14 / 05 / 2024

Diyanet bütün camileri yaşam alanı yapacak!

 Diyanet bütün camileri yaşam alanı yapacak!

Diyanet camileri sadece beş vakit namaz kılınan mekanlardan çıkarıp yaşam alanı yapmaya hazırlanıyor...



Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, camilerin özellikle fonksiyonellik ve estetik açıdan yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Cami ve mescitlerin, asrı saadetten günümüze hayatın merkezinde yer aldığını belirten Yılmaz, mabedin dışında mektep, meşveret, mahkeme, adliye ve devletin yönetim yeri olarak da kullanıldığını ifade etti. Şehirlerin, tarih boyunca camilerin etrafında şekillendiğini dile getiren Yılmaz, “Medreseler, tekkeler, kervansaraylar, kışlalar hatta bedestenler cami çevresine kurulmuşlardır. Tarihi böyle bir geleneğimiz var. Ama özellikle 20. yüzyılda köylerden şehirlere akının çok olduğu çağımızda cami mimarisinin o geleneksel özellikleri maalesef sürdürülememiştir. Dolayısıyla camilerimiz sadece beş vakit namaz için gelinip, namazdan sonra insanların uzaklaştığı fiziki mekanlar haline gelmiştir.”


Eskiden camiler de gecekondulaşmıştı


“Süreç içinde camilerimiz de evlerimiz gibi gecekondulaşmıştır” diyen Yılmaz, camilerin, sadece beş vakit namaz kılınan mekanlar değil çocukların bahçesinde oyun oynayabileceği, gençlerin enerjilerini deşarj edeceği ortamlar sunan yerler olmasını istediklerini anlattı. Yılmaz, ‘’Ayrıca yaşlılar ve  emeklilerin kitap okuyabileceği, sohbet edebileceği, çay içebileceği, kadınların çocuklarını emzirebileceği, altını değiştirebileceği, abdest alabileceği mekanların da bulunduğu çok fonksiyonel yapıların olmasını arzu ediyoruz” dedi.


-Yılmaz, camilere kadınların iştirakine yönelik engellerin ortadan kaldırılması için bir takım çalışmalar yapıldığını belirterek, ancak bunların yeterli seviyede olmadığını söyledi.


-Geçmişte camiler inşa edilirken kadınlar için özel mahfiller ve bunlara uygun abdest alma mekanları yapıldığını ancak daha sonrakilerde bunu görmenin pek mümkün olmadığını anlattı.


-Engelli vatandaşların, destek almadan camilere gelebilmelerini sağlayacak materyal ve ortamların sağlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu vatandaşların da rahatlıkla camiye gelip, cemaate katılma haklarının bulunduğunu ifade etti.


-Engelli vatandaşların, camiye gelişlerinde kolaylık sağlamak Diyanet İşleri Başkanlığı ve belediyeler gibi kuruluşların görevidir.


Star


Geri Dön