29 / 04 / 2024

Diyarbakır'ın çehresi değişiyor!

 Diyarbakır'ın çehresi değişiyor!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atanan Cumali Atilla, kentin geri düzeyde kalan hizmetlerini yepyeni bir hale getiriyor. Diyarbakır'ın çehresini değiştiriyor...



 


Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla, kayyum olarak atanınca, kentte değişim başladı. Kürtçe de bilen yeni başkan Cumali Atilla, yeni kadrosuyla 20 yıldır hayata geçirilemeyen projeleri tek tek hayata geçirmeye başladı. Projelerin yapılması ile birlikte kenti adeta şantiye alanına çevirdi. Atilla, Diyarbakır'ın meselelerini çok iyi biliyor. Yatırımları yıldırım hızı ile başlattı, muhteşem yatırımları dikkat çekiyor. Ayrıca sosyal belediyecilik manasında çok sayıda hizmetler yapılıyor. Ücretsiz otopark, Medeniyetler Arası Bisiklet Turu, Çocuk Sokağı, spor kursları, spor alanları, İkram Çeşmesi gibi birçok proje yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. İşte, bu projelerden bazıları...


OTOGAR GES PROJESİ

Çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması amacıyla çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Şehirlerarası Terminal îşletmeleri’nin (DİŞTİ) açık otoparkında inşa ettiği ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi tamamlandı. Otogarın enerji ihtiyacı GES’ten karşılanacak, fazladan üretilen enerji ise DEDAŞ’a satılacak.


500 BİN TON ASFALT

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde 2017 yılı içinde 500 bin ton sıcak asfalt sererek bütün bulvar, cadde ve sokakları asfaltlıyor. Büyükşehir Belediyesi, kırsal ilçelerde ise bin 300 kilometrelik yolda asfalt sathi kaplama çalışması yapıyor.


HAVAALANI PROTOKOL YOLU

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Bağlar İlçesi’ndeki yeni havaalanına giden protokol yolundaki trafiği hızlandırmak amacıyla Kamışlı Bulvarı ile Çevlik, Mehmet Uzun ve Orhan Doğan caddelerini yemden düzenliyor. Proje ile 8.5 km’lik bulvar, cadde ve kaldırımlar yenileniyor, orta refüjler yeşillendiriliyor, bisiklet yolları yapılıyor.


HOŞ GELDİN BEBEK PROJESİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla’nın talimatıyla, sosyal belediyecilik hizmetleri kapsamında 2 Mart’ta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde ‘Hoş Geldin Bebek Projesi’ start aldı. Toplam 2 milyon 714 bin ihale bedeliyle başlatılan proje ile hastanelerde doğum yapan kadın ile bebeklerin ihtiyaçları karşılanıyor. Proje kapsanjında Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde oluşturulan büroda ekipler, temmuz ayı sonuna kadar yeni doğum yapan 10 bin 420 kadına ulaşarak ‘Hoş Geldin Bebek’ paketi dağıttı. Proje ile Diyarbakır’da doğacak 25 bin bebeğe hediye seti verilecek.


ANNE OTELİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, doğum öncesi ve sonrası için kentte bulunan hastanelere farklı il ve ilçelerden gelen kadınların konaklama ihtiyaçlarını gidermek amacıyla Anne Oteli oluşturdu.


ÇEVRE DOSTU 32 OTOBÜS

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılı içinde çevre dostu doğalgazlı 32 otobüs satın alarak kent merkezi ve ilçelerde vatandaşlara daha kaliteli ve konforlu ulaşım hizmeti sunmaya başladı. Yeni otobüslerle birlikte Büyükşehir Belediyesi, hem yeni güzergahlar belirledi hem de bazı hatlardaki araç sayısını artırdı.


1 MİLYON MEVSİMLİK ÇİÇEK

Yaptığı çalışmalarla kenti çiçek bahçesine çeviren Büyükşehir Belediyesi, Merkez Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapmar ilçelerindeki yeşil alanlarda yaz ayları boyunca çalışma yürüttü. Büyük şehir Belediyesi, kentteki yeşil alanlar, meydanlar, refüjler ve kavşaklara toplam bir milyon ‘begonya, gazanya, ateş çiçeği, vapurdumanı, kadife, pervane, horoz ibiği ve petunya’ çiçekleri dikti.


