Diyarbakır Suriçi'nin restorasyonu Çevre ve Şehircilik'ten!
Diyarbakır’ın Suriçi bölgesi bundan tam 54 yıl önce bugün (7 Ekim 1964’te) ‘müze mevkii’ ilan edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, son dönemde yaşanan çatışmalar nedeniyle büyük hasar gören Diyarbakır Sur’daki restorasyon çalışmalarını anlattı.
Diyarbakır’ın Suriçi bölgesi bundan tam 54 yıl önce bugün (7 Ekim 1964’te) ‘müze mevkii’ ilan edilmişti. Son dönemde yaşanan çatışmalar nedeniyle büyük hasar gören Diyarbakır Sur’daki restorasyon çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı anlattı.
Bakanlık Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı, 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi. Bu kapsamda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı ile ilgili olarak Suriçi kentsel sit alanının korunmasına yönelik proje ve onarım çalışmaları, bakanlığımızca oluşturulan Suriçi Bilim Komisyonu ile İnceleme ve Tespit Komisyonlarınca, Koruma Amaçlı İmar Planı çerçevesinde yürütüldü” diye belirtti.
‘Ödenek aktarımı yapılacak’
Bakanlıktan alınan açıklamada ayrıca, son dönemde yaşanan olağanüstü olaylar nedeniyle meydana gelen tahribatlara yönelik ayrıntılı bilgi ve fotoğrafları içeren Koruma Durumu Raporu hazırlandığı belirtildi. Rapora göre Suriçi’nde Tescilli Kültür Varlığı ile Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında toplamda 1199 adet korunacak mimari yapı bulunuyor. Açıklamada şöyle denildi: “Suriçi’nde çatışmaların yoğun olarak yaşandığı altı mahallede 677 adet yapının (yüzde 56) hasar tespit çalışmaları doğrultusunda, alanda üç etap halinde çalışmaların gerçekleştirilmesi ve tek yapı ölçeğinde restorasyonların yapılması amaçlanıyor. 6745 sayılı Kanun çerçevesinde, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunu’nda yapılan değişiklikler sonucunda alana ilişkin her türlü görev ve yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçmiştir. Bu çerçevede, Ulucami ve Hanlar Bölgesi Renovasyon Uygulamaları işi için Kalkınma Bakanlığı’ndan alınan ödeneğin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesine aktarımı sağlanarak, kentsel sit alanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca gerçekleştirilecek çalışmalara bakanlığımız tarafından teknik destek verilmesi amaçlanıyor.”
Milliyet