28 / 04 / 2024

Diyarbakır Suriçi Koruma Paneli bugün!

Diyarbakır Suriçi Koruma Paneli bugün!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanlığı, Alan Yönetimi Başkanlığı, UNESCO ve Mimarlar Odası, Suriçi’ne ilişkin 18 Haziran’da “Diyarbakır Suriçi Koruma Paneli” düzenleyecek.



Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanlığı, Alan Yönetimi Başkanlığı, UNESCO ve Mimarlar Odası, sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan çatışmalarda büyük ölçüde tahrip olan Suriçi’ne ilişkin 18 Haziran’da “Diyarbakır Suriçi Koruma Paneli” düzenleyecek. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Tigris Resepsiyon Salonu’nda yapılacak panelde, dört oturum gerçekleştirilerek, kültürel mirasın korunması konusunda dünya örnekleri ele alınacak, Suriçi’ndeki mevcut duruma ilişkin tespitler ortaya konulacak ve neler yapılacağı tartışılacak. Panele Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı da katılacak.


MEVCUT DURUM VE KAİP

Moderatörlüğünü Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nden Sinan Omacan’ın yapacağı “Mevcut Durum, Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP)  ve Tespitler” konulu panelin ilk oturumunda Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen, “Diyarbakır KAİP”; Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya, “Mevcut Durum, Tespit ve Zorluklar”; Büyükşehir Belediyesi’nden İbrahim Gümüş, “Sur Göç ve Sosyal Doku Araştırması”;  Av. Can Atalay ve Av. Muzaffer Özdemir, “Tarihi Alanlarda Acele Kamulaştırma Uygulamaları ve Suriçi Acele Kamulaştırma Kararı ve Hukuki Süreç” konularında sunum yapacak.


ÇATIŞMALI KENTLER VE KORUMA

Moderatörlüğünü Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. İclal Dinçer’in yapacağı, “Çatışmalı Kentler ve Koruma” başlıklı ikinci oturumda, Mimar ve Restoratör Prof. Zeynep Ahunbay, “Çatışma Sonrası Kentlerde Koruma Uygulamaları”; Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Doç. Dr. Zeynep Gül Ünal, “Tarihi Dokuda Acil Durum Yönetimi ve Koruma; Temel Yaklaşımlar”; CHWB-Sınır Tanımayan Restoratörlerden Andreas Heymowski, “Çatışma Sonrası Koruma Uygulamalarında Yerelle İlişkiler ve Finans Çözümleri” konulu sunum yapacak.


KORUMANIN EKONOMİK MODELİ

Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı Necati Pirinççioğlu’nun moderatör olduğu “Korumanın Ekonomik Modeli” başlıklı üçüncü oturumda ise Mimar ve Mimari Koruma Uzmanı Burçin Altınsay, “Kentsel Ölçekte Koruma Uygulamasında Sahiplik ve Sahipleniş Meselesi: Avrupa Komisyonu Destekli Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı Uygulama Deneyimi”, Kent Bilimci Yaşar Adanalı,  “Nahr El Bared Yeniden İnşaat Projesi ve Alternatif Konut Sahipliği Modelleri”; Sulukule Platformu ve Kent Hareketleri’nden Siyaset Bilimci Cihan Baysal Uzunçarşılı, “Zorunlu Göç Zorunlu Göç, Konut Hakkı ve Diğer Hak İhlallerinin Uluslararası Platformlara Taşınması”; Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Prof.Şemsa Özar, “Suriçi’nin Ekonomik İyileşmesi İçin Öneriler” konularında katılımcılara bilgilendirmelerde bulunacak.


KORUMANIN MİMARİ PLANLAMA MODELİ

“Korumanın Mimari Planlama Modeli” başlıklı dördüncü oturumunun moderatörlüğünü ise Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Keziban Arukan yapacak. Panelin bu son oturumda İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Yrd. Doç. Yıldız Salman, “Kentsel Dokuların Korunması: Rekonstrüksiyon ve Yeni Tasarım Dengesi”; Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nden Öncül Kırlangıç, “Katılımcı Tasarım Yaklaşımı ile Alternatif Konut Üretim Modelleri”; Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı Necati Pirinççioplu, “Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP) ve Diyarbakır Geleneksel Sokak ve Konut Mimarisi” konularında sunum gerçekleştirecek.


Güneydoğu Güncel Gazetesi


Geri Dön