24 / 12 / 2024

Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesi Diyarbakır'ın siluetini değiştirecek!

Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesi Diyarbakır'ın siluetini değiştirecek!

Projede, Dicle Vadisi'nde meydanlar, bahçeler, yaya yolları, bisiklet yolları, hobi ve sportif alanların oluşturulması yanında geleneksel, yöresel, kültürel, doğal özellikleri ve çevresindeki alanlar ile kentin işlevsel bütünlüğü korunacak




Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesi" ile Diyarbakır'da doğa ile tarih bütünlüğü sağlanarak yeni bir şehir silueti kazandırılacak. 


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, birçok medeniyetin izlerini taşıyan Diyarbakır'da yürüteceği projeler ile şehri çarpık ve sağlıksız yapılaşmadan kurtarmak amacıyla çalışmalarına başladı. Bakanlık tarafından Diyarbakır'ın Dicle Vadisi rekreasyon (yeşil alan, park, bahçe, dinlenme, yürüme, nefes alma alanı) alanı olarak düzenlenecek.


Riskli alan ilan edilen Suriçi bölgesini birleştirecek Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı için Bakanlık tarafından büyük bir proje çalışmasına başlanıldı. Hevsel Bahçeleri ve Kırklar Tepesi gibi tarihi ve doğal varlıkları ile "Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesi"nin, kente yönelik rekreasyon ve eğlenme gereksinimlerini karşılamak ve Diyarbakır'a yeni bir şehir silueti kazandırmasının yanı sıra yeşil ile mimarinin uyum içinde bulunduğu yeni bir yaşam alanı oluşturulacak.


- Konut yapılaşmasına açılmayacak


Dicle Vadisi'ni içeren 10 bin 955 dönümlük alanda rezerv yapı alanı ilan edilen kısım hiçbir şekilde konut yapılaşmasına açılmayacak. Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı olarak master plan ve kentsel tasarım projesi elde edilecek. 


Dicle Vadisinin ve kentin besin kaynağı olan 8 bin yıllık geçmişe sahip Hevsel Bahçeleri master planda da olduğu şekliyle korunacak. Bakanlığın Suriçi bölgesi ile Dicle Vadisi'ndeki çalışmalarının temel hedefi Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri ile Dicle Vadisi'ni bütüncül olarak koruyacak master plan çalışmalarını hazırlamak.


Bakanlıkça yürütülen Dicle Vadisi Master Plan çalışmasında, Diyarbakır'a yeni bir şehir silueti kazandırmak amaçlanıyor. Dicle Vadisi’nin ekolojik özellikleri de dikkate alınarak yeni bir yaşam alanı kazandırılacak. İlk aşamada Dicle Vadisinin master planı hazırlanacak ve kentsel tasarım ve peyzaj projeleriyle uygulama çalışmaları başlatılacak.


- UNESCO adaylığında önemli bir adım atılacak


Dicle Vadisi yeşil alanlar, bisiklet yolları, göletler, meydanlar, sosyal donatılar, açık spor ve rekreasyon alanları ile kentin en önemli yaşam alanı olacak. Diyarbakır'da Bakanlıkça yürütülen çalışmalarla şehri çarpık ve sağlıksız yapılaşmalardan kurtaracak, tarihi dokuyu ve doğal özelliklerini ön plana çıkararak UNESCO adaylığında önemli bir adım atılacak.


Proje ile Diyarbakır'da önemli ölçüde ihtiyaç duyulan yeşil alan standardının arttırılması amaçlanıyor. Projede, meydanlar, bahçeler, yaya yolları, bisiklet yolları, hobi ve sportif alanların oluşturulması yanında geleneksel, yöresel, kültürel, doğal özellikleri ve çevresindeki alanlar ile kentin işlevsel bütünlüğü korunurken aynı zamanda çağdaş kullanımlara ve peyzaj düzenlemelerine olanak sağlanması hedefleniyor.


Projenin ilk etabında, Dicle Nehri üzerindeki gerdanlık gibi uzanan On Gözlü Köprü ile üst tarafından yükselen Diyarbakır Suriçinin ve çevresinin algılandığı, adına şarkılar ve ağıtların yakıldığı Kırklar Tepesi yamaçları yer alacak.


Kırklar Tepesi parkı içerisinde doğal gölet, açık hava etkinlik alanı, gezi, yürüme ve koşu yolları, dinlenme ve çocuk oyun alanları, kır kafeleri ile piknik alanları bulunacak. 


- Engelli ve yaşlılara için düzenleme 


Proje ile vadide engelli ve yaşlıların da rahat kullanabilmesi amacıyla engelsiz bir tasarım düzenlemesi yapılacak. Bakanlık, Diyarbakır'da çevre ve doğanın korunması için öncelikle parkta sonrasında ise tüm kentte bisiklet yolları yapılmasını öncelikli hedefleri arasına koydu.  


Dicle Nehri'nin kıyısı halkın kullanımına açık olacak, yıl boyu ve günün her saatinde kullanılabilecek rekreatif işlevleri barındıracak açık mekanlar, meydanlar, bahçeler, yaya yolları gibi alanlar yer alacak.


- Vadi, kent hayatına kazandırılacak


Proje tamamlandığında, kent ve çevresinde yaşayanların dinlence ve eğlence gereksinimleri karşılanabilecek, doğal çevrenin değerlerini geçmişle ilişki kurarak nitelikli bir biçimde geliştirmeye imkan tanınabilecek. Koruma kullanma dengesi gözetilerek, yenilikçi ve işlevsel çözümlerle vadinin kent hayatı ve kentlilere kazandırılması sağlanacak.


Dicle Vadisi'nin 10 bin 900 dönümlük alanının ilk etapta 322 dönümlük kısmı projelendirilerek düzenlenecek. İlkbaharda ise projenin çalışmalarına başlanması amaçlanıyor. 322 dönümlük 1. etap proje tamamlandığında Suriçi bölgesinde kentin tarihi dokusunu gezenler, daha sonra Dicle Vadisi'nin doğal güzelliğiyle karşılaşacak.


AA


Geri Dön