28 / 04 / 2024

Diyarbakır surlarının çevresindeki kaçak yapılar ortadan kaldırılıyor!

Diyarbakır surlarının çevresindeki kaçak yapılar ortadan kaldırılıyor!

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Diyarbakır surlarının bulunduğu alanda kaçak binaların yıkılması için başlatılan çalışmalarda 5. etaba gelindi.



Diyarbakır surlarının bulunduğu alan da yer alan kaçak konutlar ortadan kaldırılıyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Finansmanının Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın üstlendiği yıkım çalışmaları Diyarbakır Belediyesi tarafından sürdürülüyor.

Büyükşehir Belediyesi, Benu Sen bölgesinde tarihi surların çevresinde yer alan alan kaçak konutların yıkılması için kamulaştırma çalışmalarına devam ediyor. Yapılan çalışmalarda 4 etapta 300 yapının yıkımının gerçekleştirildiği bildirildi. 5. etap için yıkım çalışmaları başladı.

Kaçak yapıları yıkımının gerçekleştiği çalışma alanına Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Ebubekir Bal ve Oya Eronat, AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak katıldı.

Benu Sen Vadisi olarak bilinen alanda kaçak yapıların yıkılmasından sonra Hevsel Bahçeleri'ne kadar devam eden bölgede "yeşil kuşak" projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor.
5. yıkım etabını incelemek için alan gelen ve incelemelerde bulunan Vali Münir Karaloğlu açıklamalarda bulundu. Diyarbakır için  üretmeye, çalışmaya, şehrin yıldızını beraber parlatmaya devam edeceklerini ifade etti.

Diyarbakır surlarının daha ferah bir alana kavuşması için başlatılan çalışmalara değinen Vali Münir Karaloğlu, bundan önce "Benu Sen Mahallesi'nde 4 etap kamulaştırma çalışması gerçekleştirdiklerini ve 300 kaçak yapıyı yıktıklarını söyledi. Karaloğlu, yıkım çalışmalarında 5. etap çalışmasını sürdürdüklerini bildirdi.
Gerçekleşen 5. etapta bağımsız 100 yapının yıkımı ile ilgili yüzde 90 anlaşma yapıldığını söyleyen Karaloğlu, alanın hepsinin koruma imar planında olduğunu bildirdi.

Diyarbakır surlarının çevresindeki kaçak yapılar ortadan kaldırılıyor!


Diyarbakır'ın çarpık yapıdan kurtulması gerektiğini ifade eden Karaloğlu, "Ama yıllar içerisinde burada vatandaşımız imarsız ve tapusu olmadan kamu alanlarına konut yaparak yerleşmiş ve 15 yıldır bu bölgede bu evlerin yıkılmasıyla ilgili devletin kurumlarının kararları olmasına rağmen bugüne kadar el sürülmemiş. Diyarbakır bu çarpık yapılardan temizleninceye kadar çalışmaya, üretmeye, Diyarbakır'ı güzelleştirmeye hep birlikte devam edeceğiz." dedi.

ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

Kaçak yapıların yıkım sürecini eleştirenlere cevap veren Karaloğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"İki gün önce bir pankart açtılar. 'Diyarbakır sahipsiz değil. Diyarbakır'da kaçak yapılaşma var, suç duyurusunda bulunuyoruz' diyen kim? TMMOB. Ya arkadaşlar insana sormazlar mı? Bu kaçak yapılar yapılırken bu şehir bu hale gelirken siz neredeydiniz, hiç eleştirdiniz mi? Bugün şehri bu kaçak yapılardan temizlemek için gece gündüz çalışan insanlara iftira atmaya, karalama yapmaya utanmıyor musunuz?

Bu kentin balkonu bu kentin ciğeri Kırklar Dağı ranta teslim edilirken siz hiç açıklama yaptınız mı? Hiç o günkü belediye başkanını, meclis üyelerini, görevlileri eleştirdiniz mi? Hayır. Niye? Çünkü sizin ağa babalarınız öyle istiyordu. Bugün de bizi eleştirmemizi istedikleri için böyle yapıyorsunuz. Okuduğunuz bildiriyi bile sizin yazmadığını biliyorum. Elinize tutuşturdular. Talimat verdiler. Siz de topuk selamıyla o bildiriyi okudunuz, siz de inanmıyorsunuz söylediklerinize onu da biliyorum." Diyarbakır'da herkesin özveri ile çalıştığınının altını çizen Karaloğlu, "Valisiyle, milletvekiliyle, işçisiyle, esnafıyla, çiftçisiyle, vatandaşıyla bu şehrin sahibi burada. Bu şehre sahip çıkmaya devam edeceğiz. Boşuna konuşmayın." diye vurguladı.

Diyarbakır surlarının çevresindeki kaçak yapılar ortadan kaldırılıyor!


Vali Karaloğlu, şöyle devam etti: "Eğer şehrimize sahip çıkmak istiyorsanız size bir görev veriyorum. Kırklar Dağı'nı ranta teslim edenlerin hatası yüzünden bugün Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi 100 milyon lira tazminata mahkum edildi. Eğer bu şehre sahip çıkmak istiyorsanız çıkın şunu söyleyin, 'Buna sebep olan Büyükşehir Belediye Başkanı, Sur Belediye Başkanı, büyükşehir meclis üyesi, sur meclis üyesi, bu tazminatı cebinizden ödemeniz lazım.' Deyin ki biz de sizin bu şehre ve şehrin kaynaklarına sahip çıktığınıza inanalım. Yoksa kara propagandayla yıkıcı, yok edici fikirlerinizle bu şehri tekrar karanlık günlerine çevirmek istiyorsanız kusura bakmayın, bu millet size fırsat vermeyecek."

Karaloğlu son olarak, 5. etapta surların restorasyon çalışması için Ocak ayında ihale gerçekleşeceğini söyledi.

Diyarbakır'da surlara zarar veren yapılar yıkılacak!

Diyarbakır surlarının etrafındaki kaçak yapılar yıkılıyor! 


Geri Dön