30 / 04 / 2024

Doğal afetler 2023 yılında 250 milyar dolarlık kayba neden oldu!

Doğal afetler 2023 yılında 250 milyar dolarlık kayba neden oldu!

Doğal afetler geçen sene dünyaya yaklaşık 250 milyar dolar zarara mal olarak 10 senelik ortalamanın üzerine çıktığı kaydedildi. Buna göre, 10 senelik ortalamanın aşılmasında Türkiye ve Suriye'deki depremlerin neden olduğu kayıplar da etkili olduğu belirtildi.



Alman reasürör Munich Re tarafından derlenen veriler kapsamında aşırı fırtınalar ve diğer doğal afetler geçen yıl dünyaya yaklaşık 250 milyar dolar zarara mal olarak 10 yıllık ortalamanın üzerine çıktığı bildirildi.

sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; Doğal afetlerin neden olduğu zararlar artarken sigorta şirketleri zararın yarısından daha azını karşıladı. Munich Re'nin tahminlerine göre, küresel sigortalı hasarlar geçen yıl 95 milyar dolara gerilediği iletildi.

TÜRKİYE VE SURİYE DEPREMLERİ VURGUSU

Raporda, 10 yıllık ortalamanın aşılmasında Türkiye ve Suriye'deki depremlerin neden olduğu kayıpların da etkili olduğu kaydedildi.

Şubat ayında Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremler geçen yıl toplam 50 milyar dolarlık zarara yol açarken Munich Re, bunun sadece 5,5 milyar dolarının sigortalı olduğunu söyledi.

ABD VE AVRUPA'DA SİGORTALI KAYIPLAR REKORDA

Raporda ABD'nin 2022'ye kıyasla daha az şiddetli bir kasırga sezonu geçirdiğini ve sigortalı hasarların çoğunun bölgesel fırtınalardan kaynaklandığı kaydedildi.

Munich Re'ye göre 2023 yılında, ani şiddetli yağmurlar, yüksek rüzgar hızları, dolu ve ani sellerle karakterize edilen şiddetli fırtınalardan kaynaklanan sigortalı kayıplar ABD'de 50 milyar dolara, Avrupa'da ise 8 milyar dolara ulaşarak rekor seviyeye yükseldi.

 Doğal afetler 2023 yılında 250 milyar dolarlık kayba neden oldu!

SİGORTA SEKTÖRÜNDE FIRTINA İKİLEMİ

Munich Re'nin baş iklim bilimcisi Ernst Rauch, sigortacıların fırtınaları nasıl sınıflandırdıklarını yeniden düşünmek için çalıştıklarını belirterek "Eskiden bölgesel fırtınaları ikincil tehlikeler olarak adlandırırdık çünkü kendi başlarına sadece küçük  yada orta ölçekli hasara neden olurlardı fakat gök gürültülü fırtınaların sayısı arttıkça yeni bir sınıflandırma üzerinde düşünmek zorundayız" denildi.

DOĞAL AFETLER NELERDİR?

Doğal afet; insanlara zarar veren olayların genel adıdır. Afetler, can ve mal kaybına yol açarak ve kontrol edilmeyen doğal olayları içermektedir. Buna göre, zazı doğal afetler, yeryüzünün bazı bölgelerinde daha çok yaşanır. Deprem, heyelan, çığ, sel ve don gibi bazı afetlerin sonuçları doğrudan ve hemen ortaya çıkar.

Kentsel dönüşümde yeni yol haritası: Zorunluluk ve fırsat bir arada!

Afet planınız hazır mı? Doğal afetlere ne kadar hazırsınız?

 


Geri Dön