23 / 12 / 2024

Devredilen evlerden kime pay düşer?

Devredilen evlerden kime pay düşer?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu Devredilen evlerden kime pay düşer? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı....



Babam sahibi bulunduğu evleri biz üç kardeşe satış sureti ile devretti. Kardeşlerden biri evli. Boşanma halinde eşine bu evlerden pay düşer mi?


Okuyucumun sorduğu şu kısacık sorunun altında uzun uzun anlatılacak bir hukuki problem yatıyor, bakalım ne kadar özetleyebileceğim? Önce, boşanma halinde eşine pay düşer mi sorusu. Bu konu hukukumuza 2002 yılında giren 'edinilmiş mallara katılma rejimi ni ilgilendiriyor. 

Edinilmiş mallara katılma rejiminden zaman zaman söz ediyorum ama biliyorum ki hâlâ tam anlamı ile açıklayabilmiş değilim. Zira anlatmak için kitap yazmak gerekir. Ancak şu kadarını söyleyeyim: Size söylendiği gibi, edinilmiş mallara katılma rejiminde eşler ORTAK DEĞİL. Ben bunu sürekli yazdığım halde yine bana 'eşler ortaktır' anlamına sorular geliyor. Bir kere daha büyük harflerle yazdım, eşler ortak değil. Ancak edinilmiş mallara katılma rejimi şu üç halde gündeme gelir: Birincisi ölüm, ikincisi boşanma, üçüncüsü yeni bir mal rejimine geçme hallerinde. Bunların dışında eşler birlikte yaşıyorken herkes kendi malına sahiptir. Okuyucumun sorusu içinde 'boşanma halinde' ne olacağı soruluyor ya, şöyle olur: Sistem boşanma halinde devreye girer. Boşanma halinde evlilik birliği içinde bedeli ödenerek alınan mallar sisteme dahildir ve evlilik birliği içinde eşlerden biri adına tescil edilmiş bir malın değerinin yarısı boşanma talebi anında diğer eşe ödenir. Okuyucumun sorusu içinde bu evin babadan satın alındığı yazılı olduğu için, bu ev veya evler evlilik birliği içinde edinilmiş maldır ve eş bu yerler için değerlerinin yarısının bedelini isteyebilir. Dikkat edin evin yarısını ister demiyorum değerinin yansını yani nakil olarak isteyebilir. Satın alınan mal, edinilmiş mallara katılma sistemine tabidir ama miras olarak kalan mal bu sisteme tabi değildir. Yani sözü edilen mal evlatlara miras olarak kalsaydı boşanma durumunda eş, bunlar nedeni ile bir bedel talep edemeyecekti. Oysa satın alma yoluna gidildiği için şimdi boşanma halinde bedel ödenmesi talebinde bulunabiecek. Bu sistem işte söyle karışık bir sistem ve ihtilaf halinde meselenin çözümü yıllar yılı sürmektedir ve şimdilik bir işe yaramamıştır. İlerisi için kötü düşünen eşler daha evlilik güzel güzel sürerken art niyetle bazı tedbirler almaya başlamış, mal kaçırma yöntemlerine başvurmuş ve aile birliğine devamlı şüphe ile bakar hale gelmiştir. 


Tamer HEPER/Posta


Geri Dön