27 / 04 / 2024

Diamond of İstanbul projesinin imar planında değişiklik!

Diamond of İstanbul projesinin imar planında değişiklik!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Hattat grubunun yarım kalan Ayazağa’daki mühürlü gökdelenlerinin önünü açmak için hazırladığı ileri sürülen imar planında, itirazlar üzerine değişiklik yapıldı. Gökdelenlerin 45 olan kat yüksekliği 40 kat olarak değiştirildi... 



İstanbul Maslak Ayazağa'da Hattat Grubu'nun 11 dönümlük arazi üzerinde 2003'te "İstanbul'un Eyfel Kulesi'ni yapıyoruz" sloganı ile tanıtımını yaptığı “Diamond of İstanbul” projesi, imara aykırı inşaatı gerekçesiyle yarım kaldı. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB’den defalarca dönen, imara aykırılıkları sebebiyle mahkeme kararları ile durdurulan 17 yıllık proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 27 Kasım 2019'da plan hazırlamıştı.

Hazırlanan plan ile yarım kalan AVM, otel ve rezidans inşaatının önü açılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarınca resmen onaylanan planda iki blokun yüksekliği 44, bir blokun yüksekliği ise 45 kat olarak belirtilmişti. 3 blokluk gökdelen projesi için hazırlanan imar planları bir ay süreyle itirazlar için askıya çıkarıldı. Askı sürecinde İBB de gökdelenlerin planına itirazda bulunmuştu. 

İBB tarafından verilen itiraz dilekçesinde, bu alanda plan yapma yetkisinin İBB Başkanlığı'nda olduğu vurgulanarak, "yapılaşma değerleri açısından çelişkiler olması, hangi emsal değerlerine göre yapılaşacağının belirtilmemesi" gerekçesiyle plana itiraz edildiği ifade edilmişti. 

KAT ADEDİ DÜŞTÜ, PİST EKLENDİ

Askı sürecinde yapılan itirazlar bakanlık tarafından değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda üst ölçekli 1/5 bin ölçekli nazım imar planı onaylanarak kesinleştirildi. Ancak 1/1000 ölçekli uygulama imar planında itirazlar doğrultusunda  kat yüksekliğinde değişiklik yapıldı. 44 ve 45 kat olarak belirlenen 3 bloktaki kat sayısı 40'a çekildi. Daha önceki plandan farklı olarak helikopter iniş alanının da yeri belirlenerek plana işlendi.

40 KAT: 171 METRE

Plana göre inşaat; 2017 tarihli 112 sayılı ruhsata göre inşa edilecek, binaların yıkılıp yeniden yapılması durumda da planda gösterilen kat adedine uyulacak.

Plan dosyasına gökdelenin İstanbul siluetinde nasıl görüneceğini gösteren karşılaştırmalı fotoğraflar da konuldu. Bu fotoğraflarda 40 katlık gökdelen projesinin yüksekliği 171 metre olarak ifade edildi.

Diamond of İstanbul projesine İBB'den izin çıkmadı!


Geri Dön