26 / 05 / 2024

Doç. Dr. Sinan Cansız'dan deprem uyarısı! İzmir mi, İstanbul mu daha tehlikeli?

Doç. Dr. Sinan Cansız'dan deprem uyarısı! İzmir mi, İstanbul mu daha tehlikeli?

Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Cansız, büyük depremler ve İstanbul depremi ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. İşte Cansız'ın o açıklamaları....




Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Cansız ülkemizde beklenen büyük depremler ve İstanbul depremi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

Doç. Dr. Sinan Cansız, “Kuzey Anadolu fay hattı Bingöl'den Muş'tan başlıyor, Marmara'ya kadar süren bir hat ve en uzun bizim fay hattımız." diyerek, ikincisinin de Doğu Anadolu fay hattı olduğunu söyledi. 

CNN Türk canlı yayınında konuşan Cansız, "Yine Bingöl'den Hatay'dan Ölüdeniz Körfezi'ne doğru devam ediyor. En büyük depremleri yaşamış olduğumuz yer burası. ülkemizdeki en büyük 7 üzeri depremleri hep bu kuşak üzerinde yaşıyoruz” diye konuştu.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Batı Anadolu'da birbirinden bağımsız devam eden faylar bulunuyor. Kütahya'da, İzmir'de deprem olan ayrı fay hatlarımız da bulunuyor. Fakat en büyük risk barından en çok can kaybına sebep olan deprem kuşağımız Kuzey Anadolu fay hattı ve Doğu Anadolu fay hattı” ifadelerini kullanan Doç. Dr. Cansız, şunları kaydetti: “Kuzey Anadolu fay hattı Bingöl'den Muş'tan başlıyor, Marmara'ya kadar süren bir hat ve bu bizim en uzun bizim fay hattımız. 2.'si de Doğu Anadolu fay hattı. Yine Bingöl'den, Hatay'dan Ölüdeniz Körfezi'ne doğru devam ediyor. En büyük depremleri yaşamış olduğumuz yer burası. Batı Anadolu'da birbirinden bağımsız  şekilde devam eden faylar bulunuyor. Kütahya'da, İzmir'de deprem olan ayrı fay hatlarımız da bulunuyor. Fakat en büyük risk barından en çok can kaybına sebep olan deprem kuşağımız Kuzey Anadolu fay hattı ve Doğu Anadolu fay hattı.”

Doç. Dr. Sinan Cansız dan deprem uyarısı! İzmir mi, İstanbul mu daha tehlikeli?

İZMİR Mİ İSTANBUL MU DAHA TEHLİKELİ?

Sinan Cansız açıklamasında “Ülkemizin neredeyse 81 şehri deprem riski altındadır. Ama bir tanesi çok büyüktür diğeri daha küçük risk altındadır” ifadelerini kullanarak, şunları dile getirdi: “İzmir bin yılda bir 2 bin yılda bir üreten deprem faylarımız bulunuyor.  İzmir  gerçekten büyük risk altında olan bir şehir. İzmir sahil nedeniyle su basmaları sebebiyle içeriye taşınan bir kent. Benzer biçimde mega kent İstanbul'da dedi.

Sinan Cansız, “İzmir risklidir, ayrıca Manisa, Kütahya, Balıkesir bu bölgeler de gerçekten ağır risk altındadır. Biz hep Marmara depremine odaklanıyoruz fakat mesela Marmaris, güneyinde Girit bulunuyor ve burada tarihte de çok yıkımlar meydana gelmiştir. Burası Muğla'yı etkiliyor.. Afyon'da depremler meydana geliyor. En risksiz bölge olarak bildiğimiz Konya bile aslında riskli bölgeler arasında” diye konuştu; “Kuzey Anadolu fay hattında Erzincan'da yaşanacak olan deprem Rize'yi, Gümüşhane'yi Trabzon'u etkileyebilir. O nedenle ülkemizin 81 şehri deprem riski hattındadır” dedi.

Cansız, deprem haritasındaki sarı bölgelerde deprem olup olmayacağına ilişkin olarak da, “Buralarda da deprem olur ancak koyu renkte olanlarda 7 ve üzeri deprem olurken, sarı renkli olan bölgelerde 5 ve 6 şiddetinde depremler olabilir” bilgisini verdi.

Sinan Cansız, adeta büyük bir korkuyla beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Binaların yaşına bakıp karar veriliyor. 2000 sene öncesinde yapı denetimi yapılmamış, zemin etüdü yapılmamış. Kahramanmaraş'ta 100 tane yapı yıkılmışsa bunun 2 tanesi yeni bina 98 tanesi eski yapı. Yeni yapıların yıkılmasında işçilik hatası ve zemin sıvılaşması sebebiyle yıkılmış. Mega kent İstanbul'un riskli konut sayısı 1.2 milyon kadar. Yaklaşık olarak 5 milyon insan burada yaşıyor. Biz hepsi yıkılır demiyoruz. 50 bin konut dahi yıkılsa yaklaşık olarak 200 bin kişi enkaz altında kalabilir. Mega kent İstanbul'daki depremi tetikleyecek tek hat Kuzey Anadolu fay hattı. Söz konusu bu hat Yunanistan'a devam ediyor. Fakat İstanbul'u tetikleyecek olan deprem İstanbul'un gerisinde olan depremlerdir. İstanbul'un ilerisinde olan depremler değildir.”


Ev sahiplerinin yeni oyunu akıllara durgunluk verdi: Sahte alıcılarla kiracıları evden çıkarmaya çalışıyorlar!

Merkez Bankası personel alımı yapacağını duyurdu!

İş GYO Tuzla projesi resmen başlıyor! Tam 1.115 yeni konut geliyor!


Geri Dön