. Yurttaşlar da bedava tatil ya da hediye alma umuduyla bu teklifleri kabul ediyor ve belirtilmiş olan otellere gidiyor. Simsarlar, kandırmış oldukları yurttaşlardan günübirlik konaklama sırasında çeşitli toplantılara katılmalarını talep ederken, sahte alıcı aileler bile ayarlanıyor. Söz konusu bu toplantılara katılanlar, yoğun bir psikolojik baskı uygulanarak devre-mülk hissesi satın almaları için zorlanıyorlar. Dolandırıcılar, sonrasında ulaşılmaz olmak için onlarca farklı şirket kuruyor ve izlerini kaybettiriyor.


5 BİN YILDA 1 GÜN TATİL


Haber Global'den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre vatandaşları ikna etme konusunda özel eğitim alan bu uzmanlar, toplantılar sırasında da yoğun bir psikolojik baskı uygulayarak kişileri hızlı karar vermeye itebiliyor. Verilen bilgilere göre pek çok kişi cazip tatil tekliflerine karşı savunmasız olabiliyor. Yalova'da yaşanan son olayda da simsarlar, devre mülk ve ücretsiz tatil yalanlarıyla on binlerce kişiyi yaklaşık olarak 10 milyar TL'den fazla dolandırdı. Ayrıca yapılan hesaplamalara göre mağdurların 5 bin yılda sadece bir gün tatil yapabilecekleri belirtildi.

SÖZLEŞMEYİ DİKKATLİCE OKUYUN


Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bu dolandırıcıların sahte web siteleri ve sosyal medya hesapları ile insanların güvenlerini kazandıklarını dile getirerek, yurttaşları dikkatli olmaları noktasında uyardı.

Ali Murat Kırık, "Bedava tatil, hediye ya da büyük indirim gibi tekliflere her zaman şüpheyle yaklaşın, hepsinin arkasında bir tuzak olabilir. Teklifi sunmuş olan şirketi ve teklifin yapıldığı oteli iyice araştırın. İnternet üzerindeki yorumları ve şikayetleri mutlaka okuyun. Konu ile ilgili olarak güvenilir kaynaklardan bilgi edinmeye çalışın. Herhangi bir sözleşmeyi imzalamadan önce mutlaka dikkatlice okuyun. Küçük yazıları ve detayları gözden kaçırmayın. Mümkünse de bir avukata danışın" dedi.

Ali Murat Kırık, uyarılarının devamında da şunları dile getirdi: "Toplantılar esnasında uygulanan psikolojik baskılara karşı hazırlıklı olun. Acele karar vermekten kaçının ve eğer gerekirse toplantıyı terk edin. Telefon ya da internet üzerinden size ulaşmış olan kişilerle kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Dolandırıcılar bu bilgileri kullanarak da dolandırıcılık yapabilirler."

Dolandırıcılardan korunmak için dijital okuryazarlığın önemine de değinen Ali Murat Kırık, kişilerin bu sayede sahte e-posta, dolandırıcı web sitelerini tanıyabileceklerini ve şüpheli durumları raporlama konusunda bilinçli olacaklarını dile getirdi.

İKNA YÖNTEMLERİ KULLANIYORLAR


Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Av. İbrahim Güllü de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada devre-mülk dolandırıcılık türünün son yıllarda oldukça arttığını dile getirerek, "Söz konusu bu satım işleminde bir rıza var gibi gözükse de aslında tüketicinin rızası sakatlanmış iradeye dayanıyor. Sözleşmeler, kişinin en zayıf anında imzalatılıyor. Ayrıca; yeme, içme gibi ikramlarla minnet duygusu altına sokulan tüketici, davet sahibinin (satıcının) sözleşme dayatmasına manevi baskı altında olduğu için karşı koyamıyor. Toplantılara katılım sağlayanlara psikolojik baskı ve belki hipnoz benzeri metotlarla devre-mülk hissesi satılmaktadır. Bu tür kişilerle yapmış olduğumuz görüşmelerde hiç düşünmediği halde sözleşmeyi imzaladığını fakat nasıl imzaladığını hatırlamadığını söylemektedir" dedi.

PARAVAN ŞİRKETLER KURUYORLAR


Açıklamasında 14 günlük cayma hakkının kullanılmasını engellemek amacıyla geriye dönük 15 gün öncesinin tarihini de attıklarını dile getiren Güllü, vatandaşların haklarını aradıklarında ise da kısmı aynı olan ama diğer kısımlarında değişiklik taşıyan pek çok şirketle karşılaştıkların söyledi. "Bu şirketlerin mal varlıkları olmadığı için davayı kazansanız bile alacağınızın tahsili mümkün olmuyor" ifadelerini kullanan Güllü, devre mülkün ederinin çok üzerinde fiyat ile satıldığı bilgisini de verdi. Güllü, derneklerine bu noktada gelen şikayetler olduğunu ve suç duyurusunda bulunduklarını da sözlerine ekledi.

Airbnb'deki kiralık ilanlar şaşırttı! İtalya'da 5 gün şato kiralamak Antalya'da 2 gün tatil yapmaktan daha ucuz!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt gayrimenkul sektöründe kayıt dışılığın önüne geçmenin formülünü açıkladı!

Konut satamayan müteahhitler yeni projeler için yılbaşını bekliyor!