Devre mülk tuzağına dikkat!
Türkiye genelinde binlerce kişi yapılan devre mülk satışlarında mağdur durumda. Temeli atılan projelerden bir bölümü yarım kalırken, satışların önemli bir kısmı ise ‘bedava tatil kazandınız’ vaatleri sonrası yapılıyor.
Türkiye genelinde yapımı devam eden devre mülk projelerinin bir kısmı yarım kalmış durumda. Fadıl Akgündüz’ün Bayrampaşa’da yaptığı Caprice Gold yarım kalan bu projelerden en bilineni. Ancak, özellikle Yalova, Bolu ve Ankara Haymana’da benzer durumda olan birçok proje bulunuyor. Yalova’da bulunan Yalova Termal Palace isimli projede de çok sayıda kişi mağdur edildikleri iddiasında.
5 YIL ÖNCE TEMELİ ATILDI
Anılan projenin temeli 5 yıl önce atıldı. Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre projenin birinci etabı bitmiş, ikinci ve üçüncü etabın ise bu yılın Haziran ayında tamamlanması bekleniyor. Projede bulunan devre mülk ve devre tatillerin satışında ise bir dizi usulsüzlük yapıldığı öne sürülüyor. Çok sayıda kişi sosyal medya üzerinde kurdukları gruplar aracılığı ile seslerini duyurma çabasında. Edinilen bilgilere göre söz konusu satışlar kimi zaman boğaz turu düzenlenerek, kimi zaman AVM’lerde açılan stantlarda kimi zamanda internette konulan ‘bedava tatil kazandınız’ vaatleri ile yapıldı.
‘HİZMETİ BEĞENDİNİZ Mİ İMZASI’
Yapılan sözleşmelerde ise bir dizi usulsüzlüğün yapıldığı iddia ediliyor. İstanbul’da yaşayan Emin Ögütem, kendisinden habersiz eşine 18 bin 700 liralık senet imzalatıldığını belirtti. Ögütem, “Eşimi bir şekilde ikna edip 36 ay vadeye yayılı 18 bin 700 liralık senet imzalatmışlar. Ki imzayı alırken de, ‘Attığınız imza ile ilgili bir sıkıntı çıkmaz. Tesisimizi beğenip beğenmediğinize ilişkin bu formu doldurtuyoruz. Bunu şirket yöneticilerimize veriyoruz. Biz de böylece prim alıyoruz’ demişler. Eşim de maalesef imzalamış. Daha sonra bunlar ödeme için aradılar ve o zaman dolandırıldığımızı anladık. Bu senetleri iptal etmek için aradığımızda ise ‘yanınıza’ kâr kalmaz’ diyerek tehdit edildi. En sonunda, senetleri iptal ettirebildik” dedi.
BOĞAZ TURUNDA İMZALAR ALINDI
Emrah Kılıççı ise 5 bin liraya yakın senet imzalayan bir başka isim. Kılıççı, bedava tatil kazandıklarına dair bir form doldurduktan sonra arandıklarını belirterek “Bizi Üsküdar’a davet ettiler. Gittiğimizde başka ailelerin de geldiğini gördük. Bizi boğaz turuna götürdüler. Teknede projenin tanıtımını yaptılar. Biz, söz konusu devre mülkü kullanabileceğimiz gibi yurtdışında da tatil imkânımızın olabileceğini söylediler. Ancak aradan 5 yıl geçti ortada hiçbir şey yok. En son 2 ay önce evimize icra kâğıdı geldi” dedi.
ENGELLİ ÇİFT KREDİ ÇEKTİ ÖDEDİ
Kendisi gibi eşi de engelli olan Turgay Dikel de benzer mağduriyeti yaşayan isimlerden. Dikel “Dört sene kadar önce bizi Beşiktaş iskelesinden boğaz turuna çıkardılar. Orada projeyi anlattılar. 17 bin liralık senet imzaladık. Ancak aradan uzun zaman geçinde ve proje tamamlamayınca iptal edip paramızı almak istedik. Bunun için tekrar Yalova’ya gittiğimizde ‘daireniz küçük satışı yapamıyoruz. Daha büyük bir daire alırsanız onun satışı kısa sürede yapılır’ dediler. Bizden bunun için 17 bin lira daha aldılar. Ki ikinci kısım için kredi çektik. Paranın ilk kısmını yatırdığımız şirket şimdi kapalı. Daha sonra anladık ki ikinci kez mağdur edilmişiz. Ben de eşim de engelliyiz. Düştük bir kere ne yapacağımızı da bilmiyoruz” dedi.
‘4 YIL ÖNCE ALDIM TESLİMAT YAPILMADI’
Manisa Soma'da maden işçisi olarak çalıştığını söyleyen Kadir Kaya (44) ise Temmuz 2013'te sözleşme imzalayan bir başka isim. Kaya, kendilerine tanıtımın Kuşadası'nda yapıldığını toplamda 16 bin 700 TL ödediğini söyledi. Kaya, aradan geçen 4 yıla yakın süreye rağmen kendisine satışın yapıldığı yerin teslim edilmediği iddiasında. Kaya, "Bize satışı yapılan yerin henüz hazır olmadığı söyleniyor. Parayı ödemiş olmamıza ve yeri kullanmamamıza rağmen üstüne bir de 600 liralık aidat ödememiz isteniyor. Bu aidatı da ödemek istemediğimizde icraya verileceğim söyleniyor" dedi.
