14 / 05 / 2024

Diyarbakır'da icradan 5.8 milyon TL'ye satılık fabrika!

Diyarbakır'da icradan 5.8 milyon TL'ye satılık fabrika!

Diyarbakır 6. İcra Dairesi, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki fabrikayı ve arsayı satıyor. Gayrimenkulün satışı için 5 milyon 876 bin TL istendi.



Diyarbakır 6. İcra Dairesi, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde yer alan fabrika ve arasını satışa çıkardı. Gayrimenkulün satış bedeli 5 milyon 876 bin TL'ye satılıyor. 


T.C. DİYARBAKIR 6. İCRA DAİRESİ TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI



Satılmasına karar verilen taşınmazın cinsi, niteliği, kıymeti, adedi, önemli özellikleri :


1 NOLU TAŞINMAZIN

Özellikleri : Kıymet takdirine konu taşınmaz Yenişehir İlçesi Yaytaş Köyü Mevkii’nde bulunmaktadır. Yenişehir Tapu Müdürlüğünden gelen tapu kaydına göre iş bu taşınmazların tamamı Hamitoğulları Tarım Ürünleri Geri Dön. Sis. San. ve Tic. Ltd.Şti.’ne aittir. İmar Durumu: 145 ada 1 ve 2 nolu parseller Yenişehir Belediyesi sınırları dahilinde yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı kapsamında E:(Emsal): 0,70 TAKS:0,55 planlama şartlarında kaldığı Kıymet takdirine konu taşınmazın açık adresi ve krokisi Diyarbakır İli Bağlar İlçesi, Yaytaş Köyü Mevkii’nde kain, Hamitoğulları Çırçır ve Pres Fabrika Binası şeklinde olduğu,


Kıymet takdirine konu taşınmazın karakteristik Yapı özellikleri: İpotek Borçlusu Hamitoğulları Tarım Ürünleri Geri Dön. Sis. San. ve Tic. Ltd.Şti. tam mülkiyetli sahip bulunduğu Hizmet Binası Ham Yağ Fabrikası Depolar ve Arsası vasıflı 145 ada 1 parseldeki taşınmazların Çırçır Fabrikası Kantar Binası İdare Binası ve Arsası vasıflı 145 ada 2 parsel’de bulunan taşınmazlarla birlikte kullanıldığı, taşınmazların birbirine bağlantılı olarak çalıştığı, 145 ada 1 nolu parsel ve 145 ada 2 nolu parsel üzerinde bulunan fabrika nitelikli taşınmazların bir bütün olarak işletildiği taşınmazların ayrı ayrı satıldığı takdirde işletme özelliğini kaybedeceği bu nedenle taşınmazların bir bütün olarak değerlendirilip satışının birlikte yapılması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır. İcraya konu taşınmazların ayrı ayrı satılması halinde taşınmazların işlevini kaybedeceği ve fabrikanın işletilemeyeceği kanaati olunup,Yukarıda sıralanan nedenlerden dolayı her 2 taşınmaz üzerinde bulunan yapılar ve arsa bir bütün olarak değerlendirilecektir.


1- Fabrika İdare Binası olarak kullanılan, 2008 yılı inşalı Zemin+1 katlı İcraya konu taşınmazın iç mekanının 400m2 net kullanım alanlı, ahşap görünümlü çelik kapı girişli, yer zeminleri seramik kaplamalı, duvarları plastik boyalı, tavanı alçıpan asma tavan, pencereler pimapen,kapılar Amerikan panel mutfak alt üst dolap mermer tezgah,wc ve mutfak duvarları tavana kadar seramik kaplamalı, zemin kat 5 müdür odası, 1 mescit, 1 mutfak ve 2 WC(tavanları alüminyum süzgeç tavan)’den oluşmakta zemin kattan üst kata içerden ferforce korkuluklu merpenle bağlantısı sağlanan taşınmaz 145 ada 2 parsel üzerinde bulunmaktadır. Elektriği vesuyu müstakil olduğu, 1. Katın aynı özelliklere sahip1 oda,toplantı salonu, 2 WC, Banyo bölümlerinden oluştuğu tespit edilmiştir.


