15 / 05 / 2024

Diğer illere de yayılacak mı? Kahramanmaraş’taki binalar için yeni uygulama!

Diğer illere de yayılacak mı? Kahramanmaraş’taki binalar için yeni uygulama!

Büyük deprem felaketinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta yeni bir uygulama başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından başlatılan bu yeni uygulama ile binalar hakkında artık herkes bilgi sahibi olabilecek.



Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elsibtan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler, şu ana kadar 40 bine yakın vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olurken, sarsıntıda binlerce bina da yıkıldı ya da hasar aldı.

Diğer illere de yayılacak mı? Kahramanmaraş’taki binalar için yeni uygulama!

Depremin ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağılı ekipler de yıkılmayan binalar için hasar tespit çalışması yürütmekte. Bakanlık ekipleri, tespit çalışmasını tamamladıkları binaların girişlerine üzerinde karekod bulunan etiketler yapıştırıyor.

Kentte binası yıkılmamış olan vatandaşlar ise, bu karekodları cep telefonlarıyla okutarak oturduğu binanın hasar durumunu öğrenebilecek. Oturduğu binasının hasarlı, az hasarlı veya hasarsız olduğunu öğrenen depremzede  doğal gaz için de ilgili kurumları arayabilecek. İçinde yaşadığı binanın girişinde karekod olan ve hasarsız olan binalar için depremzedelerin cep telefonuna mesajlar gönderilmekte. Kahramanmaraşlı depremzedeler, cep telefonlarına gelen mesajda verilen telefonu arayarak doğal gaz firmasındaki yetkililerden kontrol ekibi isteyebilecek.

Diğer yandan dün bir açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde 3 milyon 9 bin 563 bağımsız bölüm, 684 bin bina incelendiğini bunlardan 84 bin 726’sının yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiğini söylemişti.


Geri Dön