30 / 04 / 2024

Diyar Group 300 konutluk proje yapıyor!

Diyar Group 300 konutluk proje yapıyor!

Diyar Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakaş: "300 konutluk bir proje yapıyoruz. 2 yıla kadar 200 villalık bir projemiz daha olacak. 500 kişiyi istihdam ediyoruz. Geçici isçilerle zaman zaman 700 ile 1000 kişi arasında istihdam yaratıyoruz" dedi  



Beton ve betonarme borular, kent mobilyaları, yapı malzemeleri üretiyor, bazalt çıkarıyoruz. Bizim hikayemiz Avrupa'da başladı. Aileleri Avrupa'ya gidenlerin, gurbetçilerin çocuklarıyız. Sermaye birikimini orada sağladık Ayrılık duygusu vatan özlemi yapıyor. Ailece İsveç'te gıda sektöründe çalışıyorduk. Orada toptancıyız, fason üretim yaptırıyoruz. Konserve, taze ürün, dondurulmuş urun, peçete, temizlik ilacı tedarik ediyoruz. Ben üniversiteyi bitirdikten sonra ya aile şirketinde devam edecektim ya da profesyonel çalışmak zorundaydım. Sonra aile ağır bastı. O zamanki Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan, Frankfurt'ta Türk işadamları ile yaptığı birtoplantıda 'neden Türkiye'de yatırım yapmıyorsunuz' diyerek bizi ülkeye davet etmişti. Daha sonra su anda kentimizin milletvekili olan dönemin Diyarbakır TSO Başkanı Kudbettin Arzu'dan bize davet geldi. 2005 yılında Diyarbakır'a geldik cok güzel bir ilgi vardı.

O dönemde Elbistanlı ve Siverekli arkadaşlarla çorap fabrikası kurduk. 1.5 milyon euroluk bir yatırım yaptık. Markamızın adını Goreseven koyduk. Yalnız yatırımı önce yapıp, sonra plan yaptığımız için olmadı. Tekstilin canlanmadığı bir bölgedeyiz. Bir makine parçası bozulduğunda perişan oluyorduk. Bir sene cepten yedik. Sonra o yatırımdan vazgeçtik. O arada belediyeye bağlı olarak kurulan Diyar AS'nin özelleştirilmesi söz konusuydu. Yabancı bir danışmanlık şirketi olan Prometyus'tan bizim için araştırma yapmasını istedik. Onlar bu şirketi almamızın ne kadar olumlu olacağını, sektörün önünün acık olduğunu söyleyen bir rapor yazdılar. İhaleyle Diyar AS'yi2008'de aldık. Devraldığımızda şirket kar etmiyordu, 2010'da bu şirketi kara geçirdik. Ama artık Diyar AS adını kullanmak istemiyoruz. Belediyenin şirketi olarak algılanıyor. Artık çalışmalarımızı Diyar Group adı altında yapacağız.

3 YILDA 5 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK
Kentte esen konut rüzgarına kendimizi kaptırdık. 300 konutluk bir proje yapıyoruz. 2 yıla kadar 200 villalık bir projemiz daha olacak. 500 kişiyi istihdam ediyoruz. Geçici isçilerle zaman zaman 700 ile 1000 kişi arasında istihdam yaratıyoruz. Ortaklığımız 6 kişiden oluşuyor. Elbistanlı, Adıyamanlı ve Siverekli arkadaşlardan oluşuyor. Yurtdışından gelerek yatırım yapan biz gurbetçiler başarılı olursak, bu diğer gurbetçiler için de model olacaktır. Şirketi aldığımız 3 yıldan bu yana 5 milyon TL yatırım yaptık. Ana pazarımız bölgemiz ve Kuzey Irak. İSTON'u kendimize model olarak alıyoruz.

İSVEÇLİ ARLA FOODS'U TÜRKİYE'YE KAZANDIRACAĞIZ
2012'de 8 milyon TL'likyatırım planlıyoruz. Telekom'un altypı için kullandığı ürünleri üretiyoruz. Biz proje uygulama ihalelerine girmiyoruz. Bazı beton boru firmaları bunu yapıyor. Ama biz müşterimize hem tedarikçi hem de rakip olmuyoruz. Plastik boru isine de yatırım yapmayı planlıyoruz, isveç'teki gıda firmamızın is yaptığı Arla Foods'u Türkiye'ye getirmek istiyoruz. Bu firma Suudi Arabistan'dan Katar'a kadar peynir satıyor. Polanya, Romanya'da yatırım düşünüyorlar. Bizden Türkiye için fizibilite yapmamızı istediler, neden yatırımlarını Türkiye'ye yapmasınlar.

Dünya


Geri Dön