2- Yemekhane ve Fabrika Kantar Binası olarak kullanılan, 2008 yılı inşalı Zemin+1 katlı İcraya konu taşınmazın iç mekanının 168m2 net kullanım alanlı, yer zeminlerikaro, duvarlarıplastik boyalı, zemin kattan üst kata içerden ferforce korkuluklu merpenle bağlantısı sağlanan taşınmaz kısmen 145 ada 2 parsel üzerinde bulunmaktadır. Pencereler demir doğrama çerçeveli, kapıları demir,elektriği vesuyu müstakil olduğu, 1. Katın yemekhane olarak kullanıldığı, mutfak duvarları 1 metre fayans üzeri plastik boyalı ve mermer tezgahlı, Wc , duş, Mutfak, Yemekhane ve yatakhane bölümlerini içerdiği tespit edilmiştir.


3- iki cephesi sundurma ile kapatılmış arka cephesi Fabrika depo binasına bitişik üstü Çelik profil makas aşıklar üstüne galvaniz profil sac kaplamalı, ayakları demir boru imalatlı ve papuçlar betonarme yapı olduğu, İcraya konu taşınmazın iç mekanını 300m2 net kullanım alanlı olduğu ve taşınmazın tamamının 145 ada 2 parsel üzerinde bulunmaktadır.


4- Çırçır Fabrikası olarak kullanılan, 2008 yılı inşalı Tek katlı Hamitoğulları Çırçır ve Pres Fabrikasıdır. İcraya konu taşınmazın Z+2 Katlı olduğu, oturum alanının855m2olup, 1. Katı 855m2 2. Katın 103m2net kullanım alanlı olup toplam kullanım alanı 1.813.00 m2 dir. Taşınmazın yer zeminleribeton, duvarlarısıvalı fakat boyası yapılmamış, zemin kattan üst kata dışarıdan demir korkuluklu merpenle bağlantısı sağlanan taşınmaz kısmen 145 ada 1 parsel kısmen de 145 ada 2 parsel üzerinde bulunmaktadır. Pencereler profil çerçeveli, kapıları demir,elektriği vesuyu müstakil olduğu, 1. Katın Çırçır Makinalarının kullanıldığı yer olduğu, 2. Katın ise kısmen priket duvarlı kısmen galvaniz trapez ile kapatılarak oluşturulan yerleri şap olan yer olduğu tespit edilmiştir.


5-Pamuk Deposu olarak kullanılan hangarın(1,2,3,4,5,6,7 numaralı Depolar) tek katlı olduğu, 1 ve 2 numaralı depolarının 145 ada 2 numaralı taşınmaz üzerinde bulunduğu geri kalan 3,4,5,6 ve 7 nolu depoların 145 ada 1 parselde kaldığı, İcraya konu taşınmaz depoların 1.575,00m2 net kullanım alanlı , yer zeminleribeton, duvarlarısıvalı fakat boyası yapılmamış, Çatısı çelik profil makas aşık üzerine galvaniz sacdan oluşan, pencereler profil çerçeveli, kapıları demir,elektriği


6- Pamuk Deposu olarak kullanılan hangarın(8,9,10,11,12 ve 13 numaralı Depolar) tek katlı olduğu, 12 ve 13 numaralı depolarının 145 ada 2 numaralı taşınmaz üzerinde bulunduğu geri kalan 8,9,10 ve 11 nolu depoların145 ada 1 parselde kaldığı, İcraya konu taşınmazın iç mekanını 1.170,00 metrekare net kullanım alanlı , yer zeminleribeton, duvarlarısıvalı fakat boyası yapılmamış, Çatısı çelik profil makas aşık üzerine galvaniz sacdan oluşan, pencereler profil çerçeveli, kapıları demir,elektriği ve suyu müstakil olduğu tespit edilmiştir. 5. ve 6.Sıradaki taşınmazların


