09 / 10 / 2024

Dimitriy Medvedev: Deprem bölgelerine de santral yaptık!

Dimitriy Medvedev: Deprem bölgelerine de santral yaptık!

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Başbakan Erdoğan ile Kremlin Sarayında üst düzey istişare konseyi toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında  soruları yanıtladı




Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Türkiye 'nin gaz fiyatının indirilmesi ve 'al ya da öde' yükümlülüğünde esneklik talebiyle ilgili olarak 'Bu arz talep meselesi, bir kontrat sistemi var. Biz  mevcut yaklaşımı sürdürmek istiyoruz' diye konuştu.

Medvedev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kremlin Sarayında üst düzey istişare konseyi toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında  soruları cevapladı.

Bir gazetecinin gaz fiyatının indirilmesi talebiyle ilgili sorusu üzerine Medvedev, bunun bir arz talep meselesi olduğunu ve kendilerinin de mevcut anlaşma  hükümlerini sürdürmekten yana olduklarını dile getirdi.

Medvedev, 'al ya da öde' yükümlülüğü ve gaz fiyatının talebe göre belirlendiğini ve sözleşmeye dayandığını ifade ederek 'bazı durumlarda farklı  yaklaşımlar ele alabiliriz ancak bütün bunlar karşılıklılık anlayışına dayanmalı'  dedi.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, mevcut sözleşmeleri tarafların karşılıklı iyi niyetine bağlı olarak yeniden ele alabileceklerini kaydetti. Türkiye 'deki ilk nükleer santralle ilgili  Ankara  'nın ek güvenlik talebi  olup olmadığını sorusu üzerine de Medvedev, 'Bütün teknolojiler bir risk  içeriyor. Akkuyu 'daki proje diğer nükleer santrallerdeki güvenlik seviyesinden çok farklı. Son derece etkili güvenlik tedbirleri alınmış durumda. Elbette  görüşmeler devam ediyor. Deprem herşeye zarar verebiliyor' diye konuştu.

Nükleer santral inşaatının yapılacağı bölgenin önemli olduğunu belirten  Medvedev, şunları söyledi:

'Bizim deprem bölgelerindeki yerlerde de nükleer santral yapıldı. Dolayısıyla nasıl önlem alınması gerektiği biliniyor. Rusya ilk defa bir santral  inşaatında servis, yapım ve işletme konusunda sorumluluk üstlenmiş durumda.'

BAşžBAKAN ERDOĞAN: 'BUNDA OLUMSUZ BİR NETİCE DOĞACAK DİYE YATIRIMDAN VAZGEçEMEZSİNİZ'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her yatırımın olumsuz bir neticesi olabileceğini, olumsuz bir netice  doğacak diye yatırımdan vazgeçilemeyeceğini vurguladı.

Erdoğan, 'şžu anda yapmakta olduğumuz denizin altından geçen tüp geçitler var. Bu yatırım depreme dayanıklı olarak yapılmaktadır ve deprem şiddeti de en  fazla kaç alabilir, işte 8.5, kaç olabilir 9 olabilir, kaç olabilir 9.5... Buna  dayanıklı şekilde projelendirmesi yapılmakta, ona göre de bu köprüler  yapılmaktadır. Fakat öyle bir şiddette deprem olabilir ki bunu da aşar. Ne  olacak O zaman yapmayalım mı diyeceğiz' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Kremlin Sarayı 'nda Üst Düzey İstişare Konseyi toplantısına katıldıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile ortak  basın toplantısı düzenledi. Rusya Federasyonu 'nu ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren  Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliğinin öneminin ortaya  konulduğunu söyledi.

Medvedev ile ikili ve uluslararası konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki kurumsallaşan  ilişkilerin siyasi, ticari, ekonomik ve toplamsal alanda daha ileriye  taşınmasının görüşmede ele alındığını söyledi.

1921 'de imzalanan Moskova Anlaşması 'nın Türk-Rus ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu anlatan Erdoğan, bu anlaşmanın toplumsal hafızada önemli yeri  bulunduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, bu anlaşmanın iki ülke arasında somut işbirliği  adımlarının atılmasını da sağladığını vurguladı. Medvedev ile yaptıkları görüşmede, enerji alanının önemli yer tuttuğunu  bildiren Erdoğan, şunları söyledi:

'Her yatırımın olumsuz bir neticesi olabilir. Bunda olumsuz bir netice doğacak diye siz yatırımdan vazgeçemezsiniz. Ben dün Ankara 'da bir örnek verdim.   'Deprem denilen olay olamaz ' diye bir şey yok, olabilir ki bizim ülkemiz deprem  kuşağı üzerindedir. Yaptığımız asma köprüler var. şžu anda yapmakta olduğumuz  denizin altından geçen tüp geçitler var. Bu yatırım depreme dayanıklı olarak  yapılmaktadır ve deprem şiddeti de en fazla kaç alabilir, işte 8.5, kaç olabilir  9 olabilir, kaç olabilir 9.5... Buna dayanıklı şekilde projelendirmesi  yapılmakta, ona göre de bu köprüler yapılmaktadır. Fakat öyle bir şiddette deprem  olabilir ki bunu da aşar. Ne olacak O zaman yapmayalım mı diyeceğiz'

Başbakan Erdoğan, Güney Akım Projesi ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi ile ilgili ortak çalışmaların devam ettiğini de kaydederek, bu  çalışmaların başlayıp bitirilmesi arzusunda olduklarını bildirdi. İskenderun 'da açılışı yapılan Türk-Rus ortaklığındaki 2 milyar dolarlık  yatırımın bin 500 kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Erdoğan, bu yatırımın,
işbirliğinin geldiği nokta açısından önem arz ettiğine dikkati çekti. Bu yıl Türkiye 'ye gelecek Rus turist sayısında büyük artış beklendiğini de ifade eden Erdoğan, iki ülke arasındaki vizelerin kalkmasının öneminin altını çizdi.

Konuşmaların ardından, Erdoğan Medvedev 'e Moskova Anlaşması 'nın bir örneğini ve bununla ilgili bir pul, Medvedev de Erdoğan 'a anlaşmanın imzalandığı  sırada çekilen fotoğrafı hediye etti.

AA


Geri Dön