27 / 04 / 2024

Golden Gate köprüsü 75. yaşını kutluyor!

 Golden Gate köprüsü 75. yaşını kutluyor!

San Francisco Körfezi’nin iki yakasını birleştiren ve sadece kentin değil, Amerika Birleşik Devletleri’nin de öne önemli simgelerinden biri kabul edilen Golden Gate köprüsü 75. yaşını kutluyor



Trafik kurallarında uyarıyı çağrıştıran ‘‘uluslararası turuncu’‘ diye anılan rengiyle tanınan köprü, dünyadaki en uzun 7. asma köprü olma özelliğini taşıyor.


Yapımına, Amerika’nın büyük krizin pençesinde olduğu 1933 yılında başlanmış ve köprü o günün koşullarında ülke ekonomisini oldukça zorlayan 35 milyon dolar gibi ciddi bir rakama malolmuştu.


Dönemin Amerikan Başkanı Franklin Roosevelt’in Beyaz Saray’dan verdiği telgraf sinyaliyle gerçekleştirilen açılışındaysa, alışılageldiği gibi kurdele değil, zincir kesilmişti.


O tarihi günü yaşayanlar için, bir daha üzerinden yayaların geçmesine izin verilmeyen 2.73 kilometre uzunluğundaki köprüden ilk geçenler arasında olmak önemli.


Bugün 90 yaşında olan Lola Silvestri de köprüyü her gördüğünde o günü anımsadığını belirtiyor ve ‘‘bunun bir daha asla yaşanamayacak bir deneyim olduğunu düşünüyorum’‘ diyor.


San Francisco 75 yılı geride bırakan Golden Gate’in yeni yaşını çok özel bir programla kutluyor.


Ve tabii tarihi köprünün gelecek yıllara taşınması için titiz bir bakım ve koruma programı da uygulanıyor.




Geri Dön