Genel

Türkiye'de 13,9 milyar ton doğal taş rezervi bulunuyor!

İnşaatlarda kullanılan malzemelerin hızla değişime uğraması, bir çok farklı efekt elde edilebilen doğal taşların kullanımının artmasını sağladı. Bu da sektörün 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmasını sağlarken, yıllık üretimide 9 milyon tona çıkardı

Ev dekorasyonunda da kullanımı artan doğal taşların ortalama metrekare fiyatları ise 70-600 TL arasında değişiyor. Türkiye, doğal taş üretimi yapan ülkeler arasında ilk 7 ülkeden bir tanesi konumunda bulunurken, ihracat da yapıyor. Türkiye, 13,9 milyar ton toplam doğal taş rezervi ile ülkemiz, dünya rezervinin yüzde 33'üne sahip bulunuyor.

Yüzde 40 artış var

Prestijli yapı malzemeleri olarak görülen doğal taşlara olan ilginin her geçen gün artıyor. Türkiye'de gösterilen talepte özellikle son 5 yıl içerisinde yüzde 35-40 artış olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'deki pazar büyüklüğü 1 milyar doları bulurken, yıllık üretim 9 milyon tona ulaşıyor. 40 civarında ülkeye ihracat gerçekleştiren doğal taş sektörü, dünyada ve Türkiye'de daha çok üst segmente hitap eden projelerde kullanılıyor. Doğal taşların ortalama metrekare fiyatı ise 70 TL'den başlıyor. Doğal taşların fiyatlarının astronomik olmadığını dile getiren Pietra Kaikos İstanbul Satış Müdürü Özgü Gürleyen "Plazma arkası duvarım doğal taşla döşemek isteyen genç nesil yeni evliler, maliyetin astronomik değil plazma ekranlı televizyon kadar olduğunu gördüklerinde arkadaşlarını ve ailelerini de teşvik ediyorlar" diye konuştu. Doğal taşlar cinsine ve modeline göre fiyatları 700 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Yazın serin tutuyor yalıtım da sağlıyor

DOĞAL taşlardan bazıları yapılarda yalıtım da sağlıyor. Bunun dışında tüf taşlarının bir diğer etkisi de yaz aylarında serinlik hissi vermesi oluyor. Örneğin Kapadokya bölgesinde yoğunlukla rastlanan Tüf Taşı bu konuda öne çıkan doğal taş olarak göze çarpıyor. Tüf Taşı ocaktan çıkarıldığında yumuşak bir yapıda olurken, hava, rüzgar ve güneş ile temas etmesi sonucunda sertleşerek doğal bir yapı malzemesine dönüşüyor.
Hürriyet