01 / 05 / 2024

Devre tatillerde tapu verilir mi?

Devre tatillerde tapu verilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bir firmayla devremülk almak için anlaştığını söyleyen okuyucu, aradan 1 yıl geçmesine rağmen tapularını alamadıklarını belirtti. Okuyucu, tapularını almak için nasıl bir girişimde bulunmaları gerektiğini sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bir firmayla devremülk almak için anlaştığını söyleyen okuyucu, geçtiğimiz sene kendilerine her sene Ağustos'un başında 1 haftalık tatil imkanı tanıyan bir yer satıldığını belirtti. Bir yılı aşkın zaman geçmesine rağmen tapularını alamadıklarını aktaran okuyucu, tapularını almak için nasıl bir girişimde bulunmaları gerektiğini ve dava açsılsa uzun sürüp sürmeyeceğini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Devre tatillerde tapu verilir mi?

****

Tatil yapmak için satışa sunulan iki durum bulunuyor. Biri devre tatil, diğeri devremülk olarak belirtilir. Devre tatil bir nevi otel rezervasyonu özelliğinde olur. Yani devre tatil satışı yapan şirket, devre tatil alıcısına senenin belirli zamanlarında bir hafta tatil yapma fırsatı sunar ancak tatil yapılacak mekan şirkete ait bir otel - motel ya da tatil köyü olur. Bu dönem geldiğinde daha önce satın almak için ödenen ücret karşılığı o mekanda bir hafta tatil yapılır fakat bu yer sizin değildir. Tatil süresi de 1 hafta olarak belirlenmiştir. 

****

Devremülke gelince, devremülkte tesiste satın alınan yer sizindir. Bu yerin tapusunu alırsınız kısacası tapulu malınız olur. Vefatınızın ardından mirasçılarınıza devrolur. Tatil zamanınız da 15 günden daha az olmaz. Bir haftalık devremülk bulunmuyor. Fakat okuyucunun başına gelen olayla çok kişi karşılaşmıştır. Vatandaşa ‘devremülk satıyoruz’ diyerek devre tatil satışı yaparlar. Çoğu tatil yöresinde sokakta davetiye dağıtılır: ‘........günü davetlimizsiniz, tanıtım kokteylimize gelin, ikramlarımızdan yararlanın’ denir o davetiyelerde. O gün belirtilen yere gidildiğinde masalara dizilmiş leblebi-çekirdek ikramı yapılır ve size devremülk adı altında devre tatil satışı yaparlar. Sorun burada ortaya çıkar çünkü peşinat şeklinde cebinizdeki nakitleri alırlar. Bakiyesi için de hemen orada senetlere imza attırırlar. Bu satış sözleşmesini dikkatle inceleyen biri bu satışın devremülk olmadığını anlar. Fakat bu satışta tapu alma diye bir şey olmaz, çünkü tapu devremülk için alınır. Devre tatillerde tapu verilmez. 

****

Devre tatillerde tapu verilir mi?

Okuyucunun anlattığından satın aldığı tatilin, devre tatil olduğunu anlaşılıyor. Bu durumda tapu talebi için yapabileceği bir şey bulunmuyor.

Devre tatil ve devre mülk aynı şey mi?


Geri Dön