Diyarbakır Zerzevan Kalesi turizme kazandırılıyor!
Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, yapım çalışmaları devam eden Zerzevan Kalesi'nde incelemelerde bulundu.
Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Çınar İlçesinde yer alan Zerzevan Kalesi'ni ziyaret edip yapımı süren kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Doğu Roma İmparatorluğu’nun Diyarbakır ile Mardin arasında bulunan antik ticaret yolu üzerinde askeri üs olarak kurduğu ve kazı çalışmalarının süredüğünü Zerzevan Kalesi'ni ziyarette bulunan Hüseyin Beyoğlu, yaptığı çalışmalarla 2014 yılında, kalenin ortaya çıkarılmasını sağlayan Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun'dan bilgi alarak incelemelerde bulundu.
Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Muhammed Akar, meclis üyeleri Mehmet Hasan Fidan, Güzel Kızoğlu ve İhsan Çubuk'un da katıldığı gezi sırasında değerlendirmeler gerçekleşen Başkan Beyoğlu, "UNESCO Dünya Kültür Mirası'na aday olan tarihi kalenin 2021 yılında listeye alınmasının kabul edilmesi halinde bu durumun bölgenin turizmde büyük sıçrama yapmasına yol açacağını söyledi."
Belediye olarak Zerzevan Kalesi için öngördükleri çalışmalar olduğunu söyleyen Beyoğlu, "Böyle bir tarihi eserin bölgemizde bulunması büyük şans. Bu durumu turizmde fırsata çevirerek ekonomik kalkınma ve kalkınmaya vesile olabiliriz. Bu konuda hepimize görevler düşüyor. Bağlar Belediyesi olarak Zerzevan Kalesi'nin tanıtımına dikkat çekmek için bazı çalışmalar planlıyoruz" açıklamasında bulundu.
2014 yılından bu yana kazı çalışmalarına başlayan Coşkun, zamanının büyük bir bölümünü Zerzevan’da geçiriyor. Zerzevan'ın, Roma'nın askeri yerleşimi ve dünyanın en iyi korunmuş garnizonlarından birisi olduğunu kaydeden Coşkun, 12 ay boyunca kazıların süreceğini kaydetti.
Zerzevan Kalesi hem bölgenin tarihinin aydınlatılması açısından, hem de bölge turizmi açısından çok önemli olduğunu ve kazıların bölgenin özellikle Roma dönemi tarihini değiştirdiğini dile getirerek aynı zamanda Diyarbakır turizmine de önemli katkılarda bulunduğunu söyleyen Coşkun şu açıklamalarda bulundu:
"Mithras’taki kazılar halen devam ediyor. Hızlı bir şekilde Mithras kazılarını bitirip, daha sonra koruma çalışmalarına ve oraya uygun gezi rotaları yapmayı planlıyoruz. Bu nedenle ağırlığı Mithras’a verdik. Önümüzdeki yıldan itibaren koruma çalışmaları başlayacak. Tabi Mithras çok ilgi çekiyor. Roma’nın doğu sınırında bulunan tek tapınak, dünyada bulunan son ve en iyi korunmuş Mithras tapınağı. Özellikle bir gizem var. Roma'nın gizemliliği olması açısından bilinmeyen birçok şey var Mihtras'la ilgili. Bunların bir kısmına buradaki tapınakta cevap buluyoruz. Bütün törenleri gizlilik halinde, ayinler törenler büyük bir gizlilik içerisinde yapılıyor. Bu nedenle herkesin de ilgisini çekiyor buradaki yapı."