Diyarbakır'da kentsel dönüşüm ne durumda?
Kentsel dönüşüm hakkında değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (DİKENT) Başkanı Mehmet Ali Elbey, halkın kentsel dönüşüm hakkında bilgiye sahip olmadığını belirtti.
Türkiye genelinde yaklaşık 7 milyon binanın elden geçmesi için 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm sürecinin Diyarbakır’daki durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (DİKENT) Yönetim Kurul Başkanı Mehmet Ali Elbey, çarpık yapılanmanın önüne geçilemeyecek sorunları meydana getirdiğini dile getirdi.
Dernek olarak vatandaşa kentsel dönüşüm noktasında hizmet verdiklerini belirten Elbey, kentsel dönüşümle ilgili çözüm ortaklığı yapmak ve amaçlarının kenti güzelleştirmek olduğunu söyledi.
“Diyarbakır’da kentsel dönüşüm sıfır noktasındadır ”
Diyarbakır’da kentsel dönüşümün sıfır noktasında olduğuna dikkat çeken Elbey , “Diyarbakır’da halen çarpık yapılar var ama bu konuyu halka empoze eden kimse yoktur. Bizim amacımız nedir; herhangi bir sorun yâda danışmanlık, çözüm ve site yönetimi hakkında halkın yanında olmak ve halkı bilinçlendirmektir” dedi.
“Birçok alanda çarpık ve riskli alan mevcuttur”
Diyarbakır’da kentsel dönüşüm projesinin girmesi gerektiği birçok yerin olduğuna dikkat çeken Elbey, “ Diyarbakır’da çarpık ve riskli yapılar birçok yerde mevcut. Bu riskli alanlarla ilgili halkın tamamen bu konuda bilinçli olması gerekir ki kentsel dönüşüme adım atılsın. Halk bu konuda tedirgindir. Halkta ‘Acaba ben evimden mi olacağım? Beni kandıracaklar mı?’ gibi algıları var. Bu tür algılar doğru değildir. Çünkü bu gibi şeyler yoktur. Konu ile ilgili devletin ve bakanlığın yardımı vardır. Ayrıca kira ve destek gibi yardımlarda mevcuttur” ifadelerini kullandı.
“Halkı kentsel dönüşüm konusunda ikna edemiyorlar”
Kentsel dönüşümün Diyarbakır’da başlamamasının nedeninin halkın bilinçli olmamasından kaynaklandığını belirten Elbey, “ Kentsel dönüşüm konusunda valilik ve yerel yönetim konuyla ilgili hizmetlerini sürdürmektedir. Ama bir türlü halkı ikna edemiyorlar. Sorunlu halk var, sorunsuz halk var. Kentsel dönüşüm noktasında halkın sıcak bakması ile çok güzel yapılar yapılabilir.” ifadelerine yer verdi.
DİKENT Derneğine gelip ziyaret eden vatandaşlarının genelde kira ve devlet yardımlarını sorduklarını söyleyen Elbey daha sonra, “Devletin 18 ay boyunca bir kira yardımı vardır. Bunun yanında nakliye yardımı ile evde oturan kiracının mağdur olmaması için kiracıya nakliye ve kredi gibi yardım olanağı vardır. Kentsel dönüşümü ile valilik, belediye ve çevre ve şehircilik bakanlığı ilgilenmektedir” ifadelerini sözlerine ekledi.
Diyarbakır Doğru Haber