28 / 04 / 2024

Mevzii imar planında değişiklik nasıl olur?

Mevzii imar planında değişiklik nasıl olur?

Mevcut imar planı sınırları dışında olup bu planla bütünleşmeyen bir konumdaki alanlar üzerinde hazırlanan sosyal ve teknik alt yapı gereksinimleri kendi bünyesinde sağlanmış olan plan olarak tanımlanıyor. Peki, mevzii imar planında değişiklik nasıl olur?



Mevzii imar planında değişiklik nasıl olur?

Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesi halinde, bu Yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan, raporuyla bir bütün olan imar planına mevzii imar planı deniyor. 


Mevzi İmar Planı da dahil tüm ima planlarını kimin yapacağını “İmar Planlarının Yapımını Yükümlenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Ehliyet Durumlarına Ait Esaslar” adlı yönetmeliğin 6. Maddesinin B fıkrasında açıkanıyor. Buna göre; Planlama işlerini yapacak müelliflerde, Üniversite, Akademi veya Yüksek Okulların şehir planlama, bölge planlama, kentsel tasarım veya mimarlık fakülte veya bölümlerinden, şehir plancısı, bölge plancısı, kentsel tasarımcı veya mimar ünvanları alarak mezun olmaları veya bu disiplinlerden birinde lisansüstü öğrenimi yaparak Master veya Doktor derece ve unvanlarını kazanmış olmaları şartı aranıyor. 


Çevre düzeni planı sınırları içerisinde mevzi imar planı yapılamıyor. Çevre düzeni planı ile yapılaşma kararı alınmış alanlar için yapılacak imar planları, mevzii imar planı olarak değerlendirilmiyor. 


Mevzii imar planında değişiklik...

Plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozmayacak nitelikte, bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanan, kamu yararının zorunlu kılması halinde mevzii imar planında değişiklik yapılabiliyor.


İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi ve yerinin değiştirilmesine ilişkin plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılamıyor.


İmar parseli nasıl oluşturulur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön