27 / 04 / 2024

Üvey anne ve çocukların miras paylaşımı nasıl olur? Kime, ne kadar miras payı düşer?

Üvey anne ve çocukların miras paylaşımı nasıl olur? Kime, ne kadar miras payı düşer?

Miras paylaşımlarında uygulanan kurallar değişkenlik gösterebiliyor. Peki üvey anne ile çocukların miras paylaşması durumunda kime, ne kadar miras payı düşer? İşte üvey anne ve çocukların miras paylaşımı ile ilgili detaylar...



Miras paylaşımı üzerinde bazı anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Söz konusu konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre yasalara uygun bir biçimde yapılan miras paylaşımları bile bazen tarafları ikna etmeye yetmiyor. Paylaşılan bilgilere göre yaşanan bu anlaşmazlıklar aileler içerisinde derin krizlere sebep olabiliyor. Özellikle de miras paylaşımında devreye üvey anne faktörünün girmesiyle birlikte mirasın nasıl paylaştırılacağı kafa karışıklıklarına neden olabiliyor.

ÜVEY ANNE VE ÇOCUKLARIN MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR?  KİME NE KADAR PAY DÜŞER?

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre bir kişinin yaşamını yitirmesi halinde onun yasal mirasçılarının kimler olabileceği kanunla belirleniyor. Bir babanın hayatını kaybetmesi durumunda farklı miras denklemleri de kurulabiliyor. 

Üvey anne ve çocukların miras paylaşımı nasıl olur? Kime, ne kadar miras payı düşer?

Paylaşılan detaylara göre baba yaşamını yitirmiş ve eşi sağ kalmışa yasal mirasçılardan bir tanesi de o eş olur. Eşin kişinin çocuklarının annesi olması ya da olmaması miras payını etkilemez. Çocukların üvey annesinin miras paylaşımında herhangi bir dezavantajı bulunmaz. Yine verilen detaylara göre ona miras sağ kalan eş kontenjanından düşer. 

Üvey anne ile miras paylaştırılıyorsa babanın tüm mirasının dörtte birlik kısmı onun olur. Kalan bölüm ise çocuklar arasında eşit paylarla paylaştırılır. Bu paylaşım yapılmadıkça kanuna uygun bir biçimde miras paylaştırılmış sayılmaz.

Yine paylaşılan bilgilere göre bir kişinin yaşamını yitirmesi halinde üvey anne ve 4 çocuk arasında miras paylaşımının pay oranları bellidir. Bu kişinin aynı niteliklerde ve değerlerde 12 evinin olduğunu varsayarsak. 12 evin yüzde 25’i yani 3 tanesi sağ kalan eşin yani üvey annenin olur. Ayrıca kalan yüzde 75 yani 9 konutsa dört çocuk arasında eşit şekilde paylaştırılır. Buna göre çocuklar 2’şer ev aldıktan sonra son kalacak evde de 4 kardeş ortak olur. Söz konusu bu ortaklık farklı yollarla sona erdirilebilir.

Bu iki ilde konut satışlarında sert düşüş! Almak isteyen alamadı, satmak isteyen de satamadı!

Dirençli binalar artık tercih değil zorunluluk! Marmara depreminde sanayinin çarkları durabilir! 

Tapu sahiplerini yakından ilgilendiriyor! Paranızı geri alabilirsiniz!


Geri Dön