27 / 05 / 2024

Doğalgaz alarmı evlerin sadece yüzde 20'sinde var

Doğalgaz alarmı evlerin sadece yüzde 20'sinde var

Yeni konutların çok büyük bölümünde soygun, yangın ve gaz dedektörleri kullanılıyor, ancak eskiler için risk büyük



100 milyon doları aşan güvenlik pazarında alarm ve dedektörler hatırı sayılır pay almaya başladı. Ancak halen doğalgaz alarm cihazı konutların sadece yüzde 20'sinde, `sinsi gaz' olarak adlandırılan, öldürücü etkisine karşın kokusu olmadığı için hiç farkedilmeyen karbonmonoksit dedektörü de evlerin sadece yüzde 5'inde var.
ana yazı

150 milyon dolarlık güvenlik sektörünün ortalama 10 milyon doları alarm sistemleri dedektör pazarından oluşuyor. Yangın, soygun gibi risklere karşı alınan güvenlik önlemleri kadar doğalgaz zehirlenmelerine karşı önlemler de önem taşıyor. Bu riske karşı piyasada `doğalgaz alarm cihazı' ve `karbonmonoksit dedektörü' satılıyor. Ancak uzmanlar, Çin malı olan ve sensörü kalitesiz olduğu için neredeyse yemek buharından dolayı bile sesli uyarı yaptığı için kullanılamayan ucuz ürünlere karşı uyarıyor. Üstelik bazılarının ortamdaki karbonmonoksit ölçüm sınırı 300-400 ppm olanlar da var. Oysaki karbonmonoksitin zararlı etkisi 150 ppm'den başlıyor.
Evsa Gaz Alarm Sistemleri yetkilisi
Özgür Satılmış, gaz dedektörü olarak anılan karbonmonoksit ölçüm cihazının 50 TL ile 150 dolar arasında satıldığını söyledi. Doğalgaz alarm cihazının sızıntıyı algıladığını belirten Satılmış, varlığını hiç belli etmeyen karbonmonoksit dedektörünün yaşamsal önemi olduğuna ve kaliteye de dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Satılmış, doğalgaz sobalı evlerde hiç bulunmayan dedektörlerin bu tip evlerde de gerekli olduğunu ifade etti. Gaz ve karbonmonoksit alarm ve dedektör pazarının büyüklüğünün 10 milyon TL olduğunu dile getiren Satılmış, konutlarda dedektör bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesiyle sektörün büyüyeceğini ve talihsiz olayların da önüne kolayca geçileceğini kaydetti.
Egs Güvenlik'in sahibi Celil Ergin de, zehirlenme yüzünden gerçekleşecek üzücü ölümlerin çok az bir harcama yapılarak önüne geçilebileceğini ifade etti. Ancak, Ergin'e göre bu cihazlara yönelik piyasada da yapılan sahtekarlıklara da dikkat etmek gerekiyor. Çin mallarına ve özellikle LPG dedektörünü karbonmonoksit diye satan firmalar da bulunuyor. Orijinal karbonmonoksit dedektör ve alarmlarının alınması gerekiyor. Ergin bu ürünlerin de fiyatlarının 70 Euro'dan başladığına dikkat çekti.
Doğalgazda kaçak esnasında gaz tavana doğru yükselir. Dedektörler tavandan 5-20 santimetre aşağıya ve gaz kaynağına yatay olarak 1-2 metre uzağına monte edilmeli. Ancak LPG ağır olduğu için buna karşı kaçak dedektörünün tabana yakın olması gerekir.  

Krizde alarm sistemi satışı patladı

Krizle birlikte hırsızlık olaylarının artması ve yeni yapılan binalarda alarm sistemi kullanımına geçilmesiyle pazar iki kat büyüme gösterdi. Türkiye'de kurduğu 50 bin aktif alarm sistemiyle yüzde 40'lık pazar payına ulaşan Pronet'in Genel Müdürü Metin Kastro krizle birlikte alarm sistemi taleplerinde hızla artış yaşadıklarını belirterek "2009 yılında ev ve işleri kullanıcılarında yaklaşık yüzde 40'lık bir artış gördük. Ayrıca yeni yapılan inşaat projelerinin yaklaşık yüzde 80'inde hırsızlık, yangın ve gaz detektörlerinin kullanılmaya başlanmasının da bu artışta önemli bir etkisi var. Pazar son bir içerisinde 60 milyon dolardan 100 milyon dolara kadar büyüme gösterdi" dedi.

Kastro, son dönemlerde daha çok kapalı devre kamera sistemlerinin ilgi çektiğini ifade ederek şöyle konuştu:
"Cep telefonu, PDA ve kişisel bilgisayarlar aracılığıyla mekanları uzaktan izleme imkanı veren ürünler de güvenlik sistemleri arasında yerini almaya başladı. Kontrol sistemlerinde biyometrik uygulamalar giderek yaygınlaşıyor. Parmak izi, iris tarama, el tarama, yüz tanıma gibi sistemlerin gelecekte daha fazla kullanılacağını söyleyebiliriz."
Pronet, 2008 yılını 50 milyon dolar ciroyla kapattı, bu yıl için hedef 65 milyon dolar. 500'ü elektronik sistemlere yönelik olarak görev yapan bin 300'ü aşkın çalışanı var.

Günde 1 dolara hizmet

Ev ve işyerlerini cep telefonu ya da bilgisayar aracılığıyla uzaktan izleme imkanı sunan Pronet Kameram hizmetini bir dolardan başyalan fiyatlarla kullanıma sunan Pronet, bu sistem için abonelik hizmeti başlattı. Kastro bu programla her ay yaklaşık bin 500 yeni güvenlik sistemi kurulumu gerçekleştirdiklerini ve bu rakamın sürekli bir artış gösterdiğini dile getirdi.
Cumhuriyet

Geri Dön