26 / 11 / 2024

Doğal taş sektörünün yeni hedefi Hindistan pazarı!

 Doğal taş sektörünün yeni hedefi Hindistan pazarı!

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Özer: ''Geçtiğimiz yıl Hindistan'a olan doğal taş ihracatımızı yüzde 33 artırdık''





İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, 2012 yılında Hindistan'a yapılan doğal taş ihracatının yüzde 33 arttığını belirterek, ''Bunda Hindistan'ın uyguladığı kotaya karşı verdiğimiz mücadelenin payı büyük. Kotaların tamamen kalkması halinde doğal taş kültürü gelişmiş olan Hindistan'ın en önemli ihracat pazarımız olmaması için bir neden yok'' dedi. 

     İMİB'ten yapılan açıklamaya göre, doğal taş ihracatında dünya üçüncüsü olan Türk doğal taş sektörü, Hindistan'da düzenlenen ve sektörün en büyük buluşmalarından biri olan India Stone Mart 2013 Fuarı'na 64 firma ile katıldı. 

     2012 yılında ihracatını yüzde 14 artırarak 1,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren ve uzun yıllardır en büyük ihracat yapılan pazar olan Çin'e alternatif arayan Türk doğal taş sektörü için Hindistan öncelikli hedef pazar olarak belirlendi. 

     Hindistan'daki kotalar yüzünden sektörün bu ülkeye olan ihracatı, 2012 yılında toplam ihracattan yüzde 3 pay aldı. Kota probleminin ortadan kalkmasıyla Hindistan, Türkiye'nin doğal taş ihracatından yüzde 43 pay alan Çin'e alternatif en önemli pazar olacak. 

     

     -''Çin'e alternatif güçlü hedef pazarlar yaratmalıyız''- 

     

     İMİB Başkanı Mehmet Özer, katıldıkları India Stone Mart 2013 Fuarı'nın sektör için önemli bir etkinlik olduğunu belirterek, hedef pazar olan Hindistan'da düzenlenen fuarda Türkiye'nin en büyük pavyona sahip ülke olması ve 64 firmayla fuara katılmasının da ülkeye verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu kaydetti. 

     Fuarın firmalar açısından oldukça da verimli geçtiğini ve birçok yeni işbirliği anlaşması yapıldığını aktaran Özer, sektörün Hindistan'a olan ihracatı hakkında da şunları söyledi: 

     ''Geçtiğimiz yıl Hindistan'a olan doğal taş ihracatımızı yüzde 33 artırdık. Bunda Hindistan'ın uyguladığı kotaya karşı verdiğimiz mücadelenin payı büyük. İMİB olarak 2012 yılında Ekonomi Bakanlığımızla yaptığımız girişimler sonucunda, Hindistan 300 bin ton olan doğal taş ithalat kotasını önce 500 bine, sonra ise 600 bin tona çıkardı. Kotaların tamamen kalkması halinde doğal taş kültürü gelişmiş olan Hindistan'ın en önemli ihracat pazarımız olmaması için bir neden yok.'' 

     Türkiye'nin doğal taş sektöründe şu an en önemli hedef pazarın Çin olduğunu kaydeden Özer, ''2012 yılında Çin'e yaptığımız ihracat toplam ihracatımızdan yüzde 43 pay aldı. Batı ülkelerindeki resesyon, Türk doğal taş üreticilerini ve sanayicilerini Çin'e yöneltti ve yıllar içinde sektörümüz Çin'e bağlı hale geldi. Şu anda işler yolunda ve bir problem yok; ancak Çin pazarında yaşanacak bir durgunluk sektörümüz açısından problem yaratabilir. Bu nedenle Çin'e alternatif güçlü hedef pazarlar yaratmalıyız. Bu noktada taş kültürüne sahip Hindistan oldukça cazip bir pazar olarak karşımızda duruyor. Hindistan'ın mermer ve traverten ürün gruplarında zayıf olması bu ülkenin hedef pazar olarak konumlandırmasını da güçlendiriyor'' değerlendirmesinde bulundu. 

     

     -İki ülke arasındaki dış ticaret dengesi Türkiye'nin aleyhinde- 

     

     Türkiye ile Hindistan arasında dış ticaret dengesinin Türkiye aleyhine bir tablo çizdiğine işaret eden Özer, ''6,5 milyar dolarlık ithalat yaptığımız ülkeye ihracatımız sadece 750 milyon dolar. Ticaret ilişkilerinin olumlu bir yöne girmesi için Hindistan-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması büyük önem taşıyor. Doğal taş üreticileri olarak biz de bu imzayı bekliyoruz. 2014 yılından sonraki yeni regülasyonların ne olacağını şu anda bilmiyoruz ama birlik olarak mevcut durumun değişmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz'' diye konuştu. 

     Bu arada, India Stone Mart 2013 Fuarı'nın açılışında konuşan Türkiye'nin Hindistan Büyükelçisi Burak Akçapar da iki ülke arasındaki gerek ticaret gerek turizm rakamlarında bu yıl yeniden rekor artış kaydedildiğini, ancak buna rağmen potansiyelin gerisinde kalmaya devam edildiğini belirtti. 

     Türkiye'nin Hint girişimci ve iş adamlarına uygun ve eşit bir ticaret ortamı sağladığına, buna karşılık Hindistan'ın Türkiye'den mermer ithalatına kota uygulandığına dikkati çeken Akçapar, mermerde Türkiye'nin genel ihracatının yarıya yakınını Çin'e gerçekleştirdiğini, Hindistan'a ihracatın ise toplam içerisindeki payının yüzde 3 seviyelerinde kaldığını ve kotanın kaldırılmasının doğal taş alanındaki ticaretin artmasının yanı sıra genel ticari ortama da olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. 

AA


Geri Dön