7-Çırçır Fabrika Binasıyla Depolar arasındaki 870,00 metrekare alanın Çelik U Demir ayaklarıyla yükseltilerek çelik makasa üzerine galvaniz sac kaplamasıyla (Sundurma) kapatıldığı ve Pamuk boşaltılan alan olarak kullanıldığı, Yukarıdaki Uydu görüntüsünde B harfi ile gösterilen 7 nolu deponun arkasında kalan ve bu kısmın devamı niteliğinde olan bölüm ise 675,00 metrekare kullanım alanlı betonarme ayaklar ve köşebentten çelik ayaklar üzerine oturtulmuş çelik makas aşıklar üzerine galvaniz sac kaplama ile kapatıldığı, duvarlarının sıvalı ancak boyasız olduğu tespit edilmiştir. Yukarıdaki Uydu görüntüsünde C harfi ile gösterilen 680,00 metrekare kullanım alanlı Taşınmaz aynı şekilde orta bloğun arkasını da kapsayacak şekilde devam etmektedir. Ayrıca Yukarıdaki Uydu görüntüsünde E harfi ile gösterilen 120,00 metrekare kullanım alanlı taşınmaz sundurma ile kapatılarak kullanılmakta ve söz konusu taşınmazların hepsi tamamıyla 145 ada 1 parsel üzerinde kalmaktadır.


8- 8 nolu deponun arkasında Yağ Fabrika Binasıyapısı olarak kullanılan arka bölümde kalan yapının zemin+1 kattan oluştuğu, yapının 145 ada 1 parsel üzerinde olduğu tespit edilmiştir. İcraya konu taşınmazın iç mekanını 1.760,00m2 net kullanım alanlı, yer zeminleribeton, duvarlarısıvalı fakat boyası yapılmamış, Pencereler profil çerçeveli, kapıları demir,elektriği vesuyu müstakil olduğu, çatısının kısmen söküldüğü tespit edilmiştir.


9- Geri Dönüşüm Binası olarak kullanılan içi yanmış yapının ise Zemin+1 katlı olduğu, yapının 145 ada 1 parsel üzerinde olduğu tespit edilmiştir. İcraya konu z+1 katlı taşınmazın iç mekanını 442 metrekare net kullanım alanlı, yer zeminleri beton, duvarları plastik boyalı fakat yangından zarar görmüş, Pencereler pimapen fakat yangından zarar görmüş, kapıları demir,elektriği ve suyu müstakil olduğu tespit edilmiştir.


10- İcraya konu taşınmaz Diyarbakır İli Yenişehir İlçesi Yaytaş Mahallesi 145 ada 1 ve 2 nolu parsellerin çevresinin briket duvar ile örüldüğü ve taşınmazların zeminin kısmen saha kaplamasının beton ile kaplandığı, Taşınmazların girişinin 145 ada 2 nolu parsel üzerinden sağlandığı giriş kapısının çelik konstrüksiyon kayar kapı olduğu tespit edilmiştir.


İcraya konu taşınmaz üzerinde bulunan fabrika binalarının yapı sınıfı Mimarlık ve Mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak yapı yaklaşık birim maliyetleri hakkında tebliğdeki değerlendirmeye göre(Sanayi yapıları (Tek katlı, bodrum ve asma katı da olabilen prefabrik beton, betonarme ve çelik yapılar) . ve bu gruptakilere benzer yapılar. )II – C grubu yapı sınıfında olduğu değerlendirilmiştir.


İcraya konu taşınmaz üzerinde bulunan idare binası, çırçır binası, yemekhane ve kantar binası ve geri dönüşüm binası olarak kullanılan yapıların yapı sınıfı Mimarlık ve Mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak yapı yaklaşık birim maliyetleri hakkında tebliğdeki değerlendirmeye göre(Konutlar (üç kata kadar-üç kat dâhil-asansörsüz ve Küçük sanayi tesisleri (Donanımlı atölyeler, imalathane, dökümhane)) . ve bu gruptakilere benzer yapılar. )III – A grubu yapı sınıfında olduğu değerlendirilmiştir.


