28 / 04 / 2024

Diyarbakır'da kentsel dönüşüm toplantısı yapıldı!

Diyarbakır'da kentsel dönüşüm toplantısı yapıldı!

Diyarbakır'daki kentsel dönüşüm projesi kapsamında Vali Mustafa Cahit Kıraç başkanlığında, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ile kurum temsilcilerinin katıldığı toplantı yapıldı




Tarihi Sur ilçesinde başlatılan ancak son dönemde durma noktasına gelen kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması amacıyla Vali Mustafa Cahit Kıraç başkanlığında, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ile kurum temsilcilerinin katıldığı toplantı yapıldı


Valilik Toplantı Salonu'ndaki toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Vali Kıraç, amaçlarının şehrin en büyük problemi olan kentsel dönüşüm alanında başlamış olan çalışmaları hızlandırmak olduğunu belirterek, bu konuda işbirliği kararı alındığını kaydetti. 


Vatandaşların can ve mal güvenliklerini garanti altına almak hem de doğal güzelliklerin korunması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ'nin Türkiye genelinde büyük projeler gerçekleştirdiğini vurgulayan Vali Kıraç, şöyle konuştu: "Kentsel dönüşümde büyük başarı gösteren illerin başındayız ancak bu konuda yapacak daha çok işimiz var. Yeni alanlar oluşturmak mecburiyetindeyiz. Sur içinde 187 hektar rezerv alan olarak belirlendi. Sur dışında da alanlar var. Şehir merkezinde 1 milyonun üzerinde insan yaşıyor. Modem bir Diyarbakır oluşması ve kentsel dönüşümü tamamlamak için 30 bin konuta ihtiyaç var. Bunu etap etap tamamlamamız gerekiyor." Hak sahibi yaptık  TOKİ  Başkan Yardımcısı Şahin ise valilik ve büyükşehir belediyesi ile sürdürdükleri kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Çölgüzeli bölgesinde konut yaptıklarını ve çok sayıda hak sahibinin bu konutlara taşındığını söyledi. TOKİ'nin bugüne kadar Diyarbakır'da 9 bin 400'ü il merkezinde olmak üzere 10 bin 720 konut yaptığını ifade eden Şahin, yapımını sürdürdükleri 2 okulun ise kısa süre sonra tamamlanacağını bildirdi. 


Alipaşa, Lalebey ve Cevatpaşa mahallesindeki 854 hak sahibinden 512'si ile anlaşma yaptıklarını dile getiren Şahin, "Para isteyene para, ev isteyene ev verdik. Diyarbakır'da bugüne kadar 19 milyon 554 bin liralık kamulaştırma yaptık. Bazı evlerde bir evden 2 aile çıkabiliyor. Bir evden çıkan 2 aileleyi de hak sahibi yaptık" diye konuştu. 

Hep beraber çözüme kavuşturacağız Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş da 2007 yılından bu yana kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, kamulaştırmanın TOKİ tarafından yapıldığını söyledi. Çölgüzeli bölgesinde yapılan konutların yetersiz kalması nedeniyle çalışmalarının durma noktasına geldiğine işaret eden Çağdaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Halkın taleplerine yönelik yeni konutlar inşa edilerek, sürece gireceğiz. 

Para talep edene para verilecek. Hz. Süleyman Camisi çevresinde herhangi bir ticari ve konut alanı yapılmıyor. Tamamen dini turizme yönelik Sur koruma bandı içerisinde park düzenlemesi yapılacak. Sur içerisinde kentin tarihi dokusuna ve mimarisine uygun yeni bir düzenleme yapılıyor. 


Toplantıda tıkandığımız ve eksik kalan konularda TOKİ Başkan Yardımcımızın taahhütleriyle bir aşama kaydettik. Yarım kalan bu işi hep beraber çözüme kavuşturacağız." 


Mücadele Gazetesi




Geri Dön