Dikkat! Bu koşulları taşıyorsanız ödemek zorunda değilsiniz! Ödediğiniz o parayı geri alabilirsiniz!
Gerekli koşulları sağlıyorsanız emlak vergisi ödemek zorunda değilsiniz hatta ödediğiniz parayı da geri alabilirsiniz
Öncelikle emekliyseniz ya da gazi ve ya engelli statüsündeyseniz emlak vergisi ödemek zorunda değilsiniz. Ancak ilgili koşulları taşıdığınıza dair bağlı olduğunuz beledilere bildirimde bulunmak zorundasınız. t24 Yazarı Murat Batı, emlak vergisi ödemek zorunda olamayanların durumlarını aktaran bir yazı kaleme aldı.
HERHANGİ BİR GELİRİ YOKSA YARARLANILABİLİYOR
Öncelikle emeklilier, engelliler, gaziler, şehit ve dul yetimleri ile işsizler için bazı koşulları taşıyor olmak gerekiyor. Emlak Vergisi Kanunu m.8 uyarınca gazi, engelli, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan ve sadece Türkiye’de kanunla kurulu bir sosyal güvenlik kurumundan emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, işsizler ve ev hanımları emlak vergisi ödemek zorunda değil. Nafaka alanlar da ev hanımı ise, birden fazla konutu yoksa, faiz vs kazancı 70 bin TL’den azsa ticari bir kazancı yoksa, ücret geliri ve kira geliri yoksa onlar da bu istisnadan yararlanabilir.
KONUT OLMASI, TEK OLMASI, 200 m2'Yİ GEÇMEMESİ GEREKİYOR
Sahip olunan taşınmazın konut olması, tek olması ve brüt olarak 200 m2'yi geçmemesi de aranılan en önemli şartlar arasında. Konut olmayan ya da konut vasfını kaybeden taşınmazlar istisna kapsamından çıkıyor. Konutun belli bir kısmının, depo, dükkân gibi bir şekilde başkasına kullandırılması halinde de konut vasfı kaybedildiği için tek bir odayı bile kiraya vermek konut sahibini istisna kapsamından çıkarıyor. Kat irtifaklı arsa tapusu olan konut sahipleri de bu istisnadan yararlanır. Vergi istisnasından yararlanmak için malikin bizzat oturmasına gerek yok başkasının kullanımına bırakılsa bile emlak vergisi ödenmesine gerek yok. Kendisi kirada oturup söz konusu konutu başkasına kiraya veren de bu istisnadan yararlanabiliyor. Kiraya verilen evin kira gelirinin, kiralanan ev için ödenen kira tutarından fazla olmasının da bir sakıncası yok.
YAZLIK EV İÇİN EMLAK VERGİSİ ŞART
Yazlık evlerde ara sıra gidilip oturuluyorsa emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Ancak yazlık evde, yaz-kış devamlı oturuluyorsa ve yukarıdaki şartların taşınması halinde emlak vergisi ödeme istisnası yok. Yazlık evinde yaz kış oturan kişinin ticari, zirai, serbest meslek, kira geliri gibi bir kazancı da yoksa emlak vergisi istisnasından yararlanması mümkün. İkinci bir evi olan bu istisnadan yararlanamıyor ancak tek konutun yanında gelir getirmeyen arsa, arazi, depo vs varsa istisnadan yararlanabiliyorsunuz. Yeni emekli iseniz emekli olduğunuz yıl değil takip eden yıldan itibaren bu istisnadan yararlanabiliyorsunuz. Yurtdışından emekli aylığınız varsa bu istisnadan yararlanamıyorsunuz.