İcrayakonu taşınmaz üzerinde bulunan sundurma olarak kullanılan yapıların yapı sınıfı Mimarlık ve Mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak yapı yaklaşık birim maliyetleri hakkında tebliğdeki değerlendirmeye göre( Mevcut yapılar arası bağlantı-geçiş yapıları ve bu gruptakilere benzer yapılar. )I – A grubu yapı sınıfında olduğu değerlendirilmiştir.


Dava konusu taşınmaz binaların taşıyıcı sistemi betonarme ve çelik karkas ve 2008 yılında inşa edilmesi itibarı ile 02.12.1982 gün ve 17886 sayılı resmi gazete yayımlanan yapı yıpranma oranlarından Keşif tarihi itibarı ile yıpranma payının (6-10 yaş dilimi için) yüzde 10 alınmıştır.


Taşınmazın (Arsanın ) kıymeti: Organize Sanayi Bölgesi müdürlüğünden alınan bilgiler, Taşınmazın genel özellikleri, kullanım durumu, bulunduğu mevkiinin özellikleri serbest piyasada alım-satım ve günün iktisadi koşulları da göz önüne alınarak taşınmazların metrekare birim fiyatına 50,00 TL/ metrekare kıymet biçilmiştir.


Genel Toplam : 5.876.742,00 TL.


Bilirkişi Raporuna Göre: Yukarıda inceleme bölümünde ayrıntılı olarak açıklandığı üzereİpotek Borçlusu Hamitoğulları Tarım Ürünleri Geri Dön. Sis. San. ve Tic. Ltd.Şti.’ne ait taşınmazınDiyarbakır İli Yenişehirİlçesi , Yaytaş köyü kain 145 ada 1 ve 2 nolu parsel Hamitoğulları Çırçır ve Pres Fabrikası üzerinde taşınmazın mütemmim cüzü olarak kabul edilenyapılar ve arsasınıngenel özellikleri yapı tarzı ve kullanım durumu işçilik ve malzeme kalitesi bulunduğu mevkiinin özellikleri serbest piyasada alım-satım ve günün iktisadi koşulları da göz önüne alınarak, taşınmazın değeri toplam 5.876.742,00 T.L. olarak tespit ve takdir edilmiştir.


İmar Durumu : İnşaat tarzı 145 ada 1 ve 2 nolu parseller Yenişehir Belediyesi Sınırları dahilinde yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı kapsamında E:(Emsal ):0,70 TAKS:0,55 planlama şartlarında Kaldığı.

Kıymeti : 5.876.742,00 TL

KDV Oranı : Yüzde 18

Kaydındaki Şerhler : Kira Şerhi : 19.800 TL. bedel karşılığında kira sözleşmesi vardır.Başlama 01/06/2015

KAYADOR MOBİLYA İNŞAAT NAK.(10 Yıl)

1. Satış Günü : 15/08/2017 günü 11:00 - 11:05 arası

2. Satış Günü : 15/09/2017 günü 11:00 - 11:05 arası

Satış Yeri : DİYARBAKIR 6.İCRA MÜDÜRLÜĞÜ Diyarbakır.


Satış şartları :


1- İhale açık artırma suretiyle yapılacaktır. Birinci artırmanınyirmi gün öncesinden, artırma tarihinden önceki gün sonuna kadar esatis.uyap.gov.tr adresinden elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada tahmin edilen değerin yüzde 50 sini ve rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmek şartı ile ihale olunur. Birinci artırmada istekli bulunmadığı takdirde elektronik ortamda birinci artırmadan sonraki beşincigünden, ikinci artırma gününden önceki gün sonuna kadar elektronik ortamda teklif verilebilecektir.Bu artırmada da malın tahmin edilen değerin yüzde 50 sini,rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamınıve satış giderlerini geçmesi şartıyla en çok artırana ihale olunur. Böyle fazla bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşecektir.


2- Artırmaya iştirak edeceklerin, tahmin edilen değerin yüzde 20'si oranında pey akçesi veya bu miktar kadar banka teminat mektubu vermeleri lazımdır. Satış peşin para iledir, alıcı isteğinde (10) günü geçmemek üzere süre verilebilir. Damga vergisi, KDV,1/2 tapu harcı ileteslim masraflarıalıcıya aittir. Tellâllık Harcı, taşınmazın aynından doğan vergiler satış bedelinden ödenir.


