27 / 04 / 2024

Doğa Yatırım Eston Yapı'yı satın almak için görüşmelere başladı!

Doğa Yatırım Eston Yapı'yı satın almak için görüşmelere başladı!

Milliyet Gazetesi muhabiri Hülya Çaylak'ın haberine göre; Doğa Holding’in iştiraki olan Doğa Yatırım, TMSF’nin yönetiminde olan Eston Yapı’yı satın almak için görüşmelere başladı. Satın alma gerçekleşirse Eston markasıyla yeni projeler gelecek...



Doğa okullarını bünyesinde barındıran Doğa Holding’in iştiraki olarak 2010 yılında kurulan Doğa Yatırım, gayrimenkulde çok önemli bir satın alma için görüşmelere başladı. Geçtiğimiz yıllarda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) el koyduğu Eston Yapı’yı satın almak isteyen Doğa Yatırım, bu sayede Türkiye’nin en eski firmalarından birisi satın alarak sektörde yeni projeler yapmak istiyor.


Doğa Yatırım’ın bu satın alma işlemini yürüten isim ise Eston Yapı’nın eski genel müdürü Ali Cenk Dönmez. Eston’dan Doğa Yatırım’a transfer olan ve burada genel müdür ve yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevine getirilen Ali Cenk Dönmez, Eston Yapı’nın uzun dönem boyunca genel müdürlüğünü yaptığı için dinamiklerini ve potansiyellerini çok iyi biliyor.


Eston markası devam edecek

Eğer satın alma işlemi gerçekleşirse Doğa Yatırım, Eston markasıyla gayrimenkul sektöründe faaliyet gösterecek ve projeleri bu isimle lanse edecek. Doğa Yatırım Genel Müdürü Ali Cenk Dönmez, inşaat sektöründe organik büyüme fırsatlarını kovaladıklarını ve bunun için de Eston’u satın almak için görüşme halindeler olduklarını söyledi. Dönmez, satın alma işlemi gerçekleşmesi durumunda Eston Yapı’nın borçlarını kapatacaklarını ve yeni yatırımların gündeme geleceğini kaydetti. Dönmez, bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 500 bin metrekarelik inşaat yapılabileceğini vurguladı.


TMSF el koymuştu

TMSF, Esbank'ın eski patronu Yavuz Zeytinoğlu, bankadan kaynaklanan borçlarını ödemekte zorlanınca Zeytinoğlu Yatırım Holding, Eston İnşaat, Eston Yapı, Es Finansal Kiralama, Eston İnşaat Yatırım’ın Eston’un aralarında bulunduğu şirketlere el koymuştu.


İzmİr’e karma proje geliyor

Doğa Yatırım’ın bugüne kadar kendi okullarının inşaatlarını yaptığını vurgulayan Ali Cenk Dönmez, bundan sonraki süreçte hem proje geliştireceklerini hem de satış ve pazarlama faaliyetlerinde bulunacaklarını söyledi.

Ali Cenk Dönmez,  Ankara  Çankaya ve Eryaman’da 2 okul inşaatı yaptıklarını ve  İzmir  Mavişehir ve Çiğli arasında kalan bölgede karma bir proje yapmayı planladıklarını anlatarak, “İzmir’de Mabeyn adında karma proje yapıyoruz. 22 bin metrekare arazi üzerinde 80 milyon dolarlık bir proje geliştireceğiz. Projenin içinde rezidans, otel ve açık meydan tarzda bir AVM olacak. Buradaki 175 odalı oteli ise Marriotte işletecek. Arazinin satın alma hakkı da Doğa Yatırım’da bulunuyor” dedi. Dönmez, İstanbul’da ise Kurtköy’deki projelere hız vereceklerini ve burada bir şatış ofisi açarak, farklı projelerdeki 1000 konutun satışına başlayacaklarını söyledi.


Binanın temeli hakkında hiç bilgimiz yok


Yapı sektöründe lider markaların üreticisi olan Eryap A.Ş.’nin, TNS Araştırma Şirketine yaptırdığı, “Türkiye’de Yalıtım’ konulu araştırmada, ülkemizde yalıtım konusunda konutlarda yaşayanların sıkıntıları ve binalar hakkında mevcut durum ile ilgili oldukça önemli sonuçlar ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 51’i binasının temelini hiç kontrol ettirmemiş.

Ankete yanıt verenlerin yüzde 43’ü binasına yalıtım yapılmadığını belirtirken, yüzde 25’i de bu konuda bilgisi olmadığını söyledi. Verilere göre evlerin yüzde 40’ında ya su sızıntısı ya da rutubet var. Bu şikayetin yüzde 46’sı ıslak zeminde su sızıntı sorunu, yüzde 20’sinde ise pencere yanlarında sorun olduğunu açıkladı. Ankete katılanların yüzde 40’a yakını ise duvarlarda ısı kaybı olduğunu belirtti.

Eryap CEO’su ve XPS-Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, yalıtım konusundaki bilgisizlik ve insanların oturdukları konutları hakkındaki ilgisizliğinin anket ile ortaya çıktığını belirterek, “Türkiye’de binalar temelden duvarlara, ıslak zeminlerden çatıya kadar çeşitli yalıtım sorunları yaşıyor” dedi.


Hülya Çaylak/Milliyet Gazetesi


Geri Dön