YURTDIŞINDA EĞİTİM İMKÂNI DA VAR!
Fatma Akkan ise, Facebook üzerinde paylaşılan reklam aracılığı ile sisteme dahil olduklarını belirterek “Devre tatilden ziyade, ilgimizi çeken şu oldu. Bize, dünyanın 100 aşkın ülkesinde çocuğumuzun gelecekte eğitim görebileceğini söylediler. Doğrusu biz de, düşük gelirli olduğumuz için, en azından çocuğumuzun eğitimini garanti altına almış oluruz diye bunlara kandık. Bizi davet ettikleri iftar organizasyonunda ikna ettiler. 20 bin lirayı aşkın senetleri ve sözleşmeyi imzaladık. Daha sonra bu şirketi biraz araştırınca dolandırıldığımızı anladık. Caymak için verdiğimiz paranın yüzde 25’ini ödemeden sözleşmeyi iptal edemeyeceklerini söylediler. 10 gün oldu senetler daha gönderilmedi; başta verdiğimiz para gitti”
‘ÖDEYİN YOKSA İCRAYA VERİRİZ’
Ankara Keçirören’de yaşayan Gülin Aktaş ise “R. G. isimli, anne babasını kaybetmiş bir gence de 18 bin liralık senet imzalatmışlar. Bu çocuğun her şeyi ile ben ilgileniyorum; en son annesi kaybettikten sonra ruhsal olarak da çöküntüye girdi. R., İstanbul’du bulunduğu sırada Yalova’da yer satmışlar. Ki bu çocuk, annesi vefat ettiğinde askerdeydi. Ve yol parasını askeriyedeki arkadaşları aralarında toplayıp cenazeye katılmasını sağladılar. Oysa bu çocuğun hiçbir şekilde gidecek bu parayı ödeyecek durumu yok. Şimdiye kadar 4-5 bin lira ödedik. Aksi taktirde, R.’nin çalıştığı işyerinde sorun yaşamasından korkuyorum. Bu işi de zor bulduk zaten, şirketine haciz yazısı giderse çocuk işini kaybedebilir.
SÖZLEŞMELER HUKUKA AYKIRI
Tüketici Başvuru Merkezi Hukuk Komisyonu üyesi Av. Arif Yıldırım ise, imzalatılan sözleşmelerin hukuki aykırı olduğunu söyledi. Yıldırım, çok sayıda mağdurun dosyasına baktığını belirterek “Tüketicilerle sözleşme yapılmadan önce ön bilgilendirme formu ve cayma hakkı konusunda açıklama yapılması ve 14 günlük cayma süresi dolana kadar peşinat veya borçlandırıcı belge düzenlenmesi yasak olmasına rağmen, bu kurallara uyulmadığını görüyoruz. Ayrıca tüketicilerin bir bölümü devre tatil mi, devre mülk mü imzaladığının bile farkında değiller” şeklinde konuştu.
VAZGEÇERSENİZ CEZA ÖDERSİNİZ
Av. Deniz Gödekmerdan ise, müvekkiline bir AVM içinde ‘bedava tatil vaadi’ ile sözleşme imzalatıldığını aktardı. Av. Gödekmerdan “ Sözleşme ekinde, müvekkilime taksitlendirme yapıldığı iddia edilerek, 30 adet senet imzalatılmış. Sürekli telefonla aranarak, icralık olacağız tehdidiyle senetlerin bir kısmı tahsil edilmiş. Müvekkilim telefonda ödeme gücünün olmadığını ve sözleşmeyi iptal etmek istediğinde de ‘cezai şart var, ödemeden çıkamazsınız’ denmiş. Bu nedenlerle, sözleşmenin iptali, ödenen bedellerin iadesi ve ödenmeyen senetlerin de iptal edilerek iadesi talepli dava açtık ve bu davayı kazandık” şeklinde konuştu.
2 BİN 500 KİŞİYE PARASINI ÖDEDİ
Karadereli Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karaderili ise, Yalova Termal Palace’nin birinci etabının bitirdiklerini bu kısımda 10 bin aileye devre mülk sattıklarını aktardı. Karaderili, bugüne kadar 2 bin 500 kişiyi cayma hakkından yararlandırdıklarını da sözlerine ekledi. Karaderili, 60 milyon dolarlık yatırım bedele olan projede satışları 23 ayrı firmanın yaptığını, ortaya çıkan sorunların da zaman zaman bu firmalardan kaynaklanabileceğini belirtti. Karaderili, kendilerine yönelik şikâyet iddiasında olan aile sayısının, toplam müşteri portföyü içinde düşük bir oran olarak kaldığını, kendilerine ulaşan sorunları ise hızla çözdüklerini öne sürdü.
Hürriyet