3- İpotek sahibi alacaklılarla diğer ilgilerin (*) bu gayrimenkul üzerindeki haklarını özellikle faiz ve giderlere dair olan iddialarını dayanağı belgeler ile (15) gün içinde dairemize bildirmeleri lazımdır; aksi takdirde hakları tapu sicil ile sabit olmadıkça paylaşmadan hariç bırakılacaktır.


4- Satış bedeli hemen veya verilen mühlet içinde ödenmezse İcra ve İflas Kanununun 133 üncü maddesi gereğince ihale feshedilir. İhaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak sureti ile ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesul olacaklardır. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairemizce tahsil olunacak, bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden alınacaktır.


5- Taşınmazın İcra yoluya stışı dahil üçüncü kişilere devrinde organize sanayi bölgesi OSB den uygunluk görüşü alınması zorunludur. (İhaleye giricek katılımcıların bu hususu dikkate alması hususu)


6- Taşınmazların kredi alacaklısı kuruluşa satılması halinde kredi alacaklısı kuruluş satın aldığı taşınmazı sadece bölgenin kuruluş protokolünde öngörülen niteliklere sahip gerçek veya tüzel kişilere en geç 2 yıl içerisinde satmak veya aynı nitelikteki gerçek veya tüzel kişilere kiraya vermek zorundadır.


7- Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinin 11/05/2017 tarih ve 2017/1038 sayılı dosyadaki yazının istinaden;

09/12/2015/28 tarih ve sayılı OSB yön kru.Kararında Atık Yağ Geri Kazanım ie ilgili 28.04.2016 tarihinde kara geçici faliyet belgesinin geçerli olduğu bu süreye kara çevre izin ve lisans başvurusunun yapılması ve alınan bengenin OSB müdürlüğüne sunulması gerektiği ancak bengenin söz konusu Hamitoğuları Tarım Ürünleri Geri Dönüşüm Sistemleri San.ve Tic.Ltd,Şti.firması tarafından sunulmadığı 09.12.2015/28 tarih ve sayılı OSB Yönetim kurulu kararı ile 28.04.2016 tarihi sonrası Atık Yağ geri kazanımı konusu ile üretim yapamayacağı ancak yeniden geçici faliyet belgesi alması durumunda üretim izni verilebileceği karara bağlanmıştır.Bu kapsamda 145/1-2 nolu parseller de Hamitoğulları Tarım Ürünler Geri Dönüşüm Sistemleri san.ve Tic.Ltd.Şti.firması çırçır imaatı faliyeti sadece ypabilecektir.

Organize sanayi bölgesi hakkındaki kanunun arsa satışlarınnı düzenleyen 15.maddesine göre katılımcıların borcundan dolayı satışına karar verilen taşınmazların icra yoluyla satışı halinde,Bakanlık ve OSB alacaklarının öncelikle ödenmesi koşuluyla bölgenin kuruluş protokolünde öngörülen niteliklere sahip alacılara veya kredi alacaklısı kuruluşa satış yapılabilir.Satış ilanlarında kuruluş protokolünde yer alan katılımcı niteliklerinede yer verilir. Taşınmazların kredi alacaklısı kuruluşa satılması halinde kredi alacaklısı kuruluş satın aldığı taşınmazı sadece bölgenin kuruluş protokolünde öngörülen niteliklere sahip gerçek veya tüzel kişilere en geç 2 yıl içerisinde satmak veya aynı nitelikteki gerçek veya tüzel kişilere kiraya vermek zorundadır.


8- Şartname, ilan tarihinden itibaren herkesin görebilmesi için dairede açık olup gideri verildiği takdirde isteyen alıcıya bir örneği gönderilebilir.


9- Satışa iştirak edenlerin şartnameyi görmüş ve münderecatını kabul etmiş sayılacakları, başkaca bilgi almak isteyenlerin 2017/691 Esas sayılı dosya numarasıyla müdürlüğümüze başvurmaları ilan olunur.02/06/2017


Geri Dön