Diyarbakır'da TOKİ çalışmaları devam ediyor!
Kürt, Türk, Türkmen, Ermeni, Süryani, Keldani, Alevi, Müslüman, Ezidi ve Hristiyan farklı halklar ve inançları temsilen kurulan Kırklar Meclisi'nde dün kentin sorunları tartışıldı.
Kürt, Türk, Türkmen, Ermeni, Süryani, Keldani, Alevi, Müslüman, Ezidi ve Hristiyan farklı halklar ve inançları temsilen kurulan Kırklar Meclisi, bugün (20.02.2015) toplandı. Toplantıya, Belediye Eş Başkanı Gülten Kışanak, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut fle Sur meclis üyeleri katıldı.
SUR BELEDİYESİNİN ÇALIŞMALARI
Sur Belediyesi'nin bir yıllık çalışmalannın değerlendirildiği Kırklar Meclisi toplantısı öncesinde bir konuşma yapan Sur Belediyesi Eş Başkam Fatma Şık Barut, 10 aydır yapılan çalışrralar hakkında kısaca bilgi verdi. Şengalve Kobani'den 100 binin üstünde İnsanın bölge kentlerine sığındığını, belediyelerin ve halkın enerjisinin büyük çoğunluğunu sahiplenme çalışmalarına ayırdığını anlatan Barut, "Onun dışında bizim köylerde şimdiye kadar 60 bin metre kare kilitli taş döşememiz oldu." dedi.
Temizliğe büyü önem verdiklerini söyleyen Barut'un ardından konuşan meclis üyeleri İse temizlik kampanyası başlatılnrasının gerekliliğine, ulaşımla ilgili karşılaşılan problemlerin bir an önce çözülmesi gerektiğine dikkat çektiler.
TOKİ'NİN BÖLGEDEKİ ÇALIŞMASI
Eş Başkan Kışanak ise Koklar Meclisi'nin kentteki birçok örgütlü yapıya nazaran son derece saygın bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Toplantı gündemine ilişkin düşüncelerini söyleyen Kışanak, İskenderpaşa Mahallesi'ndeki yapıların yıkılması konusuna açıldık getirdi.
Kışarak, söz konusu mataDede tehlike arz eden ve yıkılmaya yüz tutmuş evlerin Kırklar Meclisi nin çağnsı ve desteği, muhtarın mülk sahiplerinin rızasını almasıyla yıkılabileceğini ifade etli.
Yine TOKI'nin çalışma yaptığı Alipaşa, Lalabey ve Hz. Süleyman Camii'nin etrafındaki yapıların mülk sahipleri De TOKÎ'nin kamulaştırma bedelinde anlaşmalan halinde yıkılabileceğini kaydeden Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "TOKI ile vatandaş arasında bir uzlaşma sağlanmadığı ve şu binalara geçebilirsiniz denilmediği için bu iki mahalledeki çalışma durmuş durumda. Belediyenin bu konuda hiçbir yükümlülüğü yok. TOKİ ile yaptığımız birkaç görüşmede sonuç alamadık. Biz Valilik ve TOKI nezdinde bu sorunun çözülmesi için girişimlerimizi sürdüreniz."
NİSAN'DA TÜM YOLLARI ASFALTLAYACAĞIZ
Yolların durumuyla ilgili Kırklar Meclisi'ni bilgilendiren Kışanak, yağmur suyunun ayrı bir kanal aracılığıyla toplanması armayla 65 km uzunluğunda yeni bir kanal döşediklerin, böylece her yağışta yollann göle dönmesini önlemeyi amaçladıklarını söyledi. 24 milyon lirayı bu altyapı projesi için yerin altına gömdüklerini vurgulayan Kışanak, "Bu nedenle bütün yollanmız bozuldu. Halkımız yolun bozuk olmasından dolayı şikayet etmekte çok haklı, ancak biz bu altyapı hizmetini yapmak zorundaydık. Bitirme aşamasına getirdfc. Nisan ayında iklimin müsait olmasıyla birlikte tüm yollarımızı asfaltlayacağız. Hem şehir içindeki asfalt çalışmalan için hem köylerimizin gnıp yollan için 176 milyon liralık bir bütçe ayırdık, özel durumlar olmaz ise şehir içindeki bütün yollarımızı yeni baştan asfaltlamış olacağız. Köylerimizin gnıp yollan konusunda büyük bir çalışma gerçekleştirmiş olacağız."
HASTGELE ÇÖP ATILIYOR
Temizlik konusunda haklı hiçbir mazeretin gerekçe olamayacağını söyleyen Kışanak, mart ayında kampanya başlatacaklarını, kfip, billboard, afiş, el ilanlarıyla farkındalık yaratmaya çalışacaklannı kaydetti. Belediyenin kentte her gün düzenli olarak temizlik yaptığını, ancak kentin temizliğin ardından birkaç saat içinde kirlendiğini anlatan Kışanak, bunun rastgele her saatte çöpün dışarıya atılmasından kaynaklandığını söyledi. Ulaşım hizmetleri hakkında da bilgi veren Kışanak, otobüs sayısını artiıacaklannı, özellikle çevre dostu doğalgazla çalışan otobüslerle hizmetin verileceğini kaydetti.
Diyarbakır Söz