ÇOCUK SOKAĞI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkam Cumali Atilla’nın talimatıyla, çocukların sportif, zihinsel ve fiziksel aktivitelerine olanak sağlamak için başlatılan çalışmalar kapsamında Bağlar İlçe-si’nde Çocuk Sokağı oluşturuldu.


HUZUR SOKAĞI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla’nın talimatıyla, mahalle sakinlerinin dinlenebileceği huzurlu bir alan yaratmak amacıyla Bağlar İlçesi 5 Nisan Mahallesindeki atıl bir alan yeniden düzenlenerek Huzur Sokağı’na dönüştürüldü.


ÜCRETSİZ SİNEMA GÜNLERİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi BaşkanCtanmi Atilla'nın talimatıyla. yarıyıl tatilinde çocuklara karne hediyesi olarak düzenlen ücretsiz sinema günleri, devamlı hale getirilerek her ay yeni filmlerle sürdürülüyor. Çocuklara sinemayı sevdirmek ve vetiş-kinlerin sanatsal faaliyetlerini güçlendirmek amacıyla düzenlenen sinema günleri, her ay çocuklar ve yetişkinlerden yoğum ilgi görüyor.


YAZ SPOR OKULLARI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, çocukları spora teşvik emek ve yaz tatillerini daha iyi geçirmelerim sağlamak amacıyla 14 farklı branşta (futbol, yüzme, kort tenisi, masa tenisi, satranç, jimnastik, dart, basketbol, voleybol, karate, taekvvondo, kick boks, halk oyunları ve atletizm) Yaz Spor Okulları düzenledi. Yaz Spor Okul-ları’ndan 2 bin 820 çocuk faydalanıyor.


KENT MEYDANI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların sosyal, kültürel ve ticari amaçlarla kullanması için tarihten günümüze kentsel yaşamın en yaygın kullanım alanı olarak bilinen Kent Meydanı inşa ediyor. Kayapmar İlçesi Peyas Mahallesinde toplam 67 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek Kent Meydaninm, 31 bin 500 metrekaresi yeşil alan olacak.


ÇOCUK YAZ KAMPI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, imkanı olmayan ailelerin çocuklarına yönelik Hazar Gölü’nün kıyısında bulunan Elazığ’ın Maden İlçesi’ne bağlı Gezin Mahallesi’nde Çocuk Yaz Kampı düzenliyor. Her hafta yenilenen gruplarla (90 kişilik) devam eden Çocuk Yaz Kampı sekiz hafta sürecek. 10 Eylülde tamamlanacak kamptan toplam 700 çocuk faydalanacak.


TURİZM ZABITASI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Kültür Mirası Listesinde bulunan tarihi surlar ile Hevsel Bahçeleri’nin yanı sıra çok sayıda tarihi cami, kilise ve hanları içerisinde barındıran kentte Turizm Zabıtası oluşturdu. Birçok dili bilen zabıtalar, yerli ve yabancı turistlere kenti tanıtıyor.


İKRAM ÇEŞMESİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ücretsiz çorba dağıtmak için Dicle Üniversitesi Poliklinikleri, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Poliklinikleri önünde İkram Çeşmesi kurdu. Sonbahar, kış ve ilkbaharda, ücretsiz çorbanın dağıtıldığı dört ayrı İkram Çeşmesi’nden yaz aylarında ise her gün 4 bin 500 kişiye ücretsiz limonata dağıtılıyor.


BİSMİL KOORDİNASYON MERKEZİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara daha hızlı ve etkin bir şekilde hizmet verilmesi amacıyla temeli atılan Bismil Koordinasyon Merkezi’nin inşaat çalışmalarını tamamladı. İhale bedeli 1 milyon 335 bin TL olan ve zemin artı bir kattan oluşan Bismil Koordinasyon Merkezi’nde, Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım, Bakım ve Altyapı Koordinasyon, İtfaiye ve Sağlık İşleri Daire Başkanlıkları hizmet verecek.


Geri Dön