28 / 04 / 2024

Diri fay hatları, hükümet projesi olarak ele alınmalı! Belediyelerin finansman kaynağı yeterli olmayabilir!

Diri fay hatları, hükümet projesi olarak ele alınmalı! Belediyelerin finansman kaynağı yeterli olmayabilir!

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, diri fay hatları ve Eskişehir'in deprem riski ile ilgili konuştu. İşte o açıklamalar...



Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında yapıldı. Yılmaz Büyükerşen, diri fay hatlarının belirlenmesine ilişkin Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ile imzalayacakları protokol ile ilgili bilgi verdi. 

"Bilindiği üzere 1999 depreminden sonra Belediyemiz ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında hazırlanan ve 2002 yılında Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan jeolojik ve jeoteknik etüt raporları çerçevesinde Eskişehir fayı ve tampon bölgesi imar planlarına işli durumdadır" açıklamasını yapan Büyükerşen, daha sonra yine aynı onay mercii tarafından onaylanan raporlar sonucunda fay hattına ilişkin çelişkilerin ortaya çıktığına dikkat çekti. 

Diri fay hatları, hükümet projesi olarak ele alınmalı! Belediyelerin finansman kaynağı yeterli olmayabilir!

Eskişehirnet'ten Meltem Karakaş'ın haberine göre; Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, ülkemizde 6 Şubat günü yaşanan deprem öncesinde fay hattının yeri konusunda yaşanan tereddütlerin ortadan kaldırılması için Eskişehir fayı Turgutlar-Kalkanlı segmenti boyunca paleosismoloji çalışmasına ilişkin ihale çalışmalarına başlandığını belirtti. 

Büyükerşen, "Fakat meydana gelen depremler söz konusu çalışmaları da olumsuz etkiledi ve çalışma süreçleri uzadı. Gelinen aşamada söz konusu paleosismoloji çalışmasını, Bakanlığın konu ile ilgili raporunda belirlenen kriterler çerçevesinde ve biri ilimizde Jeoloji Mühendisliği Bölümü bulunan Osmangazi Üniversitesi olmak üzere 3 farklı üniversite danışmanlığında sürdürmekteyiz" açıklamalarını yaptı. 

Diri fay hatları, hükümet projesi olarak ele alınmalı! Belediyelerin finansman kaynağı yeterli olmayabilir!

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, söz konusu açıklamasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün  3 Ekim 2023 tarihli yazısından “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi” çerçevesinde ülkemizdeki fayların paleosismolojik davranışların uygun yöntemlerle araştırıldığı, TÜBİTAK tarafından sürdürülen ismi geçen projenin MTA’nın 1/100 bin ölçekli diri fay haritasında bulunan ve ve Eskişehir’den geçen aktif fayı da kapsadığını öğrendiklerini dile getirdi.

Ayrıca, söz konusu projede Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Volkan Karabacak’ın Eskişehir Proje Koordinatörü şeklinde görev yaptığını da söyledi. 

Diri fay hatları, hükümet projesi olarak ele alınmalı! Belediyelerin finansman kaynağı yeterli olmayabilir!

ESKİŞEHİR'İN DEPREM RİSKİ ORTAYA ÇIKACAK

Bu çerçevede, TÜBİTAK tarafından yürütülen proje ile Belediye tarafından ihalesi yapılan paleosismoloji çalışmalarının koordineli şekilde sürdürülebilmesi ve fayın paleosismolojik niteliklerinin (fay hattının yaşı, güncel ve tarihsel depremsellik, deprem yinelenme aralığı, olası deprem büyüklüğü gibi) tespit edilmesi için Osmangazi Üniversitesi ile ortak hizmet projesi yürütülmesinin her iki çalışmaya da katkıda bulunacağının altını çizen Büyükerşen, bu şekilde Eskişehir'in depremselliğine ilişkin daha sağlıklı ve daha kapsamlı bir çalışma yapılabileceğine dikkat çekti. 

Büyükerşen, "Büyükşehir Belediyesi olarak deprem başta olacak şekilde ülkemizi etkileyen tüm afetlere karşı büyük hassasiyet gösterdiğimizi ve konu ile ilgili tüm iş birliklerine açık olduğumuzu söylemek isterim" ifadelerini kullandı. 

HÜKÜMET PROJESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR 

Büyükerşen, konu ile ilgili açıklamasını şu şekilde tamamladı: 

"Bütün bu araştırmalar mikro alan ölçüleri dahil belediyelerin yapabileceği iş değildir. Finansmanı çok büyüktür ve bu finansmanın aslında Türkiye’nin bu gibi yerlerinde öncelikle hatta Türkiye’nin bütününde bu araştırmaların yapılabilmesi bir hükümet işidir. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevidir. Diğer bakanlıkların da görevidir aynı şekilde. Bunun bir hükümet projesi olarak ele alınması lazım. Çünkü yüzlerce milyarlık projelere belediyeler ne finansman kaynağı bulabilirler ne de bu yapılanlar münferit çalışmalar olarak işe yarar. Dolayısıyla bir bütün olarak en azından bölgesel olarak hükümet tarafından yapılması lazım gelir."

Tapusu olanlar dikkat! Bu ayrıntıyı gözden kaçıranlar evsiz, arsasız kalabilir!

Tunç Şatıroğlu Türk vatandaşlığı için yapılan düzenlemeyi kira ve enflasyon artışı olarak yorumladı!

BİM'de yılbaşına özel indirim! Ülker çokokrem, dekoratif lamba, Molfix bebek bezi.. BİM19 Aralık aktüel ürünler kataloğu


Geri Dön