Sektörel

Dışişleri Vakfı'nın kurulması Meclis'te: Rent a car ve emlak komisyonculuğu eleştirileri geldi! 

Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın kurulmasını düzenleyen kanun teklifinin Meclis'e sunulduğu belirtildi. Söz konusu vakıf için Rent a car ve emlak komisyonculuğu eleştirileri yapıldı. İşte ayrıntılar..

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan 'Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanunu Teklifi' için görüşmeler yarın komisyonda başlayacak. Teklifin yasalaşması durumunda Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 'Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı' kurulacak. Teklifin gerekçesinde bu vakfın 'Bakanlığın daha etkin bir yapıya kavuşması' hedefiyle kurulduğunun altı çizildi. 

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre; Teklifte vakfın gerçekleştirebileceği faaliyetlerden bazıları şu şekilde açıklandı: 

- Her türlü taşınır ve taşınmaz almak, kiralamak, inşa etmek, gerektiğinde bunların kullanımını kısmen ya da tümüyle Bakanlığa bırakmak,
- Her türlü taşıt aracı almak, kiralamak, gerektiğinde Bakanlığa tahsisini gerçekleştirmek,
-Yükseköğretim kurumları kurmak,
-Vakfa gelir temin edilmesi ve vakfın amaçlarına tahsis edilmesi için yurt içinde ve yurt dışında taşınır ve taşınmaz almak, satmak, kirala yapmak,
-Ayni ve nakdi, fikri ve sınai her türlü hak ve alacağın temin edilmesi,
-Takas, trampa, ipotek tesisi ve benzeri tasarruflarda yapmak,
-Taşınmaz inşa etmek ve inşa ettirmek,
-Devlet iç borçlanma senetleri ve 4749 sayılı Kanun çerçevesinde Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikaları, şirket tahvilleri, hisse senetleri ve sair menkul kıymetler almak, satışını yapmak,
-Şirket ve ticari işletme kurmak, işletmek, işlettirmek.

Teklifle ayrıca vakfın muaf olacağı vergi ve harçlarda da düzenleme yapıldı ve "Vakıf yapılacak bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden, sahip olduğu ve olacağı taşınmaz mallar açısından her türlü tapu harçları ile emlak vergisi ve taşınmazlara bağlı her türlü resim ve harçlardan muaf olacaktır" açıklamasına yer verildi. 

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, teklifin kabul edilmesi durumunda dünyada henüz emsali olmayan bir kuruluşun oluşacağına dikkat çekti. 

Tan, konuya ilişkin "Bilindiği kadarıyla dünyanın hiçbir ülkesinde dışişleri bakanlıklarına destek amacıyla finansal tasarruflar yapılması için bir vakıf kurulmamıştır. Tasarlanan vakıf Milli Eğitim Vakfı (MEV), Maarif Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı gibi emsallerinden çok daha farklı amaçlanmakta, bir vakıftan çok bir şirket gibi hareket etmesi öngörülmektedir" açıklamasında bulundu.

Cumhuriyet dönemi ve öncesinden bu yana Dışişleri Bakanlığı ile yetki paylaşımı yapacak, bakanlık için maddi tasarrufta bulunacak bir başka alternatif oluşum meydana getirilmediğini dile getiren Tan, "Bu şekilde bir oluşumun varlığı, Dışişleri Bakanlığı'na paralel bir yapının oluşturulmasına neden olabilir" dedi. 

İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı Ahmet Kamil Erozan da dışişleri camiasında görev yapmış herkesin bu düzenlemenin ne kadar garabet bir düzenleme olduğunun farkında olduğuna vurgu yaptı. 

Teklifin 'Dışişleri Bakanlığı'nın kapasitesini güçlendirmek' gibi 'süslü' kelimelerle sunulduğuna dikkat çeken Erozan, "Aşağı indikçe ticarethaneye döndüklerini görüyoruz. Araba kiralıyor, alıyor; emlak kiralıyor, alıyor, satıyor. İçinde rent a car var, emlak komisyonculuğu yapıyor neredeyse" ifadelerini kullandı. 

Migros’ta yüzde 60'a varan dev indirim başladı! 32'li tuvalet kağıdı, salça, ay çiçek yağı ve zeytin yağında indirim var

Doktorlar dizisinin Ela'sı Yasemin Özilhan'ın Boğaz manzaralı lüks villası hayran bıraktı!

5 bin TL'den başlayan fiyatlar ve 8 taksitle arsa ve arazi sahibi olabilirsiniz! Bu illerde yaşayanlara müjde!