01 / 05 / 2024

Doğalgaz sektörü 3 yılda 6 bin yeni eleman alacak!

Doğalgaz sektörü 3 yılda 6 bin yeni eleman alacak!

Enerji Sektörü İnsan Kaynakları Envanteri Projesi Doğalgaz Piyasası Sonuç Raporu’ açıklandı. Toplamda 16 bin 258 kişinin çalıştığı doğalgaz sektörü 2012 yılında 808 kişiye iş imkanı sağladı...




Enerji Sektörü İnsan Kaynakları Envanteri Projesi Doğalgaz Piyasası Sonuç Raporu’ açıklandı. Toplamda 16 bin 258 kişinin çalıştığı doğalgaz sektörü 2012 yılında 808 kişiye iş imkanı sağladı.


Bu rapor Türkiye enerji piyasasının mevcut istidam verilerini ve profilini ortaya çıkaran ilk bilimsel araştırma oldu. Rapor Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK koordinasyonunda Enerjik Danışmanlık tarafından hazırlandı. Raporun açıklandığı toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) Hasan Köktaş ile proje paydaşları katıldı.


Çalışmanın ilk ayağı olan doğalgaz piyasasına ilişkin 2012 verilerine göre geçen yıl sektörde 16 bin 258 kişiye kayıtlı ve 808 yeni istihdam sağlandı. Sektörde çalışanların yüzde 83’ü erkek yüzde 17’si ise kadınlardan oluştuğu bilgisine yer verilen rapora göre sektör önümüzdeki üç yılda yaklaşık 6 bin yeni istihdam bekliyor. 12 bin 800 kişiye hizmet sunan dağıtım şirketleri, enerji piyasasındaki istihdamın yüzde 73’ünü karşılıyor. İstihdam planı olan dağıtım şirketleri tarafından 2013-2017 yılları arasında toplam 6 bin 984 kişiye yeni istihdam sağlanacak.


Toplantıda konuşan Bakan Taner Yıldız, kamu kurumlarından özel sektöre transferler olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, “TPAO olarak son 10 yılda 400’den fazla mühendisimiz özel sektörde görev yapıyor. Gerek ücretlendirme politikalarının, gerek farklı imkanların sunuluyor olması böyle bir tabii sonucu doğurdu. Bunu çok yadırgamıyoruz, bunun çok normal olduğu kanaatindeyiz.” diye konuştu. EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise, doğalgaz sektöründe en önemli sorununun deneyimli kadrolar olduğuna vurgu yaptı. Köktaş şöyle konuştu: “Doğalgaz piyasası temsilcileri, ihtiyacın karşılanmasında güçlük yaşandığını ifade etmektedir.  Örneğin, doğal gaz dağıtım sektöründe en çok ihtiyaç duyulan personel 2’nci derecede ‘tekniker’ ve ‘teknisyen’ olmasına rağmen, mesleki eğitim almış personel arzının talebi karşılayacak düzeyde olmadığı görülmektedir” dedi.


Üsame Ünal/Zaman


Geri Dön