Diamond of İstanbul projesine İBB'den izin çıkmadı!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Maslak’ta Hattat grubunun gökdelenleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarına “yapılaşma değerleri çelişkili” olduğunu iddia ederek itiraz etti.
İstanbul'un Maslak ilçesinde Hattat Grubu'nun 11 dönümlük arazi üzerinde 2003 yılında “İstanbul'un Eyfel Kulesi'ni yapıyoruz” sloganı ile tanıttığı “Diamond of İstanbul” projesi, imara aykırı inşaatı nedeniyle yarım kaldı.
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; 16 yıl boyunca tartışılan proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İBB'yi devre dışı bırakıp yarım kalan gökdelen inşaatlarının önünü açmak amacıyla geçtiğimiz ay devreye alındı.
İdare mahkemesince alınan ve kesinlik verilen iptal kararı nedeniyle plansız kalan arazi için bakanlık, yeni imar planlarını hazırladı ve Cumhurbaşkanlığı 1 No'lu Kararnamesi kapsamında 19 Kasım 2019 tarihinde re'sen onaylayarak 27 Kasım günü askıya çıkardı.
Yeni planda parsel “Ticaret Alanı” olarak düzenlendi.
“YETKİ İBB BAŞKANLIĞINDA”
Askı süreci içinde İBB, bakanlığın hazırladığı 1/5 binlik ve 1/1000 ölçekli imar planlarına karşı itiraz hakkını kullandı.
26 Aralık 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü'ne İBB tarafından verilen itiraz dilekçesinde, bu alanda plan yapma yetkisinin İBB Başkanlığı tarafından yapıldığını belirtti.
Dilekçede “yapılaşma değerleri açısından çelişkiler olması, hangi emsal değerlerine göre yapılaşacağının belirtilmemesi ve usul yönünden plan yapma yetkisinin İBB başkanlığında bulunması” nedeniyle plana itiraz edildiği ortaya çıktı.
NE OLMUŞTU?
Tartışmalı proje ilk gündeme geldiğinde 53 kat olarak dizayn edildi. 3 blokta 380 odalı otel, 90 rezidans, 57 bin 90 metrekarelik AVM, 578 ofis, 1400 araç kapasiteli otoparktan meydana geliyordu.
Dev inşaatın imar planları “siluete” takılması nedeniyle İBB Meclisi'nden defalarca dönmüş, mahkeme kararları ile planları iptal edildi. Mühürlenip yarım kalan gökdelen projesine tamamlamak isteyen Hattat Holding, İBB'ye 2016 yılında bir protokol ile 18 arsa tahsis etmişti.
Tahsis ettiği 3 arsanın dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın Büyükçekmece'deki villasının yanında bulunması tartışma yaratmıştı.
Arsa bağışına rağmen İBB'de projenin iptali gündeme gelince Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat'ın İBB yöneticilerine yazdığı mektupla arsaların kendine zorla aldırıldığını söyleyerek imar haklarının verilmesini istemesi uzun süre tartışmalara neden oldu.
Diamond of İstanbul projesinin yeni imar planına CHP'den tepki!
Yarım kalan Diamond of İstanbul projesi için bakanlık devreye girdi!