27 / 11 / 2024

Divan Oteli müze tadında!

Divan Oteli müze tadında!

Vatan gazetesi yazarı Elif Ergu, gezme fırsatını bulduğu Divan Oteli hakkındaki izlenimlerini köşesine taşıdı. Ergu, "Divan Oteli tarih demek. Ve belki de bu yüzden bu tip yerlerin yenilenmesi de çok sancılı oluyor" diye yazdı... İşte o yazı...




Elif Ergu'nun yazısı şöyle

Bazı evlere girersiniz, dekorasyonu özel, güzel, sizin zevkinize hitap ediyor olabilir ama yine de o ev için, ne güzel ev diyemezsiniz, sanki bir şeyler eksik kalmıştır. Yaşanmışlık duygusu.. Bir evi ev yapan en değerli unsurdur bana kalırsa...

Geçenlerde Elmadağda yenilenen Divan Otelini gezme fırsatı buldum. Biliyorsunuz yenilendi ve kapıları kısa bir süre önce açıldı.

Divan Oteli tarih demek. Ve belki de bu yüzden bu tip yerlerin yenilenmesi de çok sancılı oluyor. Yenilenme yapılırken o mekanı çekici yapan tüm özellikler bir dokumuşta gidebilir. Yaşanmışlıkların tüm izleri silinebilir.

Bu düşüncelerle gittim Divan Oteline. Benim de çocukluğumda İstanbula ziyarete geldiğimizde kaldığım ilk oteldi.

Otelde her yer ahşap. Çok sıcak bir ortam hissi uyandırıyor ilk anda. Eskisi gibi yeniden yazarların işadamlarının buluşma noktası olur mu bilemem... Zeki Müren ve Ajda Pekkandan Yaşar Kemale, Çetin Altana, Atilla İlhana kadar bir çok ismin hoş sohbetlerinin bir numaralı adresi olan Divan yeni haliyle nasıl bir kimliğe bürünür, bunu zaman gösterir.

Ama dedim ya yaşanmışlıklar mekanı çok çekici kılıyor. Örneğin Atilla İlhanın hep oturduğu köşede pirinçten bir plaket asılı duruyor. Ne güzel...

Otelin yeni yüzünü gezerken geçmişe doğru yolculuğa çıkabilmek, anıları dinlemek insana huzur veriyor.

Biraz otelin yeni yüzünden söz edelim. Dediğim gibi her yer ahşap. Ayrıca otel büyümüş. 191 odası, toplantı odaları ve Spası, olimpik yüzme havuzu var. 75-85 metrekarelik özel odalar da özel müşteriler için yapılmış. Divan Lokantasını çok beğendim. Tabaklar özel yapım. Villeroy Bocha yaptırılmış, her tabakta Divan Otelinin de simgelerinden olan kaftan figürleri kullanılmış.

Bar kısmının mimarisi de özel.. 2200 şişelik kav var. Kav kat kat....

Divan Oteli ve Lokantasını da göz kamaştırıcı yapan da Robert Du Grenierin eserleri... Cam üfleme sanatçısı olan ustanın elinden çıkan avizeler harika. Lobi bu yüzden baş döndürücü hale gelmiş. Kırmızı cam avizeler göz alıcı. Robert Du Grenier eserlerini tek tek kendi eliyle 2 ayda yerleştirmiş otele. Odalar da onun avizeleri var. Ortaya da mükemmel bir sonuç çıkmış.

Cam üfleme sanatının yanı sıra otelin içindeki sanat eserleri de ortamı farklılaştırmış.. Otelin önünde 18inci yüzyılda yapılan su terazisi sergilenmeye devam ediyor. Çin Antikası Sertifikasına sahip Guanyin taş büstü lobide, aynı sertifikaya sahip ahşap oyma Guanyin heykeli de otelde yer alıyor.

Bir yandan da sanat galerisi gezer gibi gezebilirsiniz Divan Otelini. Füreya, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Balkan Naci İslimyeli, Burhan Doğançay, Mehmet Pesen, Serap Batılı, Gül Derman, Jale Yılmabaşar, Adnan Çoker, Ekin Nayır, Hayati Misman, Aliye Berger, Server Demirtaş, Cihat Burak, Erol Akyavaş, Şefik Faruki, Mustafa Pilevneli, Avni Araş, Nafiz Çamlıbel, Nazan Kuşçu ve Remzi İremin eserleri otelde sergileniyor.

Elmadağ Divan Oteli umarım yaşanmışlılarına yeni yaşanmışlıklar ekler ve bir klasik olarak yoluna başarılı biçimde devam eder.

Elif Ergu / VATAN


Geri Dön