Sektörel

Doğal taşçılar rotayı `1 milyar dolar'lık Körfez pastasına çevirdi

Doğal taş üreticileri, Körfez ülkelerinde 1 trilyon YTL'yi bulacak inşaatlardan pay almak için kolları sıvadı.

İnşaatların yüzde 4'ünün doğal taştan yapılacağını belirten Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Silkar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak, bölgedeki Çin ve Hindistan egemenliğini Türkiye'nin ancak Türk mimar ve mühendislerin tavsiyeleriyle kırabileceğini söyledi. 5 ay önce bölgede inşaat işlerini üstlenen belli başlı 50 mimara yönelik eğitim programlarına başladıklarını belirten Akbulak, "Müteahhitlerimiz gibi mimarlarımızı da yurtdışına taşımalıyız. Bunun için doğal taş firmaları olarak Türk mühendis ve mimarlara özel fiyatlarla rekabet avantajı veriyoruz. Sektörde örgütlenme olursa yurtdışında alamayacağımız proje yok" diye konuştu.

12 milyar dolarlık dünya taş ticaretinde 6. sırada yer alan Türkiye, üretimdeki yüzde 10'luk payıyla da Çin ve Hindistan'la rekabete hazırlanıyor. Türkiye'nin geçen yıl 1 milyar 242 bin dolar ihracat yaptığını belirten Akbulak, ihracatın bu yıl 1 milyar 500'ün üzerine çıkacağına işaret etti. Türkiye'de inşaat sektöründeki yükselişle beraber pazarın büyüdüğünü ancak son dönemde düşüş yaşandığını belirten Akbulak, doğal taş firmaları için yurtdışı pazarların daha da önem kazandığını belirtti. Kendi firmaları Silkar Madencilik'in de 2001 krizini ihracatla atlattığını ifade eden Akbulak, bu yıl yeni yatırımlarla ihracat yaptıkları 30 ülkeye yenilerini ekleyeceklerini söyledi.
 
Çin'e göre avantajlı


Akbulak Körfez ülkelerindeki inşaatlar için Çin'de bir pilot tesis kurarak mesafe dezavantajını ortadan kaldıracaklarını ekledi. Akbulak yıl sonunda faaliyete başlayacak Çin'deki pilot tesisin tedarik merkezi olarak kullanılacağını ifade ederken "Çin'in kendisi zaten büyük bir pazar. Türkiye Çin'e yılda 200 milyon dolarlık taş ihraç ediyor. Ayrıca çevre ülkelere de ihracat yapacağız. Çin'de başarılı olursak bu modeli büyütüp başka noktalarda da hayata geçirebiliriz" dedi. Ayrıca Amerika'da 3 showroom ve depoları olduğunu dile getiren Akbulak, Avrupa'da da kendi mağazalarını açacaklarını kaydetti. Akbulak Silkar Madencilik ürünlerinin şu anda Avrupa'da 450, Amerika'da ise 800 mağazada satıldığını belirten Akbulak'ın diğer ihracat planı ise lüks yapı marketleriyle dünya çapında anlaşarak nihai tüketiciye ulaşmak.

Bunun yanında firma olarak Kazakistan'da Enka ile proje yürüttüklerini belirten Akbulak, Rusya, Katar, Azerbaycan, Kore, Çin, Tayvan, Avustralya, Almanya, Yunanistan, Romanya, İspanya ve Amerika'da da projeleri artırmak için distribütör ağını güçlendireceklerini söyledi.
 
Ara eleman yetiştirecek

Akbulak Türk firmalarının yurtdışına taşınması için ara eleman yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Şu an için taş ustası bulmakta zorlandıklarını belirten Akbulak, sorunun çözümü için Mimar Sinan Üniversitesi'yle işbirliğine başladıklarını duyurdu. Mimar Sinan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Restorasyon Bölümü ile yapılan işbirliği kapsamında öğrencilere Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) üyesi fabrikalarda staj imkânları sunulacak. Bunun yanında ilk yıl okulda yöneticilerden ders alacak öğrencilere eğitimlerinin 2. yılında şantiye dersleri verilecek.

Referans