30 / 04 / 2024

Dış müteahhitlikte 10 milyar dolarlık kayıp var!

 Dış müteahhitlikte 10 milyar dolarlık kayıp var!

Ekonomi Bakanlığının ve Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) rakamları, Türkiye’nin doğusundaki siyasi kargaşanın, dış müteahhitlik sektöründe 10 milyar dolarlık iş kaybına yol açtığını ortaya koydu.



Dünya Gazetesi’nden İbrahim Ekinci’nin haberine göre, Ekonomi Bakanlığının ve Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) rakamları, Türkiye’nin doğusundaki siyasi kargaşanın, dış müteahhitlik sektöründe 10 milyar dolarlık iş kaybına yol açtığını ortaya koydu.  Bu yılın ilk 11 ayında yurt dışında üstlenilen projelerin sayısı, bedeli, ortalama tutarı belli oldu. Yılın son ayında, ortalama seyre göre 2 milyar dolarlık yeni proje alınsa bile, 2014’te yurt dışındaki işlerin toplam bedelinde 10 milyar dolarlık gerileme kaçınılmaz görünüyor. Bu da yaklaşık yüzde 37’lik iş kaybına denk geliyor. Eğer Suriye ve Irak'taki olaylar nedeniyle faaliyetler kesintiye uğramasaydı, Türkiye’nin 2014’te üstlendiği işler 35 milyar dolara dayanacaktı. Bu yönüyle bakıldığında, sektörün iş kaybının 10 milyar doların da üzerinde olduğu söylenebilir.


Ekonomi Bakanlığı’nın ve TMB’nin güncel rakamlarına göre, bu yılın ilk 11 ayında dış müteahhitlikte 209 proje üstlenildi. Proje sayısı 2013’te 406 idi. 2012’de daha fazlası, 484 proje üstlenilmişti. Bu rakamlara göre, proje sayısında düşüş dikkat çekiyor. En önemli pazarlardan Irak, Suriye ve Libya’da huzursuzluk derinleşince bu bölgelerde kayıplar yaşandı ve proje sayısı bir yıl içinde yarı yarıya düşerek 209’a geriledi. Üstlenilen işlerin toplam bedeli de 11 ay itibariyle 20.4 milyar dolara indi. Aralıkta bir miktar daha iş alınacağı varsayımıyla yapılan hesaplamalara göre yılsonu itibariyle yüzde 30'luk bir kayıp kaçınılmaz görünüyor.


ODE Pusula Dergisi 




